Stockholms universitet

Hur är det att plugga till sjukhusfysiker? Fråga mig!

Hej! Mitt namn är Sarwin Abdullah och jag studerar Sjukhusfysikerprogrammet (300 hp) på Fysikum vid Stockholms universitet. Har du frågor eller funderingar om utbildningen så får du gärna kontakta mig!

 

Jag studerar SjukhusfysikerprogrammetFysikum.

Sök kurser och program

Frågor och svar:


Fråga: Hej Sarwin! Är sjukhusfysiker ansvariga för att ta fram röntgenbilder eller är det de som läser och analyserar bilderna? Hur går sjukhusfysiker tillväga för att bota cancer? /Arwa

Svar: Hej Arwa! Tack för väldigt viktiga och intressanta frågor!
En sjukhusfysiker är en specialist inom strålningsfysik, det kan innebära allt från att man matematiskt och fysikaliskt beräknar hur mycket strålning som ska doseras på en tumör, till att vara chef över en hel strålningsavdelning på sjukhus. De gör också en bedömning över hur olika strålningsmetoder kan påverka övriga områden runt tumören. Sjukhusfysiker är experter på medicinsk strålningsutrustning och kan därför utöver ovannämnda uppgifter installera om alternativt bygga nya strålningsapparater/maskiner.

Man kan även arbeta på Strålsäkerhetsmyndigheten, vilket omfattar arbetsuppgifter där man bland annat hittar metoder för hur samhället kan skydda sig mot radioaktiva sönderfall eller hur ett företag bör hantera strålning. 

Att avgöra om en sjukhusfysiker kollar på röntgenbilder eller är ansvarig på en hel avdelning beror på den anställning man får och den erfarenhet man har inom yrket. Det kan därför förekomma att man får antingen det ena eller båda uppdragen, däremot är det inte bara dessa uppdrag. Du kan läsa mer om arbetsuppgifterna i denna länk.

Vad gäller din andra fråga så botar man cancer med hjälp av strålningsmaskiner, det går inte exakt att säga vilken metod som används då cancer inte enbart behandlas på ett sätt. 

Hoppas det gav svar på dina frågor, har du fler så får du gärna höra av dig!


Fråga: Hej! Jag undrar om det är lätt att hitta jobb efter att man har läst klart till sjukhusfysiker. Mvh Ola.

Svar: Hej Ola! Jag är inte färdigutbildad sjukhusfysiker och därför vet jag inte exakt, men jag har hört att det är väldigt lätt att få ett jobb då det är ett brett yrke. Det är också färre utbildade sjukhusfysiker än arbetsplatser och vissa blir anställda i samband med sin praktik under femte året i utbildningen. 

Hoppas det gav dig svar på själva frågan, har du fler frågor får du gärna ställa dem!

Med vänlig hälsning,  
Sarwin


Fråga: Tack så jättemycket, du hjälpte mig verkligen! Tänkte också fråga om jag kan söka med mina betyg, och då har jag 13.96 poäng, eller behöver jag gå på komvux för att höja mina betyg? Vidare undrar jag om det är en svår utbildning. /Ola

Svar: Hej Ola. Det går att se de specifika antagningspoängen i statistiken från UHR, och som det ser ut behöver man runt 17 poäng. Däremot har vi på Fysikum (institutionen för fysik på Stockholms universitet) ett annat alternativ som är en extra chans för att komma in, förutom att man söker till programmet via betyg. Det går nämligen att göra ett test som avgör om man kommer in eller inte och testet påverkar inte dina möjligheter att komma in på annat sätt, utan är bara en extra möjlighet.

Vad gäller programmet så är det krävande, det gäller att man har goda kunskaper i såväl matematik som fysik. Så om du känner att dessa ämnen är dina favoriter, då är detta ett perfekt program för dig! 

Hoppas du fick svar på dina frågor, återkom om du har fler! 

Med vänlig hälsning,
Sarwin


Fråga: Hej! Vad gör man som sjukhusfysiker? /Daisy

Svar: Hej Daisy! En sjukhusfysiker arbetar med allt från att diagnostisera röntgenbilder till att både planera och utföra olika strålningsbehandlingar. De kan även arbeta på företag inom strålningsfysik, där man bl.a. har ansvar för strålskyddssäkerheten. Det finns också möjlighet till att studera vidare inom forskningsbranschen. 

Sjukhusfysikerprogrammet är ett program som till största del består av både fysik och matematik. De två första åren är det bl.a. fokus på fysik och matematik, de tre sista åren är det mer fokus på medicinsk strålningsfysik.

Med vänlig hälsning
Sarwin


Fråga: Hej Sarwin! Vad är dina framtidsplaner efter utbildningen? Mvh Niklas.

Svar: Hej Niklas, mina framtida planer är att jobba med strålbehandling, bl.a. att arbeta inom sjukhus med strålningsfysik i fokus. Det kan vara allt från att bota en cancertumör till att hitta nya strålningsmetoder till diverse sjukdomar.

Det kan även hända att man börjar jobba på något företag inom strålningsfysik då sjukhusfysikerprogrammet är ett väldigt brett masterprogram. Hoppas du fick svar på frågan och har du andra frågor som rör programmet är det bara att fråga på!

Vänligen, Sarwin Abdullah.



 

 

På denna sida