Den öppna nätkursen “Climate and energy – An interdisciplinary perspective” tar deltagare med på en digital rundtur på Utö. Under resan får deltagarna möta forskare och lära sig om mer om klimatkrisen och dess lösningar.
Den 2-3 februari reser sex studenter från Stockholms universitet till Bryssel för att representera Sverige vid Europeiska rådets simuleringsövning ConSIMium.
Under 2022 föddes rekordmånga fjällrävar i Sverige, Norge och Finland. Den inventering där forskare vid Stockholms universitet har en ledande roll visar på 164 nya rävkullar.
Kartläggning av levnadsvanor får oss att förstå vår samtid
Hur umgås svenskarna med sina vänner? Och hur har vi det egentligen på jobbet? Levnadsnivåundersökningen ger en bred bild av hur svenskarna egentligen har det.
Nomineringsperioden till universitetets pedagogiska pris är öppen för studenter och anställda. Din röst är viktig för utveckling och prioritering av undervisningen.
SCB har publicerat de populäraste förnamnen i Sverige bland nyfödda 2022: Astrid och William. Här kan du titta på filmklipp med bl.a. de populäraste flickamnen hos nyfödda 1998–2021 respektive pojknamnen 1998–2019. Filmklippen är skapade av Sofia Pereswetoff-Morath, postdoktor vid Institutionen för svenska och flerspråkighet.
Skolelever världen över har förlorat ett tredjedels skolår i inlärning under coronapandemin. Men i Sverige, där grundskolan inte stängde, presterar eleverna lika bra som under normala omständigheter, visar en ny forskningsöversikt.
Vetenskapsakademien har tillkännagett att Dolph Schluter, Kanada, får Crafoordpriset i biovetenskaper på sex miljoner svenska kronor ”för fundamentala bidrag till förståelsen av adaptiv radiering och ekologisk artbildning”. I en video kommenterar Ove Eriksson, professor vid DEEP, Crafoordpriset 2023 om hur nya arter blir till.
Marie Kagrell är forskarstuderande vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, och skriver på en avhandling om samtycke i straffrätten. Efter sin doktorsexamen drömmer hon om att stanna kvar inom akademin för att fortsätta forska och undervisa.
Universitetens nätverk för Europaforskning bjuder in till bokseminarium i samband med lanseringen av Europaperspektiv 2023, "EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld".
Universitetens nätverk för Europaforskning bjuder in till bokseminarium i samband med lanseringen av Europaperspektiv 2023, "EU:s inre och yttre gränser i en konfliktfylld värld".