Fråga mig om studier i molekylärbiologi!

Hej! Jag heter Erika, är 28 år och studerar på Stockholms universitet. Jag har en kandidatexamen i biologi, och är mitt uppe i min master i molekylärbiologi. Om ni har några frågor till mig, vad molekylärbiologi är, hur det är att studera det ämnet, eller frågor om universitetet i allmänhet, så får ni väldigt gärna ställa dem här nedanför, så ska jag svara med min bästa förmåga!

 

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej, jag undrar vad man kan bli när man har pluggat molekylärbiologi? Är det en civilingenjörsutbildning? /Klara

Svar: Hej Klara! Molekylärbiologi är inte en civilingenjörsutbildning, och ger därmed inte en särskild yrkesexamen. Utbildningen är uppdelad i tre år på kandidatnivå och två år på masternivå. Du kan, så som jag har gjort, läsa någonting annat som till exempel biologi på kandidatnivå men ändå läsa molekylärbiologi som en masterutbildning. 

Tittar man på vad molekylärbiologer arbetar med så stannar många kvar inom akademin, det vill säga, som forskare, post docs eller liknande inom universitetsvärlden, och många arbetar inom läkemedelsindustrin, eller som utvecklare inom liknande områden. 

Detta beror också på om du bara är intresserad av en kandidat inom ämnet eller vill fortsätta med en master eller till och med doktorera. Vad jag ser framför mig för min egen del, är nog en doktorandtjänst efter avslutad master, för att få mer erfarenhet inom att driva egen forskning. Där ser jag mer doktorandtjänsten som en första anställning snarare än fortsatta studier.  

En annan väg är såklart att kombinera kunskaperna inom cellulära och molekylära funktioner med andra intressen, ett exempel skulle för min del kanske kunna vara att jobba med att utveckla hudvårdsprodukter, ett område där laborativa kunskaper krävs men som man kanske inte tänker på direkt!

Hoppas jag kunde svara på din fråga, och tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor!

Vänliga hälsningar
Erika


Fråga: Hej Erika! Går det att skriva sitt examensarbete hos ett företag eller organisation? Hur går man tillväga då? Mvh Fredrik

Svar: Hej Fredrik! På masternivå går det alldeles utmärkt. Då gör man något som kallas externt examensarbete. Kursen för självständigt arbete på kandidatnivå är bara på
15 hp, vilket motsvarar en halv termin, så det kan nog bli rätt så stressigt då. Det står lite mer på Stockholm universitets hemsida, under institutionen BIG (institutionen för biologisk grundutbildning). Har du fler frågor skulle jag också rekommendera dig att skicka ett mail till Elisabeth Weingartner, som jobbar som studievägledare på nämnd institution. 

Hoppas du fick svar på din fråga, bara att höra av dig igen om det finna något annat jag kan hjälpa dig med! 

Vänliga hälsningar
Erika