Hur är det att studera lingvistik? Fråga mig!

Hej! Jag heter Nina och jag läser lingvistik här på Stockholms universitet! Vill du veta mer om hur det egentligen är att plugga lingvistik? Eller har du några allmänna frågor om livet som student? Skriv din fråga i rutan nedan, så ska jag försöka svara så gott jag kan!

 

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag undrar om det ingår mycket läsning och analys av skönlitteratur i lingvistikstudier. Mvh John.

Svar: Hej John! Nej, lingvistik handlar egentligen mer om att analysera språkets struktur och användning, och inte om att göra litteraturanalyser (som man kanske skulle göra om man läser litteraturvetenskap). Det kan dock hända att vi använder oss av skönlitteratur som material för undersökningar där vi t.ex. vill titta på förekomsten av ett grammatiskt fenomen i ett språk - men vi brukar inte läsa och analysera skönlitteratur ur ett litteraturvetenskapligt perspektiv. Hoppas att det här besvarar din fråga! /Nina.


Fråga: Hej! Jag undrar om man kan få jobb efter studierna. /Erik

Svar: Hej Erik. Såklart kan man det! Eftersom utbildningen är väldigt bred pluggar man ju inte till ett specifikt yrke, och därför är det ibland lite svårt att förklara vad man kan jobba med efteråt. Vad man i slutändan kommer jobba med beror framförallt på vilken inriktning man har valt under sin utbildning. Men bara för att nämna några exempel, många som har läst lingvistik jobbar t.ex. på bokförlag, som språkkonsult, på företag som jobbar med maskinöversättning eller liknande. Som sagt, möjligheterna är många! Hoppas att detta besvarar din fråga! /Nina.