Fråga mig om studier på Juristprogrammet!

Har du några tankar, funderingar eller frågor om Juristprogrammet? Tveka inte att kontakta mig! Mitt namn är Camilia, jag studerar på Juristprogrammet vid Stockholms universitet och jag finns här för dig som vill veta mer om hur det är att studera juridik. Skicka iväg ett meddelande så lovar jag att svara!

 

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag har hela mitt liv velat bli jurist men har alltid haft otroligt svårt för skolan. Jag har väldigt svårt att tro att jag kan klara mig om jag skulle lyckas komma in. Jag har även adhd och extremt svårt för koncentration, behöver ofta hjälp på traven för att förstå en uppgift. Vilken typ av hjälp kan man få? 

Får ont i magen av tanken att plugga till jurist, men samtidigt vill jag det så mycket. Jag tror verkligen att jag hade varit en riktigt bra jurist i praktiken, det är vägen dit som är jobbig för mig. Är mycket tacksam för ett bra svar. Bamsekram. /Zilan

Svar: Hej Zilan, Tack för din fråga. Från mina egna upplevelser, efter 8 terminer på programmet, kan jag berätta att det inte är ”jättesvårt” och att vi juriststudenter faktiskt har en fritid utanför studierna. Vad som uppfattas som en ”svår utbildning” är väldigt subjektivt, vissa saker jag anser är svåra skulle någon annan anse som enkla. Utifrån egna erfarenheter tycker jag att utbildningen inte nödvändigtvis är svår men den förutsätter att du avsätter mycket tid på studierna.

Att studera med en funktionsnedsättning kan på förhand kännas skrämmande. Jag har själv dyslexi och var också rädd för att inte klara studierna. Idag kan jag med handen på hjärtat säga att det gick utmärkt, man får hitta sin studieteknik som fungerar för en själv. Vidare har Juridicum och Stockholms universitet hjälp att erbjuda studenter med olika funktionsnedsättningar. För att veta på vilka grunder man beviljas hjälpmedel och vilka sorters hjälpmedel som finns hänvisar jag dig till Stockholm universitets hemsida.
 
Slutligen tycker jag att du ska följa dina drömmar och jag tror, precis som du säger, att du skulle bli en exemplarisk jurist. Önskar dig stort lycka till och hoppas mitt svar gav dig lite hjälp på traven. Bästa hälsningar, Camilia.


Fråga: Hej, min son har inte tillräckliga betyg att ta sig in på Juristprogrammet. Vet du vad det finns för alternativ? Han vill plugga i Stockholm. Mvh Isabelle.

Svar: Hej Isabelle! Vad kul att din son vill läsa Juristprogrammet hos oss vid Stockholms Universitet. Det är ett väldigt högt söktryck på utbildningen vilket gör att antagningsgränsen är hög. Mitt bästa tips är att göra högskoleprovet och gärna flera gånger om man inte är nöjd med det resultat man får. Jag har många vänner som kommit in på programmet via poäng från högskoleprovet. Vidare kan man söka till Juristprogrammet även på våren, då brukar antagningsgränsen vara lite lägre.  
 
Hör gärna av er om ni har fler funderingar, stort lycka till! 
 
Bästa hälsningar 
Camilia 


Fråga: Hej! Jag är intresserad av att läsa juridik på Stockholms universitet men vet inte riktigt hur utbildningen är upplagd eller vad man faktiskt läser. Du kanske kan ge mig en inblick i hur det är att plugga juridik. Jag undrar hur svåra studierna är samt om ni memorerar lagar. Behöver man läsa ett masterprogram efter juristexamen? /Tova

Svar: Hej Tova, tack för dina frågor. Kul att du funderar på att studera juridik vid Stockholms universitet! Jag har delat upp alla dina frågor för att kunna ge dig så bra svar som möjligt.
 
Hur är det att faktiskt plugga juridik? Memorerar vi lagar?
Vi läser massa olika kurser men fokuserar på ett ämnesområde i taget, t.ex. straffrätt eller processrätt. Under kursens gång går vi på föresläningar och seminarier. Vi memorerar aldrig lagar utan under dessa år på programmet lär vi oss en s.k. juridisk metod vilket är en metod för hur vi ska lösa juridiska problem. I de allra flesta fall får vi ta med oss lagtext under tentamen, så det är ingen vits med att memorera enskilda lagrum.
 
Är utbildningen svår?
Denna fråga är lite klurig att svara på för alla tycker att olika saker är svårt. Men utifrån min upplevelse är inte utbildningen svår men kräver att man lägger ner mycket tid på sina studier. I de flesta kurser finns det mycket litteratur att läsa och det, tillsammans med undervisningen på skolan, gör att man måste avsätta mycket tid för studierna.
 
Är det nödvändigt att ta en master efter examen? 
Juristprogrammet omfattar 270 hp och examenstiteln är juristexamen, som översätts till engelska som Master of Laws (LL.M). Juristexamen är en yrkesexamen. Baserat på mina egna erfarenheter känner jag ingen som tagit en master i ett annat ämnesområde efter juristexamen. 


Fråga: Hej, är det viktigt att få höga betyg på Juristprogrammet eller är juristexamen attraktiv på marknaden i vilket fall som helst? Valet för mig står mellan Juristprogrammet och globala studier. Jag har hört att jurister får mer möjligheter på arbetsmarknaden och undrar därför om det är en bättre idé att studera Juristprogrammet. 

Svar: Hej! Om det är viktigt att få höga betyg är en fråga som varje enskild student får ställa sig själv. Vissa tycker det är väldigt viktigt och andra att det är mindre viktigt. Jag personligen tycker inte man ska fokusera för mycket på betyg, av egen erfarenhet har alla mina vänner som tagit examen fått arbete oavsett betygssnitt. Utbildningen är lång och jag tycker man ska fokusera på att lära sig så mycket man kan och även ha roligt längs vägen.

Jag kan tyvärr inte ge dig något svar om vilken utbildning som är ”bäst”. Vad som är bäst för dig kan endast du svara på. Juristprogrammet är brett vilket jag tycker är otroligt roligt för att vi lär oss om massa olika rättsområden. Efter exmen är valen många och vi kan jobba inom flera olika sektorer. Jag tycker du ska gå in och läsa mer om våra enskilda kurser för att sedan känna efter om det låter spännande. Kan lova dig att vissa kurser som på förhand kanske låter mindre roliga kan visa sig vara det du fastnar för. Så var fallet för mig. 
 
Hoppas du fick lite svar på dina funderingar och jag önskar dig stort lycka till med valet av framtida studier. Hör av dig om du har fler frågor!


Fråga: Hej, jag vill börja på Juristprogrammet under vårterminen och undrar hur det är med studentmiljö. Är det svårt att få vänner när man börjar på universitet i Stockholm med tanke på att många som går där har vänner och kretsar som redan är etablerade? Är det någon skillnad på att lära känna andra på våren än på hösten? Mvh Aissa

Svar: Hej Aissa! Tack för din fråga. Vad roligt att du vill börja på Juristprogrammet till våren. Under utbildningens första veckor anordnas många evenemang för nya studenter där vi ges tillfälle att lära känna varandra. Jag gick på flertalet av dessa tillställningar när jag började och träffade många nya vänner. Vidare finns det en del gruppundervisning under första kursen vilket gör att du även där träffar nya människor. 

Jag upplevde inte att det var svårt att träffa nya vänner på programmet, tvärtom var majoriteten av alla nya studenter öppna och ville lära känna varandra. Det är inte bara studenter från Stockholm som börjar programmet utan en stor andel kommer från andra städer. Jag har inte hört att det är någon skillnad ifall man börjar på våren eller hösten. Jag tycker inte du ska känna en oro, du kommer träffa nya vänner och ha 4.5 superroliga år! 
 
Bästa hälsningar, 
Camilia 


Fråga: Hej, jag undrar vad du hade för betyg och meritpoäng i gymnasiet samt vilket yrke inom juridik du vill jobba med. /Medine 

Svar: Hej Medine, tack för din fråga! Jag hade mycket goda studieresultat i gymnasiet, exakt vilka poäng jag hade minns jag inte. Vidare gällande meritpoäng kan dagens system skilja sig lite från när jag gick gymansiet men jag tog s.k. ”fullpott” i meritpoäng, d.v.s. jag läste så många meritkurser man fick läsa. 
 
Vad jag vill arbeta med efter studierna är fortfarande en öppen fråga för mig. Jag jobbar idag på ett försäkringsbolag vid sidan av mina stuider och skulle kunna tänka mig att fortsätta jobba inom området. Försäkring är otroligt roligt!
 
Är du nyfiken på antagningsstatistiken för Juristprogrammet kan du enkelt hitta den på http://statistik.uhr.se 
 
Hör av dig om du har fler funderingar! 
 
Hälsningar, 
Camilia 


Fråga: Hej, jag är sugen på att börja plugga Juristprogrammet på Stockholm universitet men jag bor i Örebro där jag studerat i ett och ett halvt år. Jag undrar därför hur schemat är på Juristprogrammet. Utbildningen skulle vara intressant om det är mycket självstudier vilket gör att pendling mellan Örebro och Stockholm skulle fungera. /Eric 

Svar: Hej Eric, vad roligt att du funderar på att studera vid Stockholms universitet! Upplägget på utbildningen består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar som alla äger rum på campus. Hur många timmar i veckan som är tillägnat självstudier och undervisning är svårt att svara på sedan det skiljer sig från kurs till kurs.

Dessvärre kan jag inte ge dig något exakt svar på om det går att studera Juristprogrammet vid Stockolms universitet och samtidigt bo på annan ort. Men av egna erfarenheter skulle jag säga att du får räkna med att vara på univeristetet flertalet dagar i veckan. 
 
Tveka inte att höra av dig igen om du har fler funderingar.
Hälsningar, 
Camilia 


Fråga: Hej Camilia! Vad finns det för möjligheter att studera utomlands inom Juristprogrammet? /Simon

Svar: Hej Simon! Tack för din fråga. Möjligheten att studera utomlands finns för alla antagna studenter på Juristprogrammet. Under en eller två terminer kan du få chansen att studera vid ett av våra partneruniversitet runt om i världen. Möjligheten för utomlandsstudier ges under termin sju och åtta i samband med att vi läser våra specialkurser. Jag har vänner från programmet som under denna termin studerar i Australien och Indien, för att bara nämna några.
 
Om du är nyfiken och vill läsa mer om exempelvis våra partneruniveristet så hittar du all information på https://www.jurinst.su.se
 
Ha det bäst! 
 
Hälsningar, 
Camilia