Hur är det att plugga till grundlärare? Fråga mig!

Hej! Jag heter Stefan och jag är inne på mitt andra år på Grundlärarprogrammet med inriktning årskurs 4-6. Fråga mig vad du vill om programmet eller hur det är att studera vid Stockholms universitet, så ska jag svara så fort jag bara kan!

 

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hejsan! Jag undrar hur svårt programmet är samt hur många prov och inlämningar ni brukar ha per termin. Med vänlig hälsning, Mina Khashan.

Svar: Hej Mina, bra fråga! Vissa kurser kräver mer engagemang och studier än andra, så är det absolut. Det beror såklart på vilka förkunskaper man har om just det ämnet. En del kurser är svåra, ja. Men är man ambitiös och är beredd att lägga ner tillräckligt med tid för att klara av det, så gör man det. 

Det finns ingen kurs som förväntar sig att du ska ha höga förkunskaper om det som ska läras ut. De startas upp från grunden så att alla har en chans att hänga med. I exempelvis första mattekursen går man igenom addition och subtraktion (ganska hastigt) för att senare i kursen landa i betydligt svårare uppgifter som att kunna hitta hur och varför en elev svarat fel på en uppgift. 

Antal prov och inlämningar på en termin varierar. Men på en 7.5 hp-kurs (5 veckor) är det normalt att ha ungefär en större inlämningsuppgift och en salstenta. Men som sagt, det kan vara både mer och mindre än så. 

//Stefan


Fråga: Hej, jag vill plugga till yrkeslärare inom industri och tillverkning men vet inte hur jag ska gå tillväga. Jag fick ett YH-examen förra året och har jobbat i 6 månader. Med vänlig hälsning, Salah Berkani. 

Svar: Hej Salah, kul att du vill plugga till lärare! Det kan jag varmt rekommendera. 
Jag har inte så jättebra koll på yrkeslärarutbildningarna tyvärr, men jag vet att det finns olika på Stockholms universitet. 

Gå in på su.se/utbildning så kan du lätt söka eller klicka dig fram till det du är nyfiken på. 

Hoppas du hittar rätt!
//Stefan