Den öppna nätkursen “Climate and energy – An interdisciplinary perspective” tar deltagare med på en digital rundtur på Utö. Under resan får deltagarna möta forskare och lära sig om mer om klimatkrisen och dess lösningar.
Under 2022 föddes rekordmånga fjällrävar i Sverige, Norge och Finland. Den inventering där forskare vid Stockholms universitet har en ledande roll visar på 164 nya rävkullar.
I samband med terminsstarten bjöds alla nya studenter vid Stockholms universitet in till en stor välkomstmässa i Aula Magna. Det var ett bra tillfälle att lära känna nya vänner.
Kartläggning av levnadsvanor får oss att förstå vår samtid
Hur umgås svenskarna med sina vänner? Och hur har vi det egentligen på jobbet? Levnadsnivåundersökningen ger en bred bild av hur svenskarna egentligen har det.
Nomineringsperioden till universitetets pedagogiska pris är öppen för studenter och anställda. Din röst är viktig för utveckling och prioritering av undervisningen.
Jan Pedersen och Hanna Hagström har tilldelats det danska Teksterprisen för sina insatser inom området undertextning. De är verksamma vid Tolk- och översättarinstitutet, Stockholms universitet.
På måndagen den 25 januari hade rådet (i vilken IIES professorer Lars Calmfors och John Hassler ingår) sitt första möte med finansminister Elisabeth Svantesson.
PRISMAS, ett tvärvetenskapligt doktorandprogram som involverar nio svenska universitet och MAX IV, lanseras i januari 2023. Programmet är inriktat på FN:s globala mål och Horisont Europas centrala forsknings- och innovationsområden. Målet är att skapa ett nätverk av nästa generations experter inom synkrotronljusbaserad forskning och underlätta för universitet och industri att till fullo utnyttja världsledande synkrotonljusanläggningar som MAX IV.
Varför blir avkomman till en häst och en åsna nästan alltid infertil? Den frågan har gäckat forskare. Deniz Ozata vid Stockholms universitet menar att förklaringen kan finnas bland väldigt föränderliga gener som spelar stor roll för utvecklingen av livskraftiga spermier.
Kom förbi Studie- och språkverkstaden digitalt via Zoom eller på campus Frescati för att få snabbhandledning i akademiskt skrivande och studiestrategier, eller för att få information om vårt utbud.
Kom förbi Studie- och språkverkstaden digitalt via Zoom eller på campus Frescati för att få snabbhandledning i akademiskt skrivande och studiestrategier, eller för att få information om vårt utbud.