Stockholms universitet

Hur är det att plugga japanska? Fråga mig!

Hej! Jag heter Alma och läser tredje året japanska och förväntas ta min kandidatexamen i japanska våren 2020. Överväger du att studera japanska på Stockholms universitet och undrar över något så fråga gärna mig! Ställ din fråga via formuläret nedan så svarar jag så snabbt jag kan.

 

Sök kurser och program

Frågor och svar:


Fråga: Hej Alma! 

  1. Har du läst något annat utöver japanska på högskolenivå? 
  2. Hade du planer på vad du ville göra efter studierna redan innan du sökte in på Stockholms universitet? 
  3. Har dina tankar om arbetslivet förändrats under dina studier?

Svar: Hej Edvin! Tack för dina frågor!

  1. Jag började läsa japanska här på SU direkt efter jag slutade gymnasiet så jag har inte läst något annat på högskolenivå. När jag slutade gymnasiet så ville jag bara läsa något roligt och samtidigt tänka igenom vad jag ville göra med livet. Sen har jag bara blivit helt fast vid japanska.
  2. Jag hade ingen klar plan på vad jag ville göra efter studierna innan jag sökte in på SU. Något som dock alltid fanns i tankarna var att det skulle vara väldigt roligt att ha ett jobb där man kan ha nytta av japanskan som man har lärt sig.
  3. När jag precis började på SU tänkte jag att man inte kunde bli så mycket av bara japanskastudier. Jag tänkte att jobbalternativen var ungefär lärare i japanska eller något liknande. Men det finns ju så många andra jobbmöjligheter, jag vet till exempel om folk som har sökt jobb i Japan på olika företag, fått jobb på japanska ambassaden och startat organisationer som främjar Sverige-Japan relationer. Jag är själv sugen på att söka jobb i Japan och jobba där ett tag, men först ska jag ta en master i Östasienstudier, också på SU.

Jag hoppas att detta ger svar på dina frågor.
Hälsningar
Alma


Fråga: Hej Alma! Hur var det att plugga i Japan? Kan du berätta lite mer om detta? Tack! /Anton

Svar: Hej Anton och tack för din fråga! Det var jättekul och lärorikt att plugga i Japan. Jag pluggade på ett av universiteten som min institution har utbyte med. Jag fick bo på ett studentboende på universitetet med andra kvinnliga utbytesstudenter.

Jag studerade i huvudsak japanska tillsammans med andra utbytesstudenter men tog också vissa kurser med japanska studenter. Jag tog till exempel en kurs om feminism i Norden vilket jag tyckte var mycket intressant. Det var kul att lära sig om feminism i Norden från ett japanskt perspektiv.

Vi utbytesstudenter hade mycket plugg men också tid för att uppleva Japan. Universitetet låg ca en timme med tåg från Tokyo så jag åkte ofta dit med mina kompisar för att shoppa och turista. Många andra som jag lärde känna åkte till andra städer under loven och till och med till Japans grannländer.

Jag hoppas att detta besvarar din fråga. /Alma


Fråga: Hej Alma! 

1. Hur får man ett kandidatexamen i japanska? 

2. Hur är det med tillgodoräknande av poäng om man redan har JLPT N1 och har pluggat i Japan i tre år? 

Svar: Hej Burak! Tack för dina frågor! För att få en kandidatexamen i japanska här på Stockholms universitet behöver du studera japanska I till V för att sedan få behörighet för att söka till japanska kandidatkursen som är en termin lång. Allt detta motsvarar tre års studier. Här är en länk till japanska kandidatkursens hemsida. 

Man kan inte tillgodoräkna JLPT på Stockholms universitet. Jag hade själv tagit JLPT innan jag började kursen och kunde inte få det tillgodoräknat. Detta är för att universitetet vill veta exakt vad vi har studerat och vill att vi ska ha en så bra grund som möjligt i japanska. Även om man har tagit N1 och studerat japanska i Japan under en längre tid kan det inte garantera att man kan grunderna till 100%. 

Jag hoppas att detta besvarar dina frågor. Ha det så bra och lycka till!

Bästa hälsningar,
Alma

På denna sida