Nyheter lärarutbildningar arkiv

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitet
  4. Arkiv nyheter
  5. Nyheter lärarutbildningar arkiv

Nyheter

  • Sensormätning i lokalerna 2023-12-20 I vår installeras sensorer på Frescati och Albano för att samla data om lokalernas användning. Informationen kommer användas för att optimera och anpassa universitetets lokalbehov på bästa sätt.
  • Test av brandlarm – december 2023 2023-11-20 Brandlarm testas kvartalsvis i de hus som Akademiska Hus ansvarar för i Frescati, Kräftriket och Albano.
  • Lokaloptimeringsprojekt vid SU påbörjat 2023-09-25 Det universitetsövergripande projekt som framöver kan komma att innebära förändringar och anpassningar av universitetets lokaler har nu dragit igång.
  • Aktuella driftstörningar i centrala lärosalar 2023-04-18 Då vissa centrala salar i Frescati saknar funktionell utrustning – en påminnelse om att aktuell driftinformation hittas via TimeEdit.
  • Bokning av konferenslokaler via TimeEdit 2023-02-21 Ska du arrangera en konferen eller något annat evenemang? Bokning av konferenslokaler i Albano/ Aula Magna ordnar du själv direkt i TimeEdit.
  • Nya regler för lokal- och bostadsförsörjning 2022-10-19 Regler avseende hantering av hyresavtal och uthyrning av lokaler, samt student- och gästforskarbostäder vid universitetet är uppdaterade. De ersätter bland annat tidigare reglerna för lokalinnehav.
  • Dekanus har ordet – juni 2022-06-14
  • ”Mentorsprogrammet hjälper mig att få perspektiv på saker och ting” 2023-09-27 Kalle Berggren vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen deltar i Mentorsprogrammet. Han menar att det har varit värdefullt att få ta del av mentorns perspektiv, men även att tvingas formulera sina egna tankar.
  • Nu öppnar anmälan till Mentorsprogrammet 2022 2022-04-20 Hösten 2022 startar Mentorsprogrammet på nytt. Satsningen vid Humanvetenskapliga området sammanför juniora forskare med mentorer. Ansökan står öppen till 15 juni.
  • Expertlista sommar 2022 2022-06-23 Letar du som journalist någonting spännande att göra reportage om, eller en expert som kan kommentera det som händer under sommaren? Här finns en sammanställning över några av våra experter som forskar om allt från husvagnssemester till gifter i solkräm.
  • Karriärdag för doktorander i slutfas och nyblivna doktorer 2022-05-17 Karriärdagen anordnas av fakultetskanslierna vid Humanvetenskapliga och Naturvetenskapliga området och vänder sig till nydisputerade doktorer och doktorander i slutfas som avser att göra karriär i Sverige.
  • Kvinnor anpassar sina liv efter manliga entreprenörer 2022-01-19 Kvinnor som lever med en man som är entreprenör investerar mycket i företaget på bekostnad av jämställdhet. – Med offentliga medel hjälper vi i första hand män att starta, bygga och skydda bolag där kvinnornas insats osynliggörs, menar Matilda Eriksson vid Stockholms universitet.
  • Dekanus har ordet – december 2022-03-16 Läs vad Yvonne Svanström, dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten, skriver i sin senaste krönika.
  • Kontrollera kontaktuppgifter 2023-09-25 Har ni nyligen flyttat? Se till att uppgifter på exempelvis webben är aktuella.
  • Resurser för att stötta implementeringen av sva-kursplanen i Lgr22 2021-11-24 Arbetar ni med att implementera nya sva-kursplanen för grundskolan? Här finner ni olika typer av material för att diskutera organisation, systematiskt kvalitetsarbete, planering, undervisning och bedömning gällande svenska som andraspråk utifrån den kursplan som ska tillämpas från höstterminen 2022.
  • Stödmaterial om sva i grundskolan 2021-11-04 I Skolverkets stödmaterial "Svenska som andraspråk - ett behovsprövat ämne" får vi ta del av hur man kan få reda på om en elev behöver undervisning utifrån ämnet svenska som andraspråk. Vi får också veta hur en behovsprövning kan gå till. Materialet ger även stöd i hur man kan organisera undervisningen i svenska som andraspråk.
  • Anknytningsmönster kan förklara tillit till välfärdssystemet 2021-07-05 Kan relationen till välfärdssystemet förklaras utifrån anknytningsmönster? Och påminner välfärdssystemet om en psykologisk trygghet för människor på samma sätt som en religion? Frågorna lyfts i en ny avhandling.
  • Nätverk för kvinnliga skogsägare präglas av maskulina ideal 2021-06-10 Traditionellt manliga ideal inom skogsindustrin har bidragit till att kvinnliga skogsägare organiserar sig i egna nätverk. Men hur kan nätverken förstås? Och varför finns en ovilja hos nätverken att beskrivas som jämställdhetsprojekt?
  • Matilda Baraibar utsedd till årets lärare för sitt studentengagemang 2021-06-07 En av 2021 års pristagare av Årets lärare vid Stockholms universitet är Matilda Baraibar, Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.
  • Lena Hübner: "Viktigast att möjliggöra lärarutbildningarnas höga kvalitet" 2021-06-07 Samhällsvetenskapliga fakulteten har sedan januari 2021 ett nytt dekanat. Vi möter docent Lena Hübner vid Institutionen för socialt arbete som är ny vicedekan med särskilt ansvar för lärarutbildning.
  • Behandling mot sömnlöshet bör skräddarsys utifrån patienten 2021-06-03 Många patienter som behandlas mot sömnlöshet blir inte av med sina problem. Hur fungerar egentligen de olika terapierna? Och kan terapi anpassas mer till individen? En ny studie syftar till att förbättra KBT-vården vid insomni.
  • Kontaktperson för lokalvård – påminnelse 2022-02-14 Hanteringen av kontaktpersoner för lokalvård vid universitetets institutioner/avdelningar är sedan förra året automatiserad. Följande är en påminnelse om att tilldela medarbetare rollen.
  • Mentorsprogrammet tillbaka till hösten 2024-04-16 Till hösten är det dags för Mentorsprogrammet att starta upp på nytt. Den lyckade satsningen från Humanvetenskapliga området sammanför juniora forskare med mentorer.
  • ”Shut up and write” skapar digital gemenskap hos doktorander 2021-04-13 Doktorander på Stockholms universitet har tagit egna initiativ för att skapa gemenskap över Zoom. Upplägget kallas för "Shut up and write" och går ut på att starta veckan tillsammans genom att skriva under tystnad.
  • Socialt nätverk ökar chansen till jobb bland unga 2021-04-13 Ett stort socialt nätverk ökar möjligheten till lyckat jobbsökande bland unga vuxna. Personer med sociala nätverk söker nämligen jobb mer genom kontakter och mindre genom arbetsförmedlingar, visar en ny studie.
  • Ny centrumbildning samlar expertis inom penningpolitik 2021-03-29 Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) är en ny, tvärvetenskaplig satsning vid Stockholms universitet. Verksamheten ska utbilda doktorander och stärka universitetets position som ledande i Europa inom penningpolitik och finansiell stabilitet.
  • Dekanus har ordet – mars 2021-10-11 – Det nya året är också en ny mandatperiod för fakultetsnämnd och fakultetsledning. Många nya, kloka personer tar plats, säger Yvonne Svanström, ny dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.
  • Med bloggen som verktyg i forskning om olivolja 2021-03-24 Elin Linder tog en doktorandkurs i att nå ut med forskning till en bredare publik. Resultatet blev en välbesökt blogg där hon varvar reflektioner från fältstudierna i Italien med dikter och fotografier.
  • Jonas Häckner: "Nya dekanatet är ett dream team" 2021-03-24 Samhällsvetenskapliga fakulteten har sedan januari 2021 ett nytt dekanat. Vi möter professor Jonas Häckner vid Nationalekonomiska institutionen som är ny prodekan.
  • Studie- och yrkesvägledning viktig för nyanländas integrering 2021-02-11 I ett pågående forskningsprojekt studeras studie- och yrkesvägledning för nyanlända ungdomar. Studien visar bland annat på vikten av samarbete mellan studie- och yrkesvägledare och lärare.
  • Ny ledning vid Humanvetenskapliga området 2021-01-15 Den 1 januari 2021 fick Humanvetenskapliga området ny ledning. Elisabet Wåghäll Nivre och Yvonne Svanström är valda som vicerektorer mandatperioden 2021-2023.
  • Studie lyfter koppling mellan förändrad brottslighet och ojämlikhet 2021-11-02 Sedan mitten av 1990-talet har flera länder i Västeuropa sett en minskande brottslighet – tvärtemot vad många föreställer sig. Men hur skiljer sig utvecklingen för olika samhällsgrupper? Det studeras i ett forskningsprojekt vid Kriminologiska institutionen.
  • Yvonne Svanström ny dekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2021-01-11 Yvonne Svanström är från årsskiftet ny som dekan för Samhällsvetenskapliga fakulteten och även som vicerektor. I Yvonnes tillvaro samsas forskning med praktiskt ledarskap – och nu även med ett nygammalt hästintresse på campus.
  • Profilseminarium: Svensk minoritetsislam – en mångfald av tolkningar och praktiker 2020-11-03 Hur tolkas islam och vilka tolkningar ges utrymme? Hur kan fältet studeras i en svensk kontext? Välkommen till Humanvetenskapliga områdets profilseminarium för profilområdet Samhälle, organisation och individ.
  • Inkomst och utbildning påverkar barnafödande i lesbiska par 2020-10-30 Inkomst och utbildning har betydelse för vilka lesbiska par som skaffar barn. Vem som bär barnet verkar däremot avgöras av andra faktorer – det visar en ny studie vid Institutet för social forskning.
  • Läsutveckling hos nyanlända genom samverkan 2020-12-07 Hur lär man sig att läsa på ett nytt språk och hur kan forskare samarbeta med skollärare? Maria Lim Falk beviljades 295 000 kronor i samverkansmedel för sitt forskningsprojekt som främjar utbildningsutveckling bland nyanlända gymnasieelever.
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-19 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser fördelar med den nya situationen.
  • Kränkningar och kärlek sammanvävs i ungdomars nätvardag 2020-10-16 I en ny avhandling kartlägger Kim Sylwander unga tjejers vardag på sociala medier – en miljö där hat och kränkande handlingar sammanvävs med vänskapsyttringar och kärlek.
  • Humanistveckan 2020 2020-10-15 19-23 oktober äger Humanistveckan rum, en arbetsmarknadsvecka för humaniorastudenter. Evenemanget anordnas av Humanistiska föreningen (HumF) och riktar sig till dig som studerar humaniora.
  • Fanny Forsberg Lundell: Vi behöver vidga synen på migration och språkinlärning 2020-12-07 Vad innebär kulturell migration och vad skapar en effektiv språkinlärning? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet.
  • Kritisk granskning på internet är mer än källkritik 2020-09-29 Tack vare internet har det aldrig varit lättare att ta del av forskningsrön och annan information om hälsa. Men vad är trovärdigt? Och hur ska man tolka motstridiga argument? En ny avhandling undersöker hur gymnasieelevers förmåga till kritisk granskning kan utvecklas i naturvetenskaplig undervisning.
  • Bildningspodden live på Accelerator: Frida Kahlo 2020-10-13 Bildningspodden tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till ett samtal på konsthallen Accelerator om den ikoniska konstnären Frida Kahlo
  • Kulturell evolution ämne för nya kurser 2020-10-06 Den som vill lära sig mer om kulturell evolution utifrån tvärvetenskapliga perspektiv kan till våren söka två nya masterkurser vid Stockholms universitet. Kurserna välkomnar studenter från alla fakulteter.
  • Barns perspektiv på adhd i ny avhandling 2020-09-13 Hur barn och ungdomar med adhd förstår och hanterar sina symptom studeras i en ny avhandling. – Om vi är medvetna om hur barn uppfattar sitt beteende så kan vi också förstå varför situationer uppstår, säger Noam Ringer vid Institutionen för pedagogik och didaktik.
  • Jämförelser av reviderade Lgr 11-kursplaner i sva och sve 2021-08-15 Nu har regeringen fattat beslut om ändrade kursplaner i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Kursplanerna börjar att gälla höstterminen 2022. Vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har sammanställt en jämförelse mellan den nuvarande och den reviderade versionen av sva-kursplanen samt en jämförelse mellan de reviderade kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk.
  • Forskare från Humanvetenskapliga området deltar i projektet ”Aldrig våld” 2020-09-16 Tidigare i år delade Humanvetenskapliga området ut samverkansmedel till projektet ”Aldrig våld” vid Barnrättscentrum på Stockholms universitet. Som en del av projektet presenteras nu samtal med forskare kring barns rätt till kultur samt pjäsen ”En sten i magen”.
  • Riksrevisionen: Förbättra styrningen av ämneslärarutbildningar 2020-08-25 Riksrevisionen har granskat styrningen av ämneslärarutbildningarna vid tre lärosäten med olika förutsättningar, bland andra Stockholms universitet. Granskningen visar att samtliga lärosäten har utrymme att utveckla styrningen av sina utbildningar.
  • New articles: Culturally diverse families of young children with ASD in Sweden 2020-08-10
  • Ali Osman: Vuxenkontakter nyckel till lyckad integration 2020-08-01 Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Ali Osman, docent vid Institutionen för pedagogik och didaktik, som beskriver sin samverkansforskning om övergången mellan studier och arbete och vilka resurser som krävs för integration av utrikesfödda.
  • Hög kvalitet på universitetets grundlärarutbildning efter uppföljning 2020-07-02 Nu håller samtliga inriktningar inom grundlärarprogrammet hög kvalitet, visar Universitetskanslersämbetets uppföljning.
  • "Djupa ämnesstudier redan krav för att bli lärare i naturvetenskapliga ämnen" 2020-06-26 Björn Birgersson och Joakim Edsjö, företrädare för universitetets utbildningar i naturvetenskapliga ämnen, skriver en replik på DN debatt om vikten av ämneskunskaper för ämneslärare.
  • Konsten att ta semester – och börja jobba igen 2020-06-22 Flera korta semesterveckor och sänkta förväntningar är receptet för en lyckad ledighet. Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet, hjälper oss att planera inför semestern.
  • Folkhälsovetenskap – ett dynamiskt och aktuellt ämne  2020-09-17 Folkhälsovetenskap är ett ämne med ständig samhällsrelevans. I och med coronapandemin så har intresset ökat – vilket märks på söktrycket till sommarens kurser. Mikael Rostila är prefekt vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Stockholms universitet och arbetar just nu med ett projekt kopplat till pandemins effekter.
  • Både ris och ros för hårdare behörighetskrav 2020-06-22 Det är blandade reaktioner inom ämneslärarutbildningen på förslaget om krav på betyg C för att bli antagen.
  • Ny prefekt vid MND 2020-06-03 Professor Tony Hansson har utsetts till ny prefekt vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik och kommer att tillträda den 1 augusti.
  • Sveriges radio granskar svenska som andraspråk 2020-05-28 Sveriges radio har gjort en granskning av grundskoleämnet svenska som andraspråk utifrån det faktum att sva-lärarbristen är stor och elevernas resultat är låga. Enkätsvaren från 384 rektorer visar att det finns stora brister gällande om, och hur, behovsbedömning görs vilket innebär att det är godtyckligt vilka elever som får sva-undervisning. En bild som vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) mycket väl känner igen.
  • Lärarutbildningarnas organisation utreds 2020-05-18 Organisationen och ledningen av lärarutbildningarna har gradvis förändrats sedan de integrerades i universitetets verksamhet 2008. Nu tillsätts en utredning för att säkerställa ändamålsenliga och långsiktigt hållbara strukturer.
  • Studenter möter barn via Zoom 2020-05-26 En delkurs där universitetsstudenter ska se scenkonst tillsammans med barn för att sedan intervjua dem om deras upplevelser - hur genomförs den när kulturutbudet är inställt och det inte går att träffa några informanter? På Centrum för barnkulturforskning ställdes annorlunda krav på både kursplanering och studenter när en kurs i receptionsstudier stod på schemat - resultatet blev riktigt spännande.
  • Meningsfull Aktuell högskolepedagogisk forskning med tema digital undervisning 2020-05-08 Vad forskar man om just nu inom högre utbildning? Vad funderar du på när det gäller din egen undervisning och dina studenters lärande, eller vad är du nyfiken på?
  • Distansundervisning påverkar studenternas hälsa – trots fungerande teknik 2020-05-08 Omställningen har varit stor för studenterna vid Stockholms universitet sedan undervisningen sker på distans. I en studie vid Institutionen för Data- och systemvetenskap framgår att de digitala läroplattformarna fungerar bra – däremot upplever många studenter en försämrad psykosocial hälsa.
  • Distansundervisning på språkintro 2020-05-05 NC har genomfört en mindre enkätundersökning av distansundervisningen på språkintro för att få en tydligare och fördjupad bild av läget. Lärarna som besvarat enkäten lyfter fram tre elevgrupper inom språkintroduktionsprogrammet som möter svårare hinder än andra elevgrupper i rådande situation. I denna artikel kan du läsa mer om undersökningen och ta del av resultaten.
  • Anslag till forskning om extremt tidigt födda barn 2020-04-30 Region Stockholm har beviljat Mara Westling Allodi, professor vid Specialpedagogiska institutionen, fortsatt finansiering för en studie om samspelsbaserad intervention för extremt tidigt födda barn.
  • Starkt engagemang i utmanande tider 2020-04-30 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Ny styrelse vid Stockholms universitet efter regeringsbeslut 2020-04-24 Regeringen har beslutat om byte av ordförande och externa ledamöter för styrelserna vid 30 statliga universitet och högskolor. För Stockholms universitet innebär det fyra nya ledamöter.
  • Tio år med forskning som utvecklar skolans undervisning 2020-05-05 Under tio års tid har universitetet kontinuerligt utvecklat den forskning som sker tillsammans med skolans lärare. Arbetet går träget vidare – nu med fokus på en långsiktigt hållbar samverkansmodell inom regeringsuppdraget ULF.
  • Lärarutbildning på distans – hur går det? 2020-05-07 Att göra VFU utan att träffa eleverna. Och att undervisa hemifrån med byggbuller och strömavbrott. Vårterminen 2020 blev plötsligt distansundervisningens genombrott för lärarutbildningen.
  • Så kan surfplattor användas i förskolan 2020-05-22 Innehållet i de digitala resurserna, hur de används och till vad, är viktigare än att diskutera skärmtid. Det menar forskaren Petra Petersen som i en avhandling undersökt de möjligheter surfplattan ger för att få barn delaktiga i förskolans aktiviteter.
  • Litteraturvetarnas bästa boktips i coronatider 2020-04-30 Är du trött på att världen är begränsad? Det behöver den inte vara. Fyra litteraturvetare vid Stockholms universitet ger sina bästa boktips i coronatider.
  • Barn och rädslor i coronatider 2020-04-24 Många barn upplever just nu framtiden som väldigt oviss och skrämmande. Etnologen Helena Hörnfeldt avslutade nyligen ett forskningsprojekt om barn och rädslor.
  • Mentorsprogrammet möjliggör stöd till juniora forskare 2020-04-18 Mentorsprogrammet har varit en lyckad satsning från Humanvetenskapliga området. Nu gör man programmet permanent för att låta fler unga forskare få stöd av en mentor.
  • Allt fler vill bli lärare – högsta antalet på fem år 2020-04-17 Totalt närmare 11 000 anmälningar har gjorts till universitetets lärarprogram inför höstterminen 2020. Det är 8 procent fler än förra hösten.
  • Individualiserad matematikundervisning för vuxna i fängelsekontext 2020-05-11 Fredagen den 8 maj lägger Linda Ahl fram sin avhandling "Individualized mathematics instruction for adults -The Swedish prison education context". Läs artikeln där Linda berättar om sin avhandling.
  • Hemarbete under coronakrisen – hur lätt är det att ställa om? 2020-04-22 För många innebär coronapandemin att arbetet flyttar hem. Men vad händer med oss när rutinerna förändras? Petra Lindfors har forskat om hur vår hälsa påverkas av distansarbete.
  • VFU i Moçambique ett fint sätt att utvecklas 2020-03-27 När grundlärarstudenten Valeria skulle göra sin andra VFU tog hon tillfället i akt och åkte till Moçambique. Låt dig inspireras av hennes reseberättelse.
  • Stockholms universitet går över till digitala disputationer 2020-03-30 När Sveriges universitet nu går över till digital undervisning måste även disputationerna skötas via länk. En av de första ut på Stockholms universitet var Petra Petersen, som försvarade sin avhandling i pedagogik via mötesverktyget Zoom.
  • Forskningsmedel till praktiknära forskning vid Stockholms universitet 2020-03-10 Universitetet är ett av tre lärosäten som beviljats medel för praktiknära forskning inom regeringsuppdraget ULF.
  • Stockholms universitet har fått en podd om professionella samtal 2020-03-09 Aino Collmar och Annika Davén har startat Vägledningspodden. Den lyfter teman som är intressanta för alla som är intresserade av professionella samtal.
  • Många fördelar med VFU utomlands 2020-02-25 Zenobia Gomez White, som ska bli grundlärare i förskoleklass och årskurs 1-3, gjorde sin andra verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Svenska skolan i Fuengirola i Spanien. Där fick hon nya perspektiv på sin roll som lärare.
  • Professionsprogram kan skapa fler lärare i skolan 2020-02-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Humanistiska föreningen utlyser stipendium 2020-02-18 Humanistiska föreningen (HumF) utlyser det årliga RunJanne-stipendiet som kan sökas av doktorander vid Humanistiska fakulteten.
  • Ny forskarskola ska lyfta naturvetenskapernas och matematikens didaktik 2020-03-04 I höst startar en forskarskola som ska göra undervisningen i matematik och naturvetenskap mer relevant för eleverna. Tre universitet samarbetar om forskarskolan som vänder sig till lärarutbildare.
  • Svenska som andraspråk måste få högre status 2020-03-03 Trots att svenska som andraspråk utvecklats kontinuerligt sedan det infördes som skolämne för 25 år sedan stämplas det ofta som ett lågstatusämne utan utmaningar. Det kan den didaktiska forskningen i ämnet hjälpa till att ändra på.
  • Hög kvalitet på universitetets ämneslärarutbildningar 2020-02-19 Stockholms universitet kommer väl ut i den granskning av ämneslärarutbildningarna som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har gjort. Universitetets utbildningar har övervägande hög kvalitet, medan åtgärder behöver sättas in för att kvalitetssäkra ett av undervisningsämnena.
  • Skoldebatten föremål för ny forskarskola 2020-02-24 Fyra lärosäten går samman i en bred satsning för att undersöka hur historien påverkar dagens skola.
  • Ny bok om ungdomar med utländsk bakgrund, skola och integration 2020-02-28 Stefan Lund visar i sin forskning hur unga människor med utländsk bakgrund aktivt förhandlar och reflekterar över sina möjligheter och begränsningar om att passa in eller inte passa in i skolan och det svenska samhället.
  • INSTÄLLT! Symposium: migration och integration – möte mellan forskning och praktik 2021-04-26 Uppdatering: Med anledning av det rådande smittskyddsläget har organisationskommittén beslutat att ställa in symposiet "Migration och integration – möte mellan forskning och praktik", som skulle ha ägt rum den 2 juni. Förhoppningen är att genomföra under 2021. Information om detta kommer.
  • Podd: Hur motiverar vi elever, barn eller kollegor att göra sitt bästa? 2020-01-28 Ruhi Tyson, lektor, medverkar i podden "Talking to experts" på temat motivation.
  • Snabbspår för nyanlända lärare – ett första steg att etablera sig i läraryrket 2020-01-21 Anki Bengtsson och Larissa Mickwitz, lektorer, har följt en grupp deltagare i Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare vid Stockholms universitet under december 2016 – maj 2017. Här presenterar de sin rapport.
  • Så kan lärare utforma forskningsbaserad undervisning 2020-01-21 Boken "Att utveckla forskningsbaserad undervisning", med Ylva Ståhle, Mimmi Waermö och Viveca Lindberg som redaktörer belyser vikten av och förutsättningar för att arbeta för en undervisning där den beprövade erfarenheten samverkar med ett vetenskapligt förhållningssätt – helt enkelt en hållbar utveckling av undervisningen.
  • Bilden av religiösa friskolor behöver nyanseras 2020-01-10 Etableringsstopp för religiösa friskolor får i dagsläget inga större effekter. Men debatten om dessa skolor behöver nyanseras. Det menar Jenny Berglund, som är professor i religionsdidaktik.
  • Nysatsning på fler ämneslärare i naturvetenskap och matematik 2020-01-08 Kompletterande pedagogisk utbildning är vägen för att bli ämneslärare i naturvetenskapliga ämnen och matematik för den som söker till Stockholms universitet inför hösten.
  • Ny nationell forskarskolan i tillämpad utbildningshistoria: Utlysningen öppnar i februari 2020-01-02 Forskargruppen Utbildningshistoria och utbildningssociologi, vid Institutionen för pedagogik och didaktik, har varit involverade i att jobba fram en ny nationell forskarskola kallad ”Perspektiv på dagens skola: forskarskola i tillämpad utbildningshistoria.”
  • Samling för fler lärare 2019-12-17 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Svenska elever kan mer matematik än vad Pisa visar 2019-12-20 Svenska elever presterar över OECD-genomsnittet i matematik och på samma nivå som Finland och Norge i den senaste Pisa-undersökningen.
  • Speciallärarstudent prisad som årets inspiratör 2019-12-20 Hon är hästtjejen som lärde funktionshindrade att rida, utbildade sig till lärare och nu har med sig hunden i Ekebyhovs grundsärskolas klassrum. Med en termin kvar på speciallärarutbildningen fick Denice Sverla ta emot priset som årets inspiratör på Lärargalan.
  • På uppdrag för de flerspråkiga eleverna 2019-12-18 Projektledarna på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) är ofta ute i landets kommuner för att ge lärare och skolledare kompetensutveckling kring språk- och kunkapsutvecklande arbetssätt. Karin Pettersson och Monica Lindvall berättar hur det kan gå till på ett sådant uppdrag.
  • Resultaten från Pisa 2018 bekräftar att trendbrottet i Pisa 2015 inte var en tillfällighet 2019-12-18 Pisa mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Enligt resultaten från Pisa 2018, som presenterades den 3:e december 2019, presterar de svenska 15-åringarna nu över OECD-genomsnittet inom alla tre ämnesområden som Pisa undersöker.
  • Ny podcast om pedagogisk forskning: Poddagogen 2019-12-02 Janne Kontio (IPD), driver tillsammans med Sofia Lundmark (Södertörns högskola), podcasten Poddagogen.
  • Nyfikna gymnasieelever besökte Saco-mässan 2019-12-12 – Det är hela tiden många som kommer fram och pratar med oss och det blir ofta bra samtal, sa studie- och karriärvägledaren Jonas Medin som fanns på plats i Stockholms universitets monter på Saco-mässan.
  • Nya forskningsmedel från Vetenskapsrådet 2019-11-28 Vetenskapsrådet (VR) har nu tagit beslut om bidrag i årets stora utlysning inom utbildningsvetenskap. Av totalt 269 inkomna ansökningar har 29 beviljats bidrag. En av dessa går till forskaren Christian Lundahl för projektet ”Från Paris till Pisa. Styrning av utbildning genom internationella jämförelser 1867-2015”.
  • Elisabeth Wåghäll Nivre: Ett framåtblickande jubileumsfirande 2019-12-04 Dekan och vicerektor Elisabeth Wåghäll Nivre beskriver jubileumsåret och hälsar välkomna till Humanistiska fakultetens avslutande jubileumsfirande i Aula Magna den 17 december.
  • Höga betyg – men till vilken nytta? 2019-11-13 En ny avhandling i pedagogik ifrågasätter skolvalet och rådande utbildningssystem med betyg som urvalsgrund till gymnasieskolan. – Man ger eleverna en tro på något som är svårt att leva upp till, säger forskaren Eric Larsson.
  • Visuella gestaltningar och gränssnitt: "Vårt nyaste och kanske öppnaste profilområde" 2020-01-13 I november ägde årets sista profilseminarium rum, denna gång inom profilområdet Visuella gestaltningar och gränssnitt. Profilseminarierna är tänkta att fungera som en mötesplats och inspirationskälla till tvärvetenskapliga samarbeten inom forskning och undervisning.
  • Rekordstor ökning av sökande till lärarutbildning 2019-10-17 17 procent fler vill läsa en lärarutbildning vid Stockholms universitet i vår jämfört med samma period förra året.
  • Lärarutbildningen reformeras 2019-10-17 Lärarutbildningen behöver refomeras genom att kraven på utbildningen skärps, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Två utredare ska ta fram förslag på åtgärder.
  • Diana vill lyfta akademiskt läsande och skrivande 2019-10-16 Grundlärarprogrammet med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3 vid Stockholms universitet har i höst fått en ny programansvarig. Diana von Börtzell-Szuch är glad åt det spännande uppdraget och ser många viktiga utvecklingsområden för programmet.
  • Riksrevisionen granskar styrningen av ämneslärarutbildningen 2019-10-11 Riksrevisionen ska granska hur lärosätena bedriver ämneslärarutbildningen och hur regeringens styrning av mål och innehåll påverkar utbildningskvaliteten.
  • Nu sjösätter vi VFU i kluster 2019-10-08 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Ny modell för lärarstudenternas VFU 2019-10-08 Nu blir den verksamhetsförlagda utbildningen ännu bättre för alla lärarstudenter. I höst införs en ny modell med VFU-skolor i nära samverkan med universitetet.
  • Disputation i specialpedagogik: Rano Zakirova Engstrand 2019-10-07 Den 28 oktober disputerar Rano Zakirova Engstrand med sin avhandlingen "Families of Young Children with Autism Spectrum Disorder (ASD) in Sweden: The role of culture and intergenerational support". 
  • Allt fler akademiker vill bli lärare 2019-10-09 I höst är det lika många antagna till KPU med naturvetenskaplig inriktning som till ämneslärarprogrammet med samma ämnen. Nu planerar universitet för ytterligare satsningar på flexibla utbildningar till ämneslärare.
  • Sara ser flerspråkighet i skolan som en resurs 2019-10-16 Sara Snoder stormtrivs med livet som doktorand vid Institutionen för språkdidaktik. I sitt forskningsarbete följer hon flerspråkiga lärare som lär flerspråkiga barn att läsa och skriva, på svenska. Sara ser flerspråkighet i skolan som en resurs och hoppas att hennes forskning ska kunna användas i lärarutbildningen vid Stockholms universitet.
  • Officiellt startskott för europeiskt samarbete 2019-10-08 Samarbetet CIVIS – European Civic University Alliance för samman över 384 000 studenter och 55 000 medarbetare vid åtta universitet i Europa. Den 1:a oktober gick det officiella startskottet för alliansarbetet.
  • Matilda Wiklund, Pia Skott och Rebecca Adami är nya docenter i pedagogik 2019-11-14 Institutionen har nyligen fått nya docenter.
  • Varierad pedagogik med hjärnforskning i förskolan 2019-09-30 Om förskolan ska klara av det dubbla uppdraget att undervisa både gruppen och individen behövs en mångfald av teorier om kunskap och lärande. Neuropedagogik fyller en viktig funktion för att bredda perspektiven, visar en ny avhandling.
  • Försenat ramavtal för SPSS 2019-09-27 Universitetets avtal med SPSS löpte ut den 30 augusti, och de nya aktiveringskoderna är försenade på grund av pågående ramavtalsupphandling.
  • Hur gestaltas medeltiden i undervisning och andra sammanhang? 2019-09-19 "Design för lärande Historia" söker svar på frågor som: Hur gestaltas och används medeltiden i olika sammanhang? Vilka aspekter lyfts fram som centrala, och vilka tonas ner? Eva Insulander, docent, Institutionen för pedagogik och didaktik, är en av bokens tre författare.
  • Så kan undervisningen i samhällskunskap främja kritiskt tänkande 2019-09-16 En undervisning som tar fasta på ämnesinnehållet har större chans att utveckla elevernas kritiska omdöme när det gäller rättvisefrågor än den som fokuserar på elevernas tyckande. Det visar Malin Tväråna i en ny avhandling som grundar sig i så kallad praktiknära forskning.
  • Nytt macOS på gång 2019-09-10 Apple släpper nytt macOS i dagarna. Kolla att alla program du behöver kommer fortsätta fungera innan du uppgraderar!
  • Tåg tur och retur till ESERA i Bologna 2019-09-10 Med packad ryggsäck och en känsla av äventyr åkte jag till stationen i Södertälje lördag morgon den 24:e augusti. Målet för resan var ESERA, European Science Education Research Association, en internationell konferens om naturvetenskaplig utbildning med 1700 deltagare.
  • Ministern tackade nya lärarstudenter för val av utbildning 2019-09-02 Höstterminens nyantagna lärarstudenter fick ett gediget välkomnande av både prorektor, rektor och utbildningsministern.
  • Welcome Day for PhD students 2019-09-03 The Welcome Day for PhD students is organised by the Faculty Offices of the Humanities, Social Sciences, and Law. Various aspects of the PhD programmes will be discussed. The day is particularly designed for newly admitted PhD students, but all PhD students are welcome.
  • FoU-dagen på MND - en dag om forskning och utveckling 2019-06-18 För elfte året i rad genomfördes FoU-dagen på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik. Då hölls också prisföreläsningen av årets vinnare av Svend Pedersen Lecture Award, Nathalie Sinclair.
  • Forskning kring förskolan i fokus på stor konferens 2019-06-11 Under två dagar genomfördes 25 föreläsningar och 19 utställningar. Förskolesummit är konferensen som samlar forskare och förskolans pedagoger i en gemensam strävan efter en verksamhet som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
  • Tidiga insatser är det viktigaste för eleverna 2019-05-31 Det finns i den svenska skolan en klar gräns mellan förskola och grundskola, och övergången mellan dessa två känns mycket svag menar Mara Westling Allodi professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet. I en intervju på Stockholms stads webbplats berättar hon om några av de hinder, som hon upplever finns i systemet. Det är främst strukturerna i dessa utbildningssystem och policyer som blir ett problem för de barn som behöver extra stöd. Det har funnits starka ambitioner från samhällets sida att förbättra mycket, men de har inte alltid varit ändamålsenliga. I Läroplanen 1994 sattes det upp en gräns om att alla elever måste klara uppsatta mål för att kunna gå vidare. En fråga hon ställer sig är om alla elever verkligen behöver nå samma mål samtidigt?
  • Debatt i SvD: Läroplaners påverkan överdrivs 2019-05-29 Ruhi Tyson, lektor, skriver en replik till debattartikeln ”Gör skolan tråkigare och jobbigare för eleverna”, som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 maj.
  • Två intresseväckande utställningar om lärande för hållbar utveckling 2019-05-27 Studenter och lärare på grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 ordnade en gemensam utställning på MND inom kurserna: ”Naturvetenskap och teknik för grundlärare F-3 II” och den valbara kursen ”Naturorienterande ämnen och teknik för 4-6”.
  • Att plugga i Zaragoza gav mersmak 2019-05-20 Kerstin Cronholm är nyexaminerad ämneslärare i spanska och engelska. Våren 2018 var hon i Spanien som Erasmusstudent. Hon är glad och tacksam att hon fick den chansen att plugga utomlands.
  • Lärarutbildningarna behöver arbetsro 2019-05-17 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Gymnasieelever inte tillräckligt förberedda för högskolan 2019-05-21 Gymnasiearbeten inom högskoleförberedande program är en egen skrivpraktik som inte går att jämföra med det akademiska skrivande som sker inom högre utbildning. Samtidigt tycks både Skolverket och högskolan förvänta sig högre grad av akademisering. En ny studie sätter fokus på glappet som framträder vid övergången till högskolan.
  • Så kan förskolan digitaliseras på vetenskaplig grund 2019-05-22 Från den första juli ska alla barn i förskolan få adekvat digital kompetens. Det är en viktig demokratifråga, hävdar forskare.
  • Ny avhandling: Kan man räkna med PISA och TIMSS? 2019-05-20 Samuel Sollerman har undersökt relevansen hos internationella storskaliga mätningar i matematik när dessa ska användas en nationell kontext.
  • Ny bok om bildning och praktisk klokhet 2019-04-26 Praktisk klokhet, förmågan att i en situation bidra till allas välbefinnande och växande, beskriver kärnan i vad det innebär att vara bildad.
  • Källkritik på schemat - så kan du arbeta med eleverna 2019-04-26 Stefan Ekecrantz och Anna Rosenqvist visar hur man kan jobba med källkritik tillsammans med eleverna.
  • Oförändrat antal sökande till lärarutbildningarna 2019-04-17 När anmälan till höstens lärarutbildningar stängde hade 2476 ansökningar kommit in. Det är något fler än de förstahandsansökningar som gjordes förra våren.
  • Maria inreder Språkstudion med mossa 2019-04-25 När Språkstudion renoverar sina datorsalar är det administratören Maria Mützell som håller i trådarna. Hon gillar att ordna upp saker och tycker det är kul med inredning och färger.
  • Varierande omdömen om universitetets lärarutbildningar 2019-04-16 Under 2018 har landets alla förskollärar- och grundlärarutbildningar utvärderats av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Drygt hälften av de utvärderade utbildningarna får omdömet hög kvalitet och knappt hälften ifrågasatt kvalitet. Vid Stockholms universitet får förskollärarutbildningen omdömet hög kvalitet, medan grundlärarprogrammets olika inriktningar får skiftande omdömen.
  • Så stoppade Grönkullaskolan stöket i skolan 2019-04-16 Grönkullaskolan är en av de 262 skolor som Samverkan för bästa skola jobbar med för tillfället. Dagens Nyheter skriver om hur Grönkullaskolan gjort för att få en lugnare skola och ge barnen bättre förutsättningar att lära sig. Samverkan för bästa skola samordnas genom Martin Rogberg, IPD, som intervjuas i reportaget.
  • Språkstudion vill vara en mötesplats för alla 2019-04-25 Språkstudion vid Stockholms universitet startades på 60-talet som ett slags servicecenter för språkstudier. Idag har enheten helt andra möjligheter att påverka och utveckla sin verksamhet.
  • Om täta samarbeten som kräver och ger förutsättningar 2019-04-16 Marianne Döös och Lena Wilhelmsons bok - Delat ledarskap i förskola och skola - visar hur delat ledarskap kan fungera.
  • Personliga erfarenheter centrala i konstnärlig undervisning 2019-04-01 Isak Benyamine har disputerat på en avhandling om undervisning. Han introducerar begreppet konstnärlig undervisningspraktik. Det beskriver undervisning utformad som ett konstnärligt arbete och som syftar till att studenter ska producera konstnärliga verk. Ett verk som har prägel av den som skapar konsten.
  • Undervisningsämnen som drabbas hårdast av framtida lärarbrist 2019-03-28 Den framtida lärarbristen ser ut att bli störst på högstadielärare inom matematik, naturvetenskapliga ämnen och teknik samt svenska som andraspråk, slöjd och hem- och konsumentkunskap. Det visar en statistisk analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
  • Delat ansvar kan minska rektors börda 2019-03-25 I Södertälje har vissa förskolor och skolor två jämbördiga chefer, med olika ansvarsområden. På arbetsplatser där det delade ledarskapet fungerar bra tycker skolledarna att arbetsbördan har minskat och att beslut tas snabbare. Det visar en ny studie. Marianne Döös (IPD) intervjuad.
  • Missade du årets Specialpedagogikens dag? 2019-04-16 Specialpedagogikens dag är ett årligt återkommande evenemang och en populär mötesplats för alla som är intresserade av specialpedagogiska frågeställningar. På UR Samtiden kan du se några av de föreläsningar som filmades av UR.
  • Tidigare SU-student utsedd till Sveriges bästa fysiklärare 2019-03-13 Erik Waltersson som är fysiklärare vid Europaskolan i Strängnäs, har av Kungliga Vetenskapsakademien utsetts till bästa fysiklärare i Sverige. Erik har både disputerat och tagit sin lärarexamen vid Stockholms universitet.
  • Disputation - Isak Benyamine: Konstnärliga undervisningspraktiker. Genealogier, diskurser och makt 2019-03-08 Isak Benyamine disputerar i pedagogik den 22 mars 2019, kl. 10.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Väntade reformer – men vad menas? 2019-02-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Med nytt verktyg för praktiken som förenar teori och praktik 2019-02-18 Eva Insulander och Staffan Selander är redaktörer för en ny bok: Att bli lärare. I boken vill författarna ge studenterna svar på deras frågor och visa hur man kan tänka kring undervisning och lärande.
  • Vad ska vi med pedagogiken till? 2019-02-22 I den kritiska diskussionen om skolan och lärarutbildningen är det ofta pedagogiken som får klä skott för bristerna. Vad kan då pedagogiken bidra med?
  • Pedagogiska ambassadörer vill utveckla det självständiga arbetet 2019-02-22 2019 blir ett intensivt och roligt år för Ylva Falk och Katarina Rejman vid Institutionen för språkdidaktik. De är nyutsedda pedagogiska ambassadörer vid Stockholms universitet och ska i sitt projekt jobba med att vidareutveckla lärarstudenternas kurser i självständigt arbete.
  • Katarina njuter av att få forska 2019-02-22 Glädjen över att få forska ger energi. Det menar universitetslektor Katarina Rejman, som till fullo njuter av sina intensiva forskardagar. I sina många projekt intresserar hon sig framför allt för studenternas akademiska skrivande.
  • Forskare: ”Lärare i samhällskunskap viktiga för att lösa klimatfrågan” 2019-03-01 Hallå där, Cecilia Lundholm, professor och projektledare för ett avslutat forskningsprojekt om studenters lösningar på klimatproblem.
  • Seminarium om boken "Kunskapssynen och pedagogiken - varför skolan slutade leverera" 2019-02-08 Diskussion med Magnus Henrekson om hans bok: Kunskapssynen och pedagogiken - varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas.
  • Två oförglömliga MFS-månader i Chile 2019-01-29 Grundlärarstudenten Helena Nilsson åkte till Chile för att samla material till sitt uppsatsskrivande. Det blev en oförglömlig resa med många möten i en helt annan vardag.
  • Barnasinne och ordning när nya lärarstudenter välkomnades 2019-01-18 Närmare 900 nya studenter har antagits till lärarprogrammen i vår.
  • Studie- och yrkesvägledare från hela landet går kurs på IPD under fem dagar 2019-01-18 Under december och januari har vi haft 28 studie- och yrkesvägledare på utbildning här på IPD under fem dagar. De går kursen Studie- och yrkesvägledning för flyktingar.
  • Spännande VFU-upplevelse i Nya Zeeland 2019-01-10 Att göra sin praktik utomlands är en ovärderlig erfarenhet, menar grundlärarstudenten Vera Forsby. Läs hennes inspirerande reserapport från "down under".
  • Lärare och studenter från Stockholms universitet besöker Tokyo universitet 2019-01-09 En grupp forskare/lärare, doktorander och masterstudenter från Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholm universitet, besökte i december 2018 Tokyo universitet. Temat för besöket var utbildning för hållbar utveckling. På resan deltog även elever från Globala gymnasiet i Stockholm, och lärare från Katedralskolan i Linköping.
  • Livestreamat symposium: "Merit and education", måndag 17 december 2018-12-14 Symposiet ”Merit and education”, som äger rum vid International centre for historical research and education, UCL, University of London, den 17 december, kommer att livestreamas. Temat handlar om sortering baserat på akademiska meriter inom skolan.
  • Två nya antologier om Yrkeskunnande och lärande 2018-12-07 Làzaro Moreno Herrera, professor, Marianne Teräs, docent, och Petros Gougoulakis, docent, är redaktörer för två nya antologier inom området: Yrkeskunnande och lärande. Det är del 2 och 3, i en serie av 3 volymer.
  • Som sfi-lärare blev Margareta intresserad av bedömning 2018-12-13 Redan som liten hemma i polska Gdansk fascinerades Margareta Majchrowska av det svenska språket med de konstiga prickarna. Nu läser hon in en master i tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet samtidigt som hon arbetar som provkonstruktör för de nationella sfi-proven.
  • Vad gör en provkonstruktör? 2018-12-13 Vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet utarbetas nationella prov i svenska för invandrare (sfi). Provkonstruktörer planerar, skapar och prövar ut olika provuppgifter, så att alla sfi-elever i landet ska kunna bedömas likvärdigt.
  • Tio år med lärarutbildning vid Stockholms universitet 2018-11-29 Krönika av prorektor Clas Hättestand.
  • Språkutvecklande arbetssätt i yrkesutbildning – ett internationellt erfarenhetsutbyte 2018-11-26 Tyska yrkeslärare och forskare från olika lärosäten gästade institutionen den 14-16 november för att ta del av erfarenheter från projektet Språkutvecklande undervisning på yrkesprogram som drivs av Eva Eliasson, Katarina Lagercrantz All och Åsa Broberg.
  • Nytt nätverk förenar neurovetenskap och lärarutbildning 2019-05-23 Ett nytt nätverk för universitetets forskare, doktorander och lärarutbildare arbetar för att samarbeta över disciplinerna och på sikt ändra innehållet i lärarutbildningarna.
  • Ny handbok för lärare med digitala case: "Att bli lärare" 2018-11-22 Att bli lärare är ett stöd i den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Till boken hör också olika digitala case där du kan öva din förmåga att samtala med en elev, en lärarkollega eller en förälder om olika dilemman som du kan komma att möta i din framtida yrkesutövning.
  • Nyfiken på pedagogisk filosofi? Se en diskussion på Filosofifestivalen 2018 om kreativitet (film) 2018-11-21 Klas Roth, professor, och Tyra Nilsson, doktorand, deltar i Filosofifestivalen 2018, kring temat Kreativitetens gränsland.
  • Hallå där Joacim Ramberg, 2018-12-04 som gjort en studie om skolk utifrån information från 5000 elever och 1000 lärare från gymnasieskolor i Stockholm.
  • VR-medel till "Komparativ didaktik och professionell utveckling för lärare" 2018-11-16 I Vetenskapsrådets stora utlysning inom utbildningsvetenskap har projektet Komparativ didaktik och professionell utveckling för lärare beviljats 1 172 160 kr under tre år. Karim Hamza från MND är medsökande tillsammans med Professor Jonas Almqvist från Uppsala universitet (projektledare), Professor Florence Ligozat från Universitetet i Geneve och Docent Anette Olin från Göteborgs universitet.
  • Likt men ändå olikt på VFU i Finland 2018-11-23 Felicia Wiridén studerar till grundlärare och hade länge drömt om att få spendera tid utomlands. Tredje perioden med verksamhetsförlagd utbildning valde hon därför att göra på en finlandssvensk skola i Helsingfors. Idag är hon väldigt glad och tacksam över att hon fick den möjligheten.
  • ”Mycket svårare än jag trodde” – Utmaning för forskare att läsa till lärare 2018-12-03 Det är svårt nog för vem som helst att utvecklas till en professionell lärare. Att göra det på bara ett år och ha en bakgrund som forskare inom naturvetenskap kan göra yrkesväxlingen mer kännbar, visar en ny studie.
  • 5,9 miljoner från VR till projekt: Förskoledid. modeller för undervisning för hållbar utveckling 2018-11-06 I Vetenskapsrådets stora utlysning inom utbildningsvetenskap har projektet Förskoledidaktiska modeller för undervisning för hållbar utveckling beviljats 5 932 818 kr. Cecilia Caiman, MND, är en av deltagarna i projektet.
  • Samspel i samklang med elevers behov - Verktyg för klassrumsobservation 2019-04-29 Professor Mara Westling Allodi har fått projektmedel från Vetenskapsrådet för att undersöka det socio-emotionella klimatet i undervisningssituationen och de relationer och samspel som äger rum i den, och sambandet med elevernas lärande och engagemang.
  • Matematiklärares undervisning påverkas av det sammanhang som det är en del av 2018-11-01 Att studera lärares arbete i matematikklassrummet, eller lärares enskilda kunskaper kan vara viktigt, men det räcker inte för att förstå vad som möjliggör och begränsar deras undervisning. För att förstå matematikundervisning behöver matematiklärares undervisning studeras tillsammans med de kontexter som de omges av, såsom matematikläromedel och kursplanen i matematik.
  • Nya professorn vill stärka det internationella samarbetet 2018-11-07 Christina Hedman har fått anställning som professor i svenska som andraspråk med didaktisk inriktning vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Att vårt huvudområde svenska som andraspråk nu stärks är något som vi alla kan känna oss stolta över, menar hon.
  • Forskningsbidrag till praktiknära skolforskning 2018-10-31 Skolforskningsinstitutet har beviljat forskaren Eva Siljehag medel för att bedriva forskning relaterat till förskolan. Projektet kommer att löpa under tre år och studera Socialt samspel i lekstunder och språkaktiviteter: specialpedagogiska insatser i inkluderande förskolor för barn i behov av stöd. Genom projektet hoppas hon kunna utveckla samverkan mellan förskolan och akademin.
  • "Om ledarskap, människors behov och drivkrafter" 2018-10-24 Läs om Aron Schougs nya bok: Motivera ideella.
  • ”För att främja lärande behövs utrymme för reflektion, anser Jon Ohlsson, arbetslivsforskare" 2018-10-23 Jon Ohlsson, professor, intervjuas i Jusektidningen Karriär. Artikeln handlar om att vissa branscher kräver konstant utveckling för att vara konkurrenskraftiga. Ny teknik, nya regler och nya processer ställer konstanta krav på kompetens. Men hur möter man dem?
  • Intressant och spännande VFU i Zürich 2018-10-22 Blivande grundläraren Christin Wahlgren gjorde sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i Schweiz. Hon tycker det var intensivt, roligt och lärorikt att göra sin VFU utomlands och uppmanar den som är intresserad att förbereda allt i god tid.
  • Bästa examensarbete i matematikdidaktik 2018 till lärarstudent vid Stockholms universitet 2018-10-24 Daniel Vulic som våren 2018 tog examen från Grundlärarprogrammet F-3 vid Stockholms universitet har tilldelats Göran Emanuelssons-stipendiet för bästa examensarbete inom matematikdidaktik.
  • Mattelärare byter högskolan mot grundskolan och får betydligt högre lön 2018-10-19 Matematiklärare får högre lön i grundskolan, vilket blir ett problem för lärarutbildningar runt om i landet. Skickliga lärarutbildare lämnar lärarutbildningen och det är svårt att rekrytera nya lärare.
  • NU2018: Det akademiska lärarskapet 2018-10-18 Max Scheja var en av huvudtalarna på konferensen Nu2018: Det akademiska lärarskapet, som ägde rum vid Mälardalens högskola, den 9-10 oktober. Här länkas Max Schejas keynotenaförande: "Forskning om studenters lärande som grund för utveckling av akademiskt lärarskap i högskolan".
  • Universitetets förskollärarprogram åter landets mest sökta lärarutbildning 2018-10-17 Lärarutbildningar som leder till arbete med yngre barn toppar sökstatistiken både nationellt och vid Stockholms universitet.
  • Världsmästaren om rasism i klassrummet 2018-10-12 En bra lärare kan förändra världen och all förändring börjar med ett samtal. Det var budskapet när före detta fotbollsstjärnan och numera universitetets hedersdoktor Lilian Thuram föreläste för lärarstudenterna.
  • Utomhusmatematik på universitetet för 300 skolbarn 2018-10-10 Under en heldag fick drygt 300 skolelever i årskurs 2, 3 och 4 prova på matematikundervisning utomhus på Frescati. Det var lärarstudenter som fått i uppdrag att planera utomhusmatematik och sedan genomföra den praktiskt med skolbarnen.
  • Nordiska Ministerrådets konferens om PISA/TIMSS: Påverkar användning av datorer på prov resultaten? 2018-10-05 På Nordiska Ministerrådets konferens om PISA och TIMSS-resultat presenterades en ny bok: ”Northern Lights on TIMSS and PISA 2018” (”Norrsken på TIMSS och PISA 2018”). Ulf Fredriksson, från Institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms universitet, var en av författarna som bidragit till boken och bland dem som presenterade sitt bidrag på konferensen. Något positivt de sett är att svenska pojkar förbättrat sina resultat i läsförståelse. Särskilt är det bland de svenska eleverna pojkar som använder datorer ofta på sin fritid som lyckats bättre med läsningen i PISA 2015 än 2012.
  • Hur bedöms pedagogisk skicklighet på svenska lärosäten: Är det verkligen så svårt? 2018-10-08 Pedagogisk skicklighet ska enligt högskoleförordningen ägnas lika stor omsorg som vetenskaplig skicklighet i anställningsförfaranden vid svenska högskolor och universitet. Klara Bolander Laksov, föreståndare för Centrum för Universitetslärarutbildning vid Stockholms Universitet, presenterar en ny artikel: "Att bedöma pedagogisk skicklighet – är det verkligen så svårt? – en studie av skillnader i bedömningar mellan vetenskapligt och pedagogiskt sakkunniga".
  • Är du intresserad av att delta i ett forskningsprojekt om ADHD? 2018-10-01 Noam Ringer är en doktorand på Intuitionen för pedagogik och didaktik och forskar om hur barn och ungdomar upplever sin ADHD diagnos. Hon söker dig som är mellan 8 och 19 år och har fått diagnosen ADHD.
  • Camilla Thunborg är ny professor i pedagogik 2018-09-24 Institutionen för pedagogik och didaktik gratulerar Camilla Thunborg som blivit utnämnd till professor i pedagogik.
  • Hur går det i skolan för barn som behandlats för cancer? 2018-09-19 Vetenskapliga studier som gjorts i Finland och Danmark av skolbarn som har behandlats för olika former av cancer visar att många av dessa barn löper en större risk för att få sämre betyg än sina jämnåriga kamrater. Hur ser det ut i Sverige och vad kan lärare och annan skolpersonal göra för att förebygga detta problem? Det är kunskap som doktoranden Malin Lönnerblad från Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet hoppas kunna bidra med.
  • Disputation i specialpedagogik om stödet till barn med blindhet i svensk skola 2018-09-18 Kim de Verdier, vid Specialpedagogiska institutionen, disputerar i augusti med en avhandling som handlar om barn med blindhet. Särskilt fokus lägger hon på barn med blindhet i kombination med autism – en grupp med mycket komplexa behov.
  • Fler behöriga lärare kräver ökade resurser 2018-09-18 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • NC-podden Språk och yrke 2020-04-20 Malin Dahlström och Lisa Gannå är medarbetare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC). Under hösten 2018 arbetade de deltid som sfi-lärare på en undersköterskeutbildning med integrerad sfi för elever på studieväg 2. Podden följer deras arbete med att pröva ut och utveckla en didaktisk modell för hur lärare kan arbeta med yrkesintegrerad sfi.
  • Svårt behålla lärarutbildare som väljer skolan 2018-09-19 Ökade anslag krävs till de institutioner som utbildar lärare annars riskerar skolans lärarbrist att bli högskolans lärarbrist. Det hävdar prefekten B-O Molander som den senaste veckan belyst baksidan med höjda lärarlöner i skolan.
  • ”SR Studio 1 - dragkamp mellan högskolan och grundskolan om behöriga lärare” 2018-09-17 Lyssna till B-O Molander, prefekt vid MND, när han i Sveriges Radio Studio 1 diskuterar nödvändigheten av utökade anslag för de institutioner som konkurrerar med skolan om samma lärare.
  • François Dubet: Decline of institution and/or Neoliberalism? 2018-10-04 François Dubet räknas som en av de ledande sociologerna i Frankrike. Föreläsningen utgår främst från det centrala arbetet Le déclin de l’institution (Seuil 2002) och behandlar bland annat skolans utveckling och roll i det senmoderna samhället.
  • Kan skolan bli bättre med en närmare koppling till forskningen? 2018-09-28 Niclas Rönnström är redaktör för en ny bok om skolledarskap och forskning: "Att leda skolor med stöd i forskning". - I boken diskuteras flera exempel på hur skolans ledare kan använda forskning och vetenskapliga förhållningssätt i till exempel arbete med bedömning, likabehandling, skolinspektion, kollegialt lärande, kvalitetsarbete etc, säger Niclas Rönnström. Här berättar han om boken.
  • Colloquium: Comparative Study of National Curriculum in Physics between Sweden and Japan 2018-11-01 Room: 2403, Frescativägen 54, Department of Education
  • Ny bok: PISA under 15 år: Resultat och trender 2018-09-03 Ulf Fredriksson på institutionen för pedagogik och didaktik är tillsammans med K.G. Karlsson, (avdelningen för ämnesdidaktik och matematik, Mittuniversitetet) och Astrid Pettersson, (Institutionen för matematikens och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms universitet), redaktör för en nyutkommen bok med titeln PISA under 15 år: Resultat och trender.
  • Ny bok: PISA under 15 år, Ulf Fredriksson, Karl-Göran Karlsson och Astrid Pettersson (red) 2018-08-31 Fullständig titel: Pisa under 15 år - Resultat och trender. I boken sammanfattas och diskuteras PISA ur olika perspektiv.
  • Rapport om rektorers lärande: "Mer komplext än enbart en fråga om utbildning" 2018-09-28 Idag presenteras en ny rapport av Pia Skott (Stockholms universitet) och Monika Törnsén (Umeå universitet) om rektorers lärande och professionella utveckling. De har följt 12 rektorer för att studera deras lärande under utbildningen.
  • Hur är det att bo i ett utsatt område - egentligen? Ungdomars egna berättelser 2018-09-28 Camilla Thunborg, Ali Osman och Agnieszka Bron ska intervjua unga vuxna i, så kallade, utsatta områden om deras livschanser. Vad värderar de som ett bra liv? Är det bättre med hög lön och storstadsliv, eller finns det annat som de hellre vill ha? En rikare fritid, nära till naturen eller bättre och billigare bostäder?
  • Universitetet med och skapar fler vägar in i läraryrket 2018-08-17 Sju universitet och högskolor har fått regeringens uppdrag att arbeta med insatser som ska resultera i effektiva vägar in i läraryrket.
  • Härlig sammanhållning på Svenska skolan på Teneriffa 2018-07-05 Grundlärarstudent Jennifer Engström gjorde sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Svenska skolan på Teneriffa. Det är en liten och familjär skola med en härlig sammhållning, alla elever leker med varandra. Jennifer rekommenderar den varmt till andra studenter som vill göra sin VFU utomlands.
  • Trygg och utvecklande VFU i Helsingfors 2018-07-05 Linnea Rutström är ämneslärarstudent vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Att hennes förstaämne är svenska som andraspråk spelade in i hennes val att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på andra sidan Östersjön, i Helsingfors. Där fick hon uppleva ett annorlunda skolsystem där läraren har en mer auktoritär roll än i svenska klassrum.
  • Ett kulturellt VFU-äventyr på Mallorca 2018-07-04 Den extremt kalla vintern 2018 åkte ämneslärarstudenten Lara Scholler till Mallorca för att göra sin andra VFU-period utomlands. Det blev inte riktigt som hon tänkt sig, men det blev bra ändå. Lara berättar här om ett spännande kulturellt äventyr.
  • Linas inspirerande VFU på Mallorca 2018-07-04 Lina Viklund läser till ämneslärare i engelska och franska. Hösten 2017 gjorde hon sin andra VFU-period på Escola Global på Mallorca. Det var en fantastisk men också väldigt utmanande upplevelse. Här delar Lina med sig av sina erfarenheter från den praktiken.
  • Forskaren: Så ska läsningen bland barn och unga öka 2018-06-29 Läsdelegationen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag som ska ge alla barn och ungdomar möjligheter till fullgod läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser. Satsningar på skolbibliotek och kompetensutveckling för lärare i förskola och fritidshem är några av insatserna, uppger Ulf Fredriksson, docent i pedagogik och en av delegaterna.
  • Tre forskarutbildningar får omdömet hög kvalitet av UKÄ 2018-06-25 Under våren har forskarutbildningarna i barn- och ungdomsvetenskap, pedagogik och specialpedagogik utvärderats av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Alla tre utbildningar fick omdömet hög kvalitet, och bland de styrkor som lyfts fram är de starka forskningsmiljöerna på institutionerna. Dessa tre forskningsmiljöer beskrivs som dynamiska och utvecklingsorienterade.
  • Utvärdering av forskarutbildning i specialpedagogik 2018-06-21 Licentiat- och doktorsexamen i specialpedagogik vid Stockholms universitet får betyget Hög kvalitet, visar det beslut som nu kommit från Universitetskanslersämbetet (UKÄ).
  • De är Årets lärare 2018 2018-06-21 Robert Daniels, Inst f biokemi och biofysik, Nils Larsson, Inst f språkdidaktik, Iñaki Rodriguez Longarela, Företagsekonomiska institutionen och Emma Wikberg, Fysikum, får årets pedagogiska pris.
  • 10-års jubileum för MND:s FoU-dag 2018-06-25 Onsdagen den 13 juni genomfördes den årliga FoU-dagen (forskning och utvecklingsdagen) vid MND. Dagen är uppskattad av personalen och har därför levt vidare under lång tid och i år var det dags för 10-års jubileum.
  • Varför ställer universitetet in lärarutbildningar? 2018-06-13 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Friskolor sätter högre betyg än kommunala 2018-05-30 Alla friskolegrupper sätter genomgående högre betyg än kommunala skolor efter att hänsyn tagits till resultaten på de nationella proven, visar en ny rapport.
  • Ny utbildning till lärare i kulturskolan 2018-06-14 Fokus på forskningsförankring och verksamhetsutveckling ska göra den nya utbildningen till kulturskolepedagog attraktiv för både kulturskolans lärare och arbetsgivare. Det nya programmet kan sökas i höst och står klart våren 2019.
  • Seminarium: Coaching leadership – med Jan Robertson 2018-05-29 Jan Robertson is a world leader in the field of leadership coaching. Her recent and internationally recognized book Coaching Leadership draws on more than two decades of research and practice. It is about building leadership capacity in individuals, and in institutions, through enhancing professional relationships. It is based on the importance of maximising potential, and harnessing the ongoing commitment and energy needed to meet personal and professional goals.
  • Nyckeln till likvärdig skrivundervisning och rättvisande betyg 2018-06-08 Lärare måste få ökade möjligheter att kontinuerligt diskutera och utvärdera elevers skrivande i relation till den undervisning som ges. Sådana samtal är nödvändiga för att elever ska få en likvärdig skrivundervisning och rättvisande betyg. Det hävdar Per Blomqvist som forskat om lärares normer, beslut och samstämmighet i samtal om bedömning av gymnasieelevers skrivande.
  • Hallå där Nihad Bunar! 2018-06-15 ...som fått uppdrag av regeringen att utreda modersmålsundervisningen i skolan.
  • Lärorik VFU på paradisön Teneriffa 2018-04-24 Sofia Goultidou och Almasa Avdic ska bli grundlärare i förskoleklass och årskurs 1-3. För två år sedan tog de chansen att göra sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på den magiska ön Teneriffa. Det blev en fantastisk och oförglömlig tid.
  • Reformera för ökad kvalitet! 2018-04-23 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Färre söker men fortsatt konkurrens att läsa till lärare 2018-04-23 Trenden med färre sökande till högskolan gäller även för universitetets lärarutbildningar. Men det är fortsatt stor konkurrens om platserna till utbildningarna mot förskolan och grundskolan.
  • Denize Nilsson gjorde VFU III i Bilbao i Spanien 2018-04-25 Denize som går Grundlärarprogrammet 4–6 berättar om sina erfarenheter från VFU i en nationell skola i Spanien.
  • Emmy gjorde sin tredje VFU i Moçambique 2018-04-11 Emmy läser till grundlärare med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3. Hon gjorde sin tredje VFU i Moçambique, på en relativt liten skola där hon fick fria händer att prova sig fram som lärare. Hon rekommenderar alla att göra någon av sina praktikperioder utomlands.
  • Så formas barnen på fritids 2018-04-09 Barns inflytande och delaktighet i skolans fritidshemsverksamhet tas lätt för givet. I själva verket styrs både barnen och personalen på fritidshem till att bli medborgare med vissa önskvärda egenskaper.
  • Är du intresserad av att delta i ett forskningsprojekt om införandet av programmering i skolan? 2018-04-03 Lärare i åk 1-6 sökes från offentliga skolor i Stockholmsområdet.
  • Möjlighet att göra VFU i Nya Zeeland 2018-03-20 Lärarstudenter vid Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet, har möjlighet att göra sin senare verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i utlandet. Från hösten 2018 inkluderar denna möjlighet skolplatser anknutna till University of Canterbury i Nya Zeeland.
  • Bästa utvecklingsidéerna prisade 2018-03-16 Återkoppling, experimentkit och quiz. Om det handlar de idéer som nu fått pris i Stockholms universitets pedagogiska idétävling för studenter. De tre pristagarna är Linnea Östensson, Emma Andersson och Cecilia Sandin.
  • UKÄ: Fler ämneslärare inom naturvetenskap genom KPU 2018-03-15 Förra läsåret var det 540 personer som tog en ämneslärarexamen efter att ha gått en KPU. Det motsvarar en tredjedel av samtliga som tog en ämneslärarexamen. UKÄ har för första gången analyserat uppgifter om KPU från nybörjare till examen.
  • Elever tar på sig skulden för bristande möjligheter att lära matematik 2018-03-14 Det är inte enbart det svenska språket som kan begränsa möjligheterna för elever med utländsk bakgrund att lära matematik. Den segregerade skolan, utanförskap och föräldrar som inte kan stötta med läxorna hämmar också lärandet.
  • Ny utredning: Så kan läraryrket bli mer attraktivt 2018-03-13 Utredningen ”Med undervisningsskicklighet i centrum” föreslår ett professionsprogram som syftar till bättre förutsättningar för lärare och rektorer att utföra sina arbeten.
  • Forskare söker hjälp av lärare på gymnasieskolor för en studie 2018-03-14 Sökes: Elever på yrkesförberedande program med bra betyg i Sv/SvA, Ma och Eng.
  • Ny utredning: Så kan den praktiknära forskningen utvecklas 2018-03-06 Regeringen har tagit emot betänkandet Forska tillsammans – samverkan för lärande och förbättring. Flera rekommendationer till både lärosäten, regeringen och skolhuvudmännen ska förbättra skolans vetenskapliga grund.
  • Bättre stöd till nyanlända elever i högstadiet 2018-03-05 Stärkt rätt till studiehandledning på modersmålet för nyanlända elever på högstadiet, möjlighet till anpassad timplan med mer undervisning i färre ämnen samt upprättande av en långsiktig, individuell studieplan redan på högstadiet. Detta föreslås i en lagrådsremiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.
  • Så arbetar kreativa branscher med lärande 2018-03-06 I ett komplext och föränderligt arbetsliv behöver arbetsplatser hitta nya sätt att organisera verksamheten, tror Jon Ohlsson, som nyligen givit ut en bok om den lärande organisationen. Blickarna har vänts mot kreativa branscher inom it och musik för att hitta inspiration till nytänkande. En väg att gå är att arbeta mer i team.
  • Vill du delta i ett forskningsprojekt om föräldrasamverkan i skolan? 2018-02-16 Lärare i år 1-6 och föräldrar sökes i Stockholms och Mälardalsområdet.
  • Ny modell för VFU vid Stockholms universitet 2018-02-15 Krönika av prorektor Clas Hättetrand.
  • Ny sommarkurs för lärarstudenter i akademiskt läsande och skrivande 2018-02-22 Vi lär dig knäcka den akademiska koden. Ansök senast 15 mars!
  • Ny lärarutbildning för teckenspråkiga 2018-02-23 I höst startar universitetet en unik utbildning för den som vill bli teckenspråkig tvåspråkig grundlärare. Målet är att utbildningen ska ge behörighet att undervisa i specialskolan.
  • Ny avhandling: Om elever med utländsk bakgrunds möjligheter att lära matematik 2018-03-26 Petra Svensson Källberg har intervjuat elever med utländsk bakgrund i årskurs nio och analyserat policytexter om nyanländas lärande med syftet att undersöka elevernas möjligheter till lärande i matematik.
  • ”Delat ledarskap har funnits sedan romarriket” 2018-02-08 Marianne Döös, professor, intervjuas i tidningen Karriär, om sin forskning kring delat ledarskap. Här berättar hon om utmaningarna men också om vinsterna det kan ge i komplexa verksamheter: – Delat ledarskap framkommer ofta som en lösning på komplexa och omfattande uppdrag, säger Marianne Döös.
  • Förskollärare tar större ansvar än uppdraget kräver 2018-02-05 Trots att pedagoger i förskolan kan ha svårt att sätta ord på vad begreppet omsorg innebär tar de ofta ett ansvar för barnens väl som går långt utöver professionskraven. Det visar en ny doktorsavhandling.
  • Språkdidaktik och språkstöd i högre utbildning 2018-02-06 Vid Lärarkonferens 2018 bjuder CeUL in till uppstart av högskolepedagogiska intressegrupper vid Stockholms universitet. Språkstudion och Studie- och språkverkstaden kommer tillsammans att starta upp intressegruppen Språkdidaktik och språkstöd i högre utbildning.
  • Nytt specialnummer om yrkespedagogisk forskning 2018-01-18 Lazáro Herrera Moreno, professor, är redaktör för ett nytt nummer av tidskriften Nordic Journal of Vocational Education and Training, vol 7, issue 2, 2017. Så här säger han om innehållet i numret: "The contributions in this special issue show a diversity of uses of cultural historical theory and in specific activity theory that is of value for research beyond the field of vocational education and training".
  • Ämneslärarstudent på fältstudie i Kambodja 2018-01-10 Ämneslärarstudenten Lydia Sundh åkte till Kambodja för att skriva sin uppsats i engelska. Under ett par veckor var hon med på engelskalektioner i skolor i Phnom Penh och Siem Reap, och hoppas på ett fortsatt samarbete med dem i sitt arbete som lärare.
  • Så kan undervisningen öka förståelsen för miljöproblem 2017-12-14 ”Hur borde det vara?”. Gymnasieelever som ställs inför den frågan utvecklar en större förståelse för priset på varor och tjänster som bidrar till negativ miljöpåverkan.
  • Ny bok: Kritiska analyser av utbildningsreformer och transnationell styrning 2017-12-12 Elisabeth Hultqvist är huvudredaktör för antologin: Critical Analyses of Educational Reforms in an Era of Transnational Governance, utgiven på Springer förlag.
  • Nya vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2017-11-30 Rektor fattade den 30 november 2017 beslut om att utse Astri Muren och Elisabeth Wåghäll Nivre till vicerektorer för Humanvetenskapliga området för mandatperioden 2018-2020.
  • Hur kan forskarskolor bidra till en bättre lärarutbildning? 2017-11-24 Det var rubriken på ett panelsamtal som Vetenskapsrådet arrangerade under konferensen Resultatdialog i Aula Magna.
  • Avhandling om matematikbegåvade elever 2018-02-12 Attila Szabo har nyligen lagt fram sin avhandling om matematikbegåvade elever, avhandlingen rymmer två olika teman; dels begåvade elevers matematikundervisning, dels högpresterande elevers matematiska förmågor under problemlösning med särskilt fokus på det matematiska minnet.
  • Valresultat för val av vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2017-11-16 Val av ordförande och vice ordförande för Områdesnämnden för humanvetenskap, tillika vicerektorer för Humanvetenskapliga området för mandatperioden 2018-2020, genomfördes elektroniskt under perioden 2017-11-08 till och med 2017-11-15. Resultatet presenteras här.
  • Så kan lärarutbildningen knytas närmare skolforskningen 2017-11-20 Stockholm universitetet har bedrivit undervisningsutvecklande forskning i samarbete med skolhuvudmän sedan 2009. Förutsättningarna är därför goda när nu universitetet anmäler sig till regeringens försöksverksamhet med praktiknära forskning. En utmaning blir att koppla samman forskningen med lärarutbildningen.
  • Fler möjligheter med ny ämneslärarutbildning 2017-11-16 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Disputation: Exploring changes of conceptions, values and beliefs concerning the environment 2017-11-10 Caroline Ignell disputerar i pedagogik den 1 december 2017, kl. 10.00 i Nordenskiöldsalen, Geovetenskapens hus, Svante Arrhenius väg 8.
  • Hallå där, Mara Westling Allodi! 2017-11-17 Professor i specialpedagogik som fått medel från Vetenskapsrådet för att koordinera en forskarskola med inriktning mot tidiga insatser i förskolan och de första skolåren.
  • Christer Langström: Karriärvägledning handlar om att hjälpa människor att lära om sig själva 2017-12-04 Christer Langström berättar om sin avhandling Lärande i professionellt samtalsstöd.
  • Forskarskola i Specialpedagogik 2019-07-05 Stockholms universitet har fått medel för att koordinera en forskarskola i specialpedagogik med medsökande lärosäten Jönköping University, Karlstad och Linköpings universitet samt Karolinska institutet, med medverkan av internationella samarbetspartners.
  • Fem frågor till Barbro Westlund, 2017-11-22 Fem frågor till Barbro Westlund, lärarutbildare och universitetslektor i läs- och skrivutveckling, som spänt inväntar resultatet av den internationella studien Pirls, som undersöker läsförmågan hos elever i årskurs 4.
  • Skolforskningsmedel till universitetets forskare 2017-11-01 Karim Hamza och Susanne Kjällander beviljas forskningsmedel från Skolforskningsinstitutet över en period på tre år. Sammantaget beviljar institutet fem forskningsprojekt bidrag om drygt 20 miljoner.
  • Forskningsmedel till ”Undervisning genom socio-vetenskapliga dilemman i gymnasiets nv-ämnen" 2017-11-02 Skolforskningsinstitutet har beviljat medel till projektet: Undervisning genom socio-vetenskapliga dilemman i gymnasiets naturvetenskapliga ämnen: Utveckling av didaktiska modeller för att inkludera risk och riskbedömning. Forskningsledare är Karim Hamza, fil.dr, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, Stockholms universitet.
  • Förslag till vicerektorer för Humanvetenskapliga området 2017-10-30 Humanvetenskapliga områdets valberedning presenterar sitt förslag till ordförande och vice ordförande för Områdesnämnden för humanvetenskap, tillika vicerektorer för Humanvetenskapliga området för mandatperioden 2018-2020.
  • Texter är en viktig del av yrkeskunnande inom vård- och omsorg 2017-10-19 Enni Paul har disputerat på en avhandling om vård- och omsorgselevers möte med det arbetsplatsförlagda lärandets skriftpraktiker. "Det finns elever i studien som inte får tillgång till att lära sig använda de textuella redskap de behöver i arbetet i samband med sin APL, eftersom de inte erbjuds möjligheter att delta i samspel med andra i sådana lärandesituationer som behövs för att utveckla sitt kunnande att delta i yrkesrelevant skriftbruk", berättar Enni Paul. I studien intresserar sig Enni för vilka uppgifter eleverna får göra där texter används.
  • Ny bok om att utveckla kunskaper om undervisning 2017-11-08 Karim Hamza vid MND är redaktör för den nyutkomna boken "Undersöka och utveckla undervisning" tillsammans med Jonas Almqvist vid Uppsala universitet och Anette Olin vid Göteborgs universitet. Boken ger exempel på hur praktik, beprövad erfarenhet och forskning tillsammans kan bidra till utveckling av både undervisningspraktiken och det didaktiska kunskapsfältet.
  • Att vilja studenternas bästa 2017-10-02 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Disputation: Christer Langström - Lärande i professionellt samtalsstöd 2017-09-29
  • Ny utbildning för blivande ämneslärare 2017-09-28 Regeringen har beslutat om att införa en ny tvåämnesutbildning för blivande ämneslärare i grundskolans årskurs 7-9.
  • Seminarium om - In(ex)clusion and the construction of the “Other” in math and science education 2017-10-09 Under tre intensiva och inspirerande dagar i september var MND värd för en kombinerad internationell doktorandkurs och forskarseminarium inom In(ex)clusion and the construction of the “Other” in math and science education.
  • Så kan modersmålet stötta elevernas lärande 2017-09-27 Elever som får använda sig av sitt modersmål, av gester och av konkret material stöttas i sitt lärande på ett helt annat sätt än i ett klassrum som fokuserar på språket. – Många lärare saknar utbildning i tvåspråkighet och vet därför inte hur de ska göra, säger forskaren Zeynep Ünsal.
  • En upplevelse i sig att bo i Lissabon 2017-09-20 Att göra sin VFU utomlands innebär många nya intryck, upplevelser och erfarenheter. Elinor, som går Grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3, är väldigt glad över sin tid på Svenska skolan i Lissabon. Åk med öppet sinne och utmana dig själv - det blir kul!
  • Bästa läraren ett år efter examen 2017-10-04 Hallå där, Elisabeth Ennerberg, ämneslärare i historia och religion vid Täby enskilda gymnasium, som utnämnts till ”Årets lärare” av sina elever. Ett år efter examen från Stockholms universitet!
  • Forskare får motivera sitt val att bli lärare 2017-10-03 Sökande till nästa omgång av KPU för forskarutbildade kommer att få motivera sitt val att bli lärare. På så sätt hoppas universitetet få behålla alla antagna hela vägen fram till examen.
  • Utlandspraktik på finländska Drumsö 2017-09-05 Karin Hoppe, grundlärarstudent med inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, valde att göra sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) vid Drumsö Lågstadieskola. Hon tycker att det internationella perspektivet på lärande är oerhört intressant och lärorikt och uppmanar alla att ta chansen till utlandspraktik. Läs hennes reseberättelse från Finland.
  • Disputation: Enni Paul, Skriftbruk som yrkeskunnande i gymnasial lärlingsutbildning 2017-09-12 Enni Paul disputerar i didaktik den 19 september 2017, kl. 10.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Lediga doktorandplatser i Specialpedagogik 2018-01-26 Doktorandplatser i specialpedagogik med inriktning mot tidiga insatser i lärandemiljöer i förskola och under de första skolåren.
  • Lärorikt med praktik på Gran Canaria 2017-07-23 Grundskollärarstudenten Nellie gjorde sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Svenska skolan på Gran Canaria. Hon uppmanar alla som kan att göra sin praktik utomlands.
  • Ett år som ansvarig för lärarutbildningarna 2017-06-21 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Mer sammanhållen lärarutbildning 2017-06-22 I höst möts nyantagna lärarstudenter av mer integrerade lärarutbildningar med en tydligare progression. Ambitionen är att ytterligare stärka studenterna inför kommande yrkesliv.
  • IKT-baserad distansutbildning i tidig post-apartheid Sydafrika 2017-06-15 Jared O. Odero har disputerat på en avhandling om IKT-baserad undervisning i Sydafrika 1994-2002. Här berättar han om studien.
  • Hallå där, Magnus Loftsson! 2017-06-26 Mobbningsforskare som nyligen deltagit i den internationella konferensen World Anti-Bullying Forum, som hölls i Stockholm i maj.
  • Avhandling söker nya sätt att tolka lärprocesser 2017-05-22 Liza Haglund diskuterar i sin avhandling teorier om lärande och lyfter fram en första skiss till ett nytt sätt att tolka komplexa lärprocesser. Den benämns epistemisk holism.
  • Så når forskningen skolans ledare 2017-09-18 Sedan förra våren har Rektorsprogrammet vid Stockholms universitet ordnat konferenser på olika teman där forskare och yrkesverksamma möts och utbyter erfarenheter kring frågor som båda grupper är intresserade av.
  • Disputation: Vad tycker politiker, lärare och föräldrar om implementeringen av en "skola för alla"? 2017-05-18 I en ny avhandling i specialpedagogik av Inga-Lill Matson prövas om dagens skola är en skola för alla. Enligt Salamancadeklarationen är inkludering och inkluderande undervisning det effektivaste sättet att bygga ett integrerat samhälle, att bekämpa diskriminerande attityder och att åstadkomma skolundervisning för alla. Det innebär att elever bör gå tillsammans och att inga elever går i separata klasser eller grupper. Dock har vi i Sverige olika skolformer för elever med eller utan utvecklingsstörning.
  • Disputation: Liza Haglund. Avhandlingstitel: Towards Epistemic and Interpretative Holism 2017-06-02 Liza Haglund disputerar i pedagogik den 29 maj kl 10-12, i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Ny avhandling om barns lek 2017-05-08 Mimmi Waermö disputerar på en avhandling om barn i skolår 4 och 5 och deras lek under skoldagens raster med fokus på deras förhandling, deltagande och agens/agentskap. Resultaten visar att barnens förhandling i lekverksamhet här specifikt rör förhandling av medverkan, förhandling av krav och förväntningar samt förhandling av roller och regler.
  • Hur kan vi garantera en attraktiv yrkesutbildning i en arbetsmarknad i ständig förändring? 2017-05-04 Nu är det sjätte året som Lázaro Herrera Moreno är med att arrangera en internationell konferens om yrkesutbildning och utbildning av yrkeslärare vid Stockholms universitet. - Vi står inför många viktiga utmaningar idag som hur vi kan utbilda dagens unga för en arbetsmarknad som ständigt förändras och garantera en attraktiv yrkesutbildning. Här får de främsta forskarna internationellt inom området chansen att diskutera sin forskning och utbyta erfarenheter, säger Lázaro Moreno Herrera.
  • CMINAR-projekt ska utveckla utbildning av vägledare som arbetar med flyktingar 2017-05-08 4-5 maj möts lärare och forskare från fem europeiska universitet vid Institutionen för pedagogik och didaktik för att utveckla utbildningen för vägledare som arbetar med studie- och yrkesvägledning mot flyktingar.
  • Nyanlända elever bättre i matte än de som invandrat tidigare 2017-04-28 Nyanlända elever har lägre andel matematiska fel på prov i årskurs 9 än elever som invandrat i tidiga skolår. En ny avhandling i didaktik kastar ljus på andraspråkares kunskapsutveckling och behovet av särskilt stöd i skolan.
  • Att samverka i skolforskning 2017-04-27 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Fortsatta satsningar på lärarutbildningarna 2017-05-02 Arbetet med att stärka lärarutbildningarnas kvalitet fortgår. Denna termin inleds inte mindre än femton utvecklingsprojekt. Flera av dem har fokus på digital kompetens, men också på praktiknära forskningsarbeten under den verksamhetsförlagda utbildningen.
  • Starkt söktryck till universitetets lärarutbildningar 2017-04-26 Samtidigt som antalet sökande till landets lärarutbildningar har gått ned något ökar antalet sökande till grundlärarprogrammet mot fritidshem vid Stockholms universitet. Generellt är det fortfarande stor konkurrens om platserna till universitetets lärarutbildningar.
  • Hallå där, Mara Westling Allodi 2017-05-03 Mara Westling Allodi är professor i specialpedagogik och ledamot i Skolkommissionen, som presenterat sitt slutbetänkande ”Samling för skolan”.
  • Disputation: Mimmi Waermö, Avhandlingstitel: Dialectics of Negotiagency 2017-06-02 Mimmi Waermö försvarar sin avhandling i didaktik den 12 maj kl. 13-15, i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40. Disputationen kommer att hållas på engelska/The Phd-defence will be in English.
  • Disputation: Corrado Matta, Avhandling: A Field of Veiled Continuities 2017-06-02 Corrado Matta förvarar sin avhandling i pedagogik den 5 maj kl. 13-15, i De Geersalen, Geovetenskapens hus, Svante Arrhenius väg 14. Disputationen kommer att hållas på engelska/The Phd-defence will be in English.
  • Lärarstudent gör VFU i Tokyo 2017-04-20 Karin Bohman går grundlärarprogrammet vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Hösten 2017 kommer hon att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands, i Tokyo i Japan.
  • Ny avhandling: Om nyanlända invandrares och tidigt anlända invandrares provresultat i matematik 2017-04-05 Jöran Petersson har undersökt förstaspråkare och andraspråkare svar på matematikprov i årskurs 9. Syftet har varit att dels undersöka om några områden i matematiken är särskilt svåra för andraspråkare och dels om skillnader i provresultat mellan nyanlända och tidigt anlända invandrare.
  • Kanadensiskt besök hos lärarutbildningarna 2017-03-31 Terri Doughty barnlitteraturforskare från Vancouver Island University, British Columbia, Kanada var på besök hos lärarutbildningarna på Stockholms universitet. Samverkan över institutionsgränserna inom lärarutbildningarna öppnar för nya forsknings- och utlandsstudievistelser inom lärarutbildningarna.
  • Barbro Westlund prisas för banbrytande insatser för undervisning i läsförståelse 2017-03-31 Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling vid Institutionen för språkdidaktik, tilldelas Natur & Kulturs Ingvar Lundbergpris, som uppgår till 100 000 kronor.
  • Litteratur om att undervisa nyanlända 2017-03-30 De senaste åren har det publicerats ett antal olika böcker som handlar om organisation och undervisning av nyanlända elever. I denna artikel tipsar vi om ett urval titlar som fungerar lika bra att läsa och resonera kring i arbetslaget, på skolan eller i kommunen som att läsa på egen hand för att utveckla undervisningen.
  • Så skapas en idrottstalang 2017-03-16 Urvalet av unga talanger inom idrotten baseras inte enbart på idrottsliga färdigheter utan också på personlighet och attityd. Även ungdomarna själva anammar bilden av hur en valbar talang bör vara.
  • Disputation: The Role of Adult Literacy in Transforming the Lives of Women in Rural India 2017-03-28 Khaleda Gani Dutt disputerar i internationell och jämförande pedagogik den 4 april 2017, kl. 13.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40. Disputationen kommer att hållas på engelska/The Phd-defence will be in English.
  • Disputation: Cultural transformation through HIV/AIDS prevention education in Zambia 2017-03-28 Ellen Carm disputerar i internationell och jämförande pedagogik den 31 mars 2017, kl. 13.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40. Disputationen kommer att hållas på engelska/The Phd-defence will be in English.
  • Satsning på digitalisering av skolan 2017-03-09 Regeringen har beslutat att göra om läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grund- och gymnasieskolan i syfte att öka digitaliseringen av skolan.
  • Dialogtorg: Livslångt lärande i en föränderlig värld 2018-04-19 Forskarstuderande vid Institutionen för pedagogik och didaktik bjuder in till presentation och samtal om pedagogik i vår omvärld. Välkommen!
  • Vilka villkor behövs för att kvinnor ska kunna vara en del av samhällsförändringen i Egypten? 2017-03-08 Vilka förutsättningar behövs för att kvinnor i Egypten ska kunna vara en del i samhällsförändringen och vad motiverar kvinnor att motsätta sig de sociala, kulturella och politiska strukturerna, trots ofta höga personliga kostnader, är fokus i Christine Bendixens doktorsavhandling som hon försvarar den 10 mars.
  • Svårt för nyanlända att inkluderas i skolan 2017-02-15 Många nyanlända upplever sig exkluderade i skolan. Skolan brister i att anpassa pedagogiken till barnens förutsättningar samtidigt som de har svårt att få kontakt med svenskspråkiga vänner.
  • Disputation: The Rough Ground: Narrative explorations of vocational Bildung and wisdom in practice 2017-02-23 Ruhi Tyson disputerar i pedagogik den 6 mars 2017, kl. 13.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40/ Ruhi Tyson will defend his doctoral thesis 6th March 2017, at 13.00 in Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40. Disputationen kommer att hållas på engelska/ The Phd-defence will be in English.
  • Ny avhandling: Delaktighet- och lärprocesser i en yrkesutbildning 2017-01-31 Katarina Lagercrantz All skriver i sin avhandling om vuxna elevers erfarenheter av vård- och omsorgsutbildningen inom Komvux. Vilka är utmaningarna och vad påverkar deras lärande? - Resultatet visar att utbildningen inte bara är en utbildning, utan i hög grad är ett delaktighetsprojekt. För eleverna handlar utbildningen om att bli delaktiga i arbetslivet, i samhället och i en vuxengemenskap.
  • Ny bok: Naturvetarna, ingenjörerna och valfrihetens samhälle 2017-01-31 Daniel Lövheim skriver om hur man under efterkrigstiden försökt lösa problematiken med att rekrytera fler ungdomar till naturvetenskap och teknik samtidigt som man velat värna idén om individens fria val. Krockar dessa idéer? - Å den ena sidan har det funnits ett akut problem som måste lösas med tanke på arbetsmarknad och välfärd, å den andra har man byggt upp ett samhälle som i högre grad än någonsin säger sig vilja respektera den enskildes fria vilja. Vad händer om individerna inte använder denna valfrihet till att välja de i samhällelig mening viktigaste utbildningarna?
  • Att navigera på skolmarknaden 2017-01-26 Skolans plats och rykte. Det är faktorer som har stor betydelse för hur ungdomar och föräldrar använder det fria skolvalet. Och som riskerar att leda till både elevsortering och skilda framtidsmöjligheter. En ny avhandling i barn- och ungdomsvetenskap bekräftar bilden av en reform som slagit fel.
  • UKÄ: Studenter med höga gymnasiebetyg stannar kvar på utbildningen 2017-01-26 Studenternas förkunskaper påverkar i vilken grad de klarar av lärarutbildningen. En ny statistisk analys från UKÄ visar att av de studenter på ämneslärarutbildningen som kommit in på högst gymnasiebetyg väljer 85 procent att fortsätta efter första året.
  • "Läsexperten som vill tvinga fram stöd" 2017-01-25 Ulf Fredriksson hävdar att hans åtgärdsgaranti kan förbättra framtida Pisaresultat – men bara om likvärdigheten ökar.
  • Åsa Sundelin: Var tredje elev vill ha mer syv 2017-01-25 Åsa Sundelin, lektor, uttalar sig i Skolvärlden om en undersökning som visar att mer än var tredje elev inte tycker de får tillräckligt med hjälp från studie- och yrkesvägledningen. En rimlig lägstanivå bör införas, tycker hon, eller att studie- och yrkesvägledningen blir ett ämne med egen kursplan som i Finland.
  • Disputation: Delaktighet- och lärprocesser i en yrkesutbildning 2017-01-31 Katarina Lagercrantz All disputerar i pedagogik den 10 februari 2017, kl. 10.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Forskare redo att läsa till lärare 2017-01-19 25 förväntansfulla personer med forskarutbildning välkomnades den första dagen på vägen till ett nytt yrkesliv - som lärare i skolan.
  • Elias Schwieler och Niclas Rönnström är nya docenter i pedagogik 2017-01-17 Vi har fått två nya docenter i pedagogik: Elias Schwieler och Niclas Rönnström. Här berättar de om den senaste forskningen och vad som är på gång just nu.
  • Samverkan för en stärkt lärarutbildning 2016-12-20 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Lärarstudenter på sommarjobb i Minnesota 2016-12-15 Concordia Language Villages är en organisation som jobbar med Immersion-språkprogram och med att bygga en global gemenskap. De finns i Minnesota i USA och "den svenska byn" heter Sjölunden. Sommaren 2016 åkte två lärarstudenter från Stockholms universitet dit för att sommarjobba.
  • Därför är multiplikation svårare än vi tror 2016-12-13 ”Multiplikation är som addition fast flera gånger” är en vanlig uppfattning bland elever. Det leder till problem när de ska multiplicera tal i decimalform. En ny avhandling belyser elevers förståelse av det räknesätt som genomsyrar stora delar av matematiken.
  • Universitetet nav i samverkan för en likvärdig skola 2016-12-07 Stockholms universitet får uppdraget att samordna det vetenskapliga stödet till landets skolhuvudmän i arbetet med att skapa en likvärdig skola för alla elever.
  • Att göra förskolebarn delaktiga i och genom musik 2016-12-02 Musikverksamheten i förskolan kan vara så mycket mer än att sitta i ring och sjunga. Att erbjuda ett smörgåsbord av olika musikaktiviteter och att låta musiken ta tid är omständigheter som påverkar barns inflytande. Det visar en ny avhandling i ämnesdidaktik.
  • "Föräldrars socioekonomiska position har stor påverkan på hur man som student använder högskolan" 2016-12-01 Carina Carlhed har deltagit i Vetenskapsrådets konferens Resultatdialog 2016, som genomfördes i Örebro. Där presenterade hon och avrapporterade sitt forskningsprojekt som kommit fram till att, ”föräldrars socioekonomiska position har stor påverkan på hur man som student använder högskolan”. Alla studier som finansierats inom ramen för Resultatdialog 2016 finns samlade i en rapport, med populärvetenskapliga sammanfattningar, som finns länkad här.
  • Pisa-undersökningen – Experter vid Stockholms universitet 2016-11-30 Den 6 december redovisas resultaten av PISA, världens största elevundersökning. Den undersöker 15-åriga elevers förmågor inom naturvetenskap, läsförståelse och matematik. Flera forskare vid Stockholms universitet har medverkat till att ta fram studien och har stor erfarenhet av såväl kunskapsmätningar som bedömningsfrågor i de ämnen som ingår.
  • Elever bättre i matematik och naturvetenskap 2016-11-30 Den internationella kunskapsmätningen TIMSS 2015 visar ett trendbrott. Efter försämringar i tidigare undersökningar så förbättras nu de flesta resultaten. Fjärdeklassarna förbättrar sig i matematik och når samma nivå i naturvetenskap som i förra undersökningen. Åttondeklassarna blir bättre i både matematik och naturvetenskap. Även gymnasieelever som läser avancerad matematik förbättrar sina resultat.
  • Två skolledare - bra för hälsan och verksamheten 2016-11-14 Webbplatsen Sunt arbetsliv skriver om två skolledare på Hovsjöskolan i Södertälje som deltar i Marianne Döös studie om delat ledarskap. Mer tid frigörs för att rektorn ska kunna driva det pedagogiska arbetet på skolan i den här modellen. De tror att det också kan ha en positiv påverkan på lärarnas hälsa när rektorn kan vara pedagogisk ledare och har tid att delta i klassrummet, prata med lärarna och återkoppla. Sjukfrånvaron har gått ned.
  • Ny avhandling: Om vittnesmålets möjlighet att rätta det orätta 2016-11-14 ”Att undervisning med vittnesmål som vittnar om historiska sår ska kunna leda till ett jämlikare samhälle eller till att försöka rätta det orätta i historien finns som tanke inom ramen för forskning och samhället. Men fungerar det så? Vad finns det för pedagogiska möjligheter i vittnandet och i vittnesmålet?” Marie Hållander undersöker i sin avhandling hur vittnesmålet kan användas för att skapa förändring. Men hon visar också en paradox – vittnesmålet kan även bygga murar mellan människor.
  • Hallå där... 2016-11-10 Håkan Larsson, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan, som utreder den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, inom universitetets lärarutbildningar.
  • "Få utbildningar är perfekta som de är" 2016-11-10 Krönika av prorektor Clas Hättestrand.
  • Lázaro Moreno Herrera är ny ledamot i Skolforskningsinstitutets vetenskapliga råd 2016-11-03 Lázaro Moreno Herrera, professor, har utsetts att sitta med i Skolforskningsinstitutets vetenskapliga råd. Skolforskningsinstitutets uppdrag är att verka för att undervisningen i förskolan och skolan bedrivs på vetenskaplig grund. Myndigheten ska bidra till goda förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande och till förbättrade kunskapsresultat för elever.
  • Magiskt att få göra praktik i USA 2016-11-01 Linda Kvist är student på grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Hösten 2016 fick hon chansen att göra sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på den amerikanska skolan Plymouth Creek Elementary School samt på American Swedish Institute i Minnesota, USA. Läs hennes reseberättelse och inspireras av hennes erfarenheter.
  • Varför har pojkar sämre resultat i skolan? 2016-10-25 Ulf Fredriksson deltar i P1 morgon idag och pratar om varför pojkar presterar sämre än flickor i svenska grundskolor. Här kan du lyssna på inslaget.
  • Så ökar lärarnas möjligheter till lärande med montessoripedagogik 2016-11-17 Montessorilärares möjligheter i arbetet beror på hur de ser på den utövade pedagogiken. Det visar den fjärde svenska avhandlingen om montessoripedagogik.
  • På mångkulturell VFU i Bryssel 2016-10-21 Minna Billström, som går grundlärarprogrammet med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3 vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet, gjorde sin tredje VFU-period i Bryssel. Hösten 2016 praktiserade hon på en Europaskola där många olika kulturer kommer samman.
  • Nyliberala idéer formar gymnasieskolan och elevers livsval 2016-10-21 Att vilja bli konkurrenskraftig och lyckas väl på arbetsmarknaden. Så lyder myten om den ideala gymnasieeleven i de senaste decenniernas politiska texter. Denna föreställning styr hur gymnasieskolan utformas och vilka gymnasieprogram eleverna bör välja, visar en ny avhandling i pedagogik.
  • Ny publikation: Popular Adult and Labor Education Movement in Sweden - History, Content, Pedagogy 2016-10-20 Petros Gougoulakis har publicerat en artikel i tidskriften International Labor and Working-Class History (Cambridge University Press). Den handlar om den svenska arbetarbildningens pedagogiska gestaltning ur ett historiskt perspektiv. "Arbetarbildning användes som en politisk strategi för ett rättvist och jämlikt samhälle, genom ett flertal sammankopplade reformer, som byggde på kunskap och som stöddes av initierade och välinformerade medborgare".
  • Stort intresse bland forskarutbildade att bli lärare 2016-10-19 Totalt 311 forskarutbildade har sökt den korta ämneslärarutbildningen som Stockholms universitet ger i samarbete med KTH. Universitetets övriga lärarutbildningar har något färre sökande jämfört med vårterminen 2016.
  • Svensk-somaliska flickor utmanar synen på integration 2016-10-17 Höga utbildningsambitioner och karriärdrömmar utanför Sverige. Så utmanar flickor från muslimska familjer av somaliskt ursprung den vedertagna synen på etablering i det svenska samhället. Det visar ny forskning i barn- och ungdomsvetenskap.
  • Tre frågor till prorektor om IKT i lärarutbildningen 2016-10-13 I dag skriver tre professorer på DN-debatt om behovet av undervisning i informations- och kommunikationsteknik, IKT, i lärarutbildningen. Clas Hättestrand, prorektor med övergripande ansvar för lärarutbildningarna, kommenterar.
  • Professor Per-Olof Wickman invald i Kungliga Vetenskapsakademien 2016-11-03 Professor Per-Olof Wickman vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik har blivit invald i klass X för framstående förtjänst om vetenskap vid Kungliga Vetenskapsakademien.
  • Mindre Fältstudier i Sydafrika 2016-10-04 Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram där du samlar material till ditt självständiga arbete på avancerad nivå i ett utvecklingsland. Att förbereda sig för resan är ett hårt men nödvändigt jobb. Kim Juhlin som går grundlärarprogrammet vid Institutionen för språkdidaktik delar här med sig av sina erfarenheter.
  • Lättare för forskare att bli lärare 2016-10-04 Nu är det möjligt för disputerade naturvetare och ingenjörer att söka till en kort variant av lärarutbildning för att bli ämneslärare i högstadiet och gymnasiet. Distansstudier och utbildningsbidrag på 25.000 kronor i månaden underlättar studietiden.
  • Lärande sker hela tiden 2016-10-03 Marianne Döös intervjuas på Pedagog Stockholm om sin forskning kring lärande i arbetslivet. "Så fort du gör något så lär du dig samtidigt. Den kunskapen kan man använda sig av som chef för att fundera på hur det här lärandet kan riktas, vilka som behöver lära ihop och vad som behöver förändras för att det ska ske".
  • Disputation: Möjligheter och begränsningar. Om lärares arbete med montessoripedagogik i praktiken 2016-10-24 Per Gynther disputerar i pedagogik den 21 oktober 2016, kl. 13.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Disputation: Myter om gymnasieeleven. En diskursteoretisk studie av dominerande subjektspositioner 2016-10-24 Maria Terning disputerar i pedagogik den 20 oktober 2016, kl. 13.00 i Lilla Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Ny bok: Om Carl Jonas Love Almqvist som rektor och pedagogisk utopist 2016-09-29 Annica Ullman, utbildningshistoriker, docent, har kommit ut med en ny bok om Carl Jonas Love Almqvist, ”Icke ett teoretiskt luftslott – Carl Jonas Love Almqvist som rektor och pedagogisk utopist”. Den ger en fördjupad bild av hur Almqvist laborerade med dikt och verklighet i utbildningsfrågan.
  • Ulf Fredriksson berättar om läsa-skriva-räkna-garantin 2016-09-28 "Skälet till att det är viktigt att införa en åtgärdsgaranti är att andelen elever med svaga resultat i läsning, skrivning och matematik har ökat, men också att det oavsett hur stor denna andel är har alla barn rätt att få en god start på sin utbildning". Ulf Fredriksson berättar om bakgrunden till utredningen, rekommendationerna och vad som händer nu.
  • Internationella lärarstudenter välkomnades 2016-09-28 Internationella utbytesstudenter vid Stockholms universitet hösten 2016 välkomnades i början av terminen till lärarutbildningen. De fick bland annat träffa sina faddrar och representanter från Studentkåren.
  • Ulf Fredriksson har utrett en läsa-skriva-räkna-garanti 2016-10-12 Den 27 september överlämnade Ulf Fredriksson sin utredning om en läsa-skriva-räkna-garanti till utbildningsminister Gustav Fridolin. Utredningen har fått stor uppmärksamhet i media. Utredningens förslag är att "alla skolelever i förskoleklass ska genomgå en obligatorisk kartläggning. Dessutom ska elever i årskurs 1 och 3 ta del av en åtgärdsgaranti".
  • Prorektor med fokus på kvalitet 2016-09-27 En inspirerande pedagog med en tydlig bild av lärarrollen. Clas Hättestrand, ny prorektor med övergripande ansvar för lärarutbildningarna, har prisats för sin undervisning och fokuserar nu på att säkra utbildningarnas kvalitet.
  • På utbytesstudier i Nya Zeeland 2016-10-04 Natalie Jansson, som studerar till grundlärare med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3, har Institutionen för språkdidaktik som hemvist. Våren 2016 åkte hon på en termins utbytesstudier i Nya Zeeland. I sin reseberättelse därifrån reflekterar hon bland annat över hur mycket hon utvecklat sina språkkunskaper i engelska.
  • Forskningsseminarium hösten 2016 2016-10-27 Våra forskningsseminarier i specialpedagogik är kostnadsfria och öppna i första hand för doktorander, forskare och lärare med intresse för specialpedagogisk forskning.
  • Framtida samarbete diskuterades vid besök från Kap Verde 2016-09-08 Ett framtida samarbete mellan University of Cape Verde och Stockholms universitets lärarutbildningar har diskuterats vid ett besök av en delegation från Kap Verde.
  • Disputation: Lärares ledarskap i mötet med ’alla’ barn 2016-08-31 I en ny avhandling i specialpedagogik beskriver och analyserar forskaren Maria Olsson innebörder av lärares ledarskap med grund i lärares erfarenheter från deras pedagogiska vardagspraktiker. I studien har en deltagarorienterad ansats använts, där nio lärare samt Maria Olsson har genomfört en forskningscirkel. Lärarna arbetade i olika skolformer; förskola, förskoleklass, grundskola och grundsärskola. I cirkelsamtalen har lärarna rest frågor om sitt ledarskap i mötet med barnen i deras barngrupper.
  • Maxad högskola – hur maximerar vi lärandet? Länk till Almedalsseminarium 2016-09-08 Max Scheja, professor i högskolepedagogik, deltog i ett seminarium i Almedalen den 6 juli arrangerat av SULF (Sveriges universitetslärare och forskare) och SFS (Sveriges förenade studentkårer). Här finns en länk till webbsändningen av seminariet. Seminariet tar upp frågan om den obalans som finns idag mellan å ena sidan forskning och å andra sidan utbildning (undervisning). Hur kan vi utveckla förutsättningar för ett akademiskt lärarskap som gör det möjligt att kombinera forskning inom det egna ämnet med det systematiska utforskandet av ämnets pedagogiska potential?
  • Ny Lic-uppsats: Hur bedömer man bäst yrkeskunskaper? 2016-08-12 Pia Lindström har skrivit en lic-uppsats om bedömning av yrkeskunnande vid APL inom Vård- och omsorgsprogrammet. Här berättar hon om sina resultat i studien, vilka svårigheterna är och vad som kan göras bättre och hur. Läs en intervju med Pia Lindström.
  • Stockholms universitet och KTH får uppdrag att anordna lärarutbildning för forskare 2016-05-26 Regeringen har i dag beslutat att Stockholms universitet tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan får i uppdrag att anordna en ny särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen.
  • FoU-dagen - 2016 2016-06-07 Den 25 maj genomförde MND ”FoU-dagen” för åttonde året i följd. Dagen är en möjlighet att ta del av institutionens forskning och utbildningsområden.
  • Föräldraskap med särskilda utmaningar – om att vara förälder när barnet har en funktionsnedsättning 2016-05-25 Att få vara med och ta del av några föräldrars upplevelser och erfarenheter under en lång tid har varit mitt privilegium. Mellan åren 1996 och 2004 intervjuade jag 30 föräldrar om sina upplevelser av att bli förälder när barnet har en funktionedsättning. Det skedde i olika projekt och resulterade 2007 i en avhandling med titeln "Ett barn är oss fött". Ända sen dess har jag haft en önskan om att få intervjua föräldrarna på nytt, vilket blev verklighet 2012/2013. Då intervjuades 18 av dessa 30 föräldrar. Det betyder att intervjuerna skedde mellan 8 till 16 år senare.
  • Hallå där... 2016-06-07 Jessica Schedvin, som just avslutat sina studier till ämneslärare i svenska och svenska som andraspråk.
  • Replik: ”Organisatoriska förändringar löser inte problemen” 2016-04-27 Organisatoriska förändringar löser inte problemet med den vetenskapliga förankringen i lärarutbildningen. Det skriver universitetets prorektor Hans Adolfsson i en replik i Dagens Nyheter.
  • Motsägelsefulla uppfattningar om ensamkommande flyktingbarn och deras trovärdighet 2016-04-20 Lagstiftande politiker och handläggare vid Migrationsverket framhåller gärna barns rättigheter när det gäller asylpolitik och beslut i ensamkommande barns ärenden. Men i praktiken kan gränsdragningen vara otydlig och inkonsekvent. Det visar Daniel Hedlund i en unik avhandling om migrationspolitikens inbyggda urvalsprocesser.
  • Utvecklingssatsningar på arbetsplatser lyckas bäst med kollektivt lärande 2016-06-23 - Öppna dörrarna och släpp in dina kollegor, uppmanar oss Pär Larsson, i en ny bok om Kollektivt lärande i arbetslivet. Han forskar om organisationsutveckling med särskilt fokus på skolor. Med kollektivt lärande har vi bäst förutsättning att lyckas med förändringsarbete.
  • Missade du årets upplaga av Specialpedagogikens dag? 2018-04-26 Specialpedagogikens dag är ett årligt återkommande evenemang och en populär mötesplats för alla som är intresserade av specialpedagogiska frågeställningar. Årets tema var Elevhälsa.
  • En spännande VFU-månad på Teneriffa 2016-04-01 Anna Karlsson, student på grundlärarprogrammet, flyttade som liten runt mellan olika länder och tänkte alltid att hon skulle vilja bli lärare och jobba utomlands. Hon gjorde sin tredje verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på kanarieön Teneriffa och rekommenderar nu alla som har möjlighet och intresse att göra sin praktik i en svensk utlandsskola.
  • Forskande lärare kan vända utvecklingen 2016-03-31 Forskarskolan De främmande språkens didaktik, FRAM, är slut. Camilla Bardel, professor i moderna språk med didaktisk inriktning vid Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet, uppmanar i en artikel i Alfa, Lärarförbundets tidning för lärare i svenska, SO-ämnen och språk: Ta vara på de forskande lärarna!
  • Uppdragsutbildning: Migranters inkludering i utbildningen och övergångar till arbetslivet 2016-03-30 Skolledare, lärare och studie- och yrkesvägledare från grund-, gymnasium och vuxenutbildning som arbetar med nyanlända var på kurs hos oss den 15-16 mars. Det är en av de uppdragsutbildningar som genomförs på Institutionen för pedagogik och didaktik.
  • Ny lista över publikationer om Högre utbildning 2016-03-09 Tematisk sammanställning av publikationer om högre utbildning (2010-) publicerade av forskare vid Institutionen för pedagogik och didaktik.
  • Idrott och hälsa - nytt ämne för fritidshemslärare 2016-02-26 Stockholms universitet breddar intaget för de som vill utbilda sig till grundlärare i fritidshem. Idrott och hälsa blir nu ett valbart ämne, vid sidan om musik och bild.
  • Enormt givande att göra fältstudier i Kina 2016-02-16 Mikael Audell, som studerar till ämneslärare vid Institutionen för språkdidaktik, var hösten 2015 Minor Field Study-stipendiat i Kina. Läs hans berättelse om att göra fältstudier i ett land där språkbarriär och kulturella skillnader lätt kan orsaka missförstånd.
  • Fantastiskt lärorikt med VFU i London 2016-02-16 Höstterminen 2015 gjorde grundlärarstudenterna Gashawa och Karin sin VFU II vid Svenska skolan i London. Här berättar de om sina upplevelser och ger praktiska tips till dig som är intresserad av att göra din verksamhetsförlagda utbildning i London.
  • Italiensk lärarstudent trivdes bra i Stockholm 2016-02-09 Andrea Gavazzi, lärarstudent som studerar svenska vid Università degli Studi di Genova i Italien, tillbringade höstterminen 2015 som Erasmusstudent vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet.
  • Välkomstträff för internationella lärarstudenter 2016-02-05 Lärarutbildningsinstitutionerna vid Stockholms universitet anordnade i början av vårterminen 2016 en välkomstträff för internationella lärarstudenter och deras faddrar.
  • Specialpedagogik och barns tidiga skolår 2016-02-18 I en ny avhandling i specialpedagogik beskriver doktoranden Johanna Lundqvist ett femtiotal barns utbildningsvägar från förskola till klass ett. Fokus är insatser för barn i behov av anpassningar och särskilt stöd, användningen av inkluderande undervisning, övergångar mellan tidiga skolår och barns upplevelser av tidiga skolår. Ett annat fokus i avhandlingen är hur barns upplevelser av tidiga skolår kan insamlas och analyseras.
  • Lärarstudenter förbereddes för sin VFU i utlandet 2016-02-04 Lärarstudenter från Stockholms universitet som valt att göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i utlandet bjöds i slutet av januari in till ett förberedelseseminarium på Den Globala Skolan. Är du intresserad av att göra din VFU i utlandet hösten 2016? Ansök senast 15 mars!
  • Bloggar om sin VFU på Gran Canaria 2016-01-25 Lärarstudenterna Kristina Drewsen och Malin Mattson genomför sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Gran Canaria. Läs deras blogg och bli inspirerad!
  • Verksamhetsförlagd utbildning i Wien 2016-01-25 Höstterminen 2014 gjorde Daniel Vulic, grundlärarstudent med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3, sin andra verksamhetsförlagda utbildning (VFU II) vid Svenska skolan i Wien.
  • Debattartikel: ”Pseudoteorier jämställs med etablerad vetenskap” 2016-01-14 En relativistisk kunskapssyn har fått fäste i skolvärlden och skoleleverna lämnas i sticket. I stället måste skolan vara tydlig med vad vetenskapen säger. Det skriver bland andra Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter.
  • Disputation om interaktionen i studie- och yrkesvägledande samtal med unga i migration 2016-02-03 Åsa Sundelin disputerar i pedagogik den 28 januari 2016, kl. 13.00 i Stora Hörsalen, Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40.
  • Filmade föreläsningar från Rektorsprogrammets forskningskonferens om Barns rättigheter 2019-11-14 Se de filmade föreläsningarna från Rektorsprogrammets forskningskonferens i maj 2016, med fokus på forskning om barn i utsatta situationer och skolans ansvar. Utgångspunkt är Barnkonventionens krav på barns rätt till likvärdig behandling och rätt att inte bli diskriminerade. Några av konferensens teman var: Hur ska skolan informera barn om våld och sexuella övergrepp? Hur bemöter vi barn med kognitiva svårigheter och hur ser vi till deras rättigheter? Barns utsatthet i vårdnadstvister samt mäns våld mot kvinnor och barn, och Barns rättigheter och skolans skyldigheter enligt skollagen.
  • Ketil Thorgersen beviljad VR-medel för uppstart av tidsskrift 2015-12-11
  • Avsevärt mycket bättre kvalitet på VFU 2015-12-01 Lärosätena har lagt ner betydande resurser på att kvalitetssäkra den verksamhetsförlagda utbildningen i lärar- och förskollärarutbildningarna. Det konstaterar UKÄ i en ny uppföljning.
  • Säkerhetsläget på universitetet 2015-11-20 Information med anledning av den höjda terrorberedskapen nationellt och den ökade polisiära närvaron vid publika platser i Stockholm, däribland Stockholms universitet.
  • Sofie rekommenderar Svenska skolan i Lissabon för din VFU 2015-11-19 Sofie Markstedt är student på grundlärarprogrammet F-3. Hösten 2015 gjorde hon sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Svenska skolan i Lissabon i Portugal. Läs hennes reseberättelse och inspireras av hennes erfarenheter.
  • Forskningsministern besöker universitetet 2015-10-27 Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, besöker Stockholms universitet den 28 oktober. På agendan står presentationer och gemensam diskussion om verksamheten vid Stockholms universitet.
  • Shu-Nu Chang Rundgren ny professor i didaktik 2016-01-10 Institutionen för pedagogik och didaktik gratulerar Shu-Nu Chang Rundgren som har utsetts till professor i didaktik. Hennes forskningsområde omfattar bland annat kommunikation och interaktion gällande vetenskapsfrågor i samhället.
  • Dagens elever bättre på världskartan 2015-10-26 Dagens grundskoleelever är betydligt bättre på att hitta världsdelar på en karta jämfört med elever för 45 år sedan. Det slås fast i en ny doktorsavhandling från Stockholms universitet som undersöker olika aspekter av kartkunskap och kartförståelse.
  • En didaktisk studie av kunskapsinnehållet i biologi på universitetet 2015-10-14 Veronica Flodin försvarar sin avhandling med titeln ”En didaktisk studie av kunskapsinnehållet i biologi på universitetet. Med genbegreppet som exempel”, fredagen den 23 oktober klockan 13.00 i Nordenskiöldsalen, Stockholms universitet.
  • Bedömning av naturvetenskapligt kunnande - som deltagande i praktike 2015-10-05 Jens Anker-Hansen försvarar sin avhandling med titeln ” Assessing Scientific Literacy as Particiapation in Civic Practice” , fredagen den 2 oktober klockan 13.00 i Nordenskiöldssalen, Stockholms universitet.
  • Lovisa gjorde sin VFU i Fuengirola 2015-09-29 Lovisa Lindgren, som går Kompletterande pedagogisk utbildning vid Stockholms universitet och ska bli ämneslärare i svenska och spanska, gjorde sin andra VFU-period på Svenska skolan i Fuengirola. Hon rekommenderar alla som är intresserade att ansöka om att göra sin lärarpraktik utomlands.
  • Uppmärksammad forskning från MND vid internationell konferens 2017-10-23 Vid ESERA 2015 rankades symposiet: "Current Challenges about Epistemic Practices and Scientific Practices in Science Education" högst bland alla symposium och valdes att representera ESERA vid den amerikanska konferensen NARST i Baltimore, USA nästa år.
  • Barnkultursymposium 2016 2018-11-19 "Tillbaka till framtiden - barnkultur i dialog med vårt förflutna" är årets tema. Vi belyser och diskuterar förhållandet mellan nu och då i barnkulturen.
  • Informella relationer avgör skolinflytande 2015-09-15 De elever som lyckas påverka skolundervisningen har upparbetade informella relationer med sina klasskamrater. De elever som av olika skäl saknar detta har sämre möjligheter att påverka undervisningens form och innehåll. Det visar en ny avhandling av Kristina Lanå, lektor vid Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik, som lagts fram vid Göteborgs universitet.
  • Disputation Camilla Lindahl - Tecken av betydelse 2015-09-18 Camilla Lindahl försvarar sin avhandling: ”Tecken av betydelse. En studie av dialog i ett multimodalt, teckenspråkigt tvåspråkigt NO-klassrum” fredagen den 25 september klockan 13.00 i G-salen, Stockholms universitet.
  • Tankeväckande om VFU i utlandet 2015-09-02 För att våra lärarstudenter skall få de verktyg som behövs för reflektion och kvalitet i deras VFU i utlandet anordnades med Den Globala Skolan ett eftermiddagsseminarium för utresande lärarstudenter från Institutionen för språkdidaktik, Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik och Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen höstterminen 2015.
  • Erfarenheter från Minor Field Study i Turkiet 2015-08-31 Lärarstudenten och MFS-stipendiaten Martina Brodin, vid Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet, delar här med sig av sina intryck och upplevelser från Turkiet under november-december 2014.
  • Disputation: Konstruktioner som fungerar. En studie av teknikkunnande i de tidiga skolåren. 2015-08-28 Eva Björkholm disputerar i utbildningsvetenskap med inriktning mot praktiska kunskapstraditioner.
  • Grundlärarstudenter får stipendium för VFU i Thailand 2015-06-26 Tre grundlärarstudenter med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3 har erhållit stipendier från Folkskoleseminariets minnesfond för VFU i utlandet höstterminen 2015. De kommer att göra sin VFU på svenska skolor i Thailand.
  • Blivande faddrar träffade lärare från USA 2015-06-12 Under en junivecka 2015 gästades Stockholms universitet av en grupp grundskolelärare från USA. En kväll, under gemytliga former, delade lärarstudenter från Institutionen för språkdidaktik och Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen frågor och erfarenheter om professionen med den amerikanska gruppen. Lärarstudenterna från Stockholms universitet hade anmält sitt intresse för att vara faddrar åt utbytesstudenter.
  • Att samtala med elever i behov av särskilt stöd 2015-06-12 Elever i behov av särskilt stöd har inte samma förutsättningar som andra elever att ha inflytande i undervisningen. Avsaknad av verkningsfulla stödinsatser tystar eleven och elevens tystnad försvårar möjligheten att ge adekvat hjälp. Det bekräftas i Barbro Johanssons longitudinella studie av tonårsflickors behov och erfarenheter.
  • Förenklad syn på hälsa i skolan 2015-06-05 Skolans arbete med att förebygga psykisk ohälsa tar inte hänsyn till alla aspekter som skapar hälsa och ohälsa. Insatserna innebär dessutom att eleven förväntas både kontrollera och förändra såväl egna tankar och känslor som omgivning. Karin Gunnarssons avhandling kastar nytt ljus på skolans uppdrag att främja elevers hälsa.
  • VFU på Teneriffa 2015-06-04 Alisa Muradian som går Grundlärarprogrammet 4-6 tog chansen och gjorde VFU III på svenska skolan på Teneriffa.
  • FoU-dagen 2015 2015-06-03 Den 3 juni genomförde MND ”FoU-dagen” för sjunde året i följd. Dagen är en möjlighet att ta del av institutionens forskning och utbildningsområden .
  • Ämneslärarstudent på VFU i Spanien 2015-06-11 Clara Palm, som går Ämneslärarprogrammet med inriktning mot språk - svenska som andraspråk och spanska, gjorde höstterminen 2014 sin verksamhetsförlagda utbildning i Fuengirola i Spanien. Här berättar hon om sina erfarenheter.
  • Vanligt ge specialpedagogiskt stöd utanför ordinarie lektioner 2015-06-01 Specialpedagogiskt stöd till gymnasieelever ges främst utanför ordinarie undervisning. Nära hälften av skolorna tillämpar nivågruppering av eleverna. Och fristående skolor har betydligt färre specialpedagoger och speciallärare än kommunala skolor. Det är tre viktiga resultat i Joacim Rambergs avhandling som undersöker det specialpedagogiska stödet i Sveriges alla gymnasieskolor.
  • Så kan textsamtal bli stöd för lärandet 2015-05-25 Att samtala kring texter kan fungera lässtöttande. Men det kräver förberedelser, noggrann planering och tydlig struktur. En ny avhandling i språkdidaktik belyser möjligheter och begränsningar i arbetet med textsamtal på gymnasiet.
  • Så samspelar syskon kring medier i hemmet 2015-05-04 Medier spelar en stor roll i barns lek och har en central plats i vardagslivet. Men barn är inte bara passiva mottagare av intryck. De väljer vad som passar deras syften och användningen av medierna speglar barnens smak, kompetens och ålder.
  • Motstridiga bilder i synen på den professionella läraren 2015-04-30 Det som skolpolitiska texter definierar som en professionell lärare är inte vad lärare själva formulerar som professionalism. Tvärtom, policytexterna betonar det som lärare tycker motarbetar deras möjligheter att verka i enlighet med läraruppdraget. Det visar ny forskning från Stockholms universitet.
  • Ämneslärarstudent i språk på utbyte i Illinois 2015-04-23 Klara Skogmyr Marian, som är ämneslärarstudent i språk, var läsåret 2013-2014 utbytesstudent på University of Illinois at Urbana-Champaign i USA. Läs hennes studentrapport med bland annat tips till dig som funderar på att åka iväg på utbyte.
  • Grundlärarstudent på VFU i London 2015-04-22 Natalie Jansson, som går Grundlärarprogrammet med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3, gjorde höstterminen 2014 sin verksamhetsförlagda utbildning i London. Här berättar hon om sina erfarenheter.
  • Ämneslärarstudent på utbytesstudier i Hong Kong 2015-03-24 Lydia Sundh, på ämneslärarprogrammet engelska och franska, hade möjlighet att genom Engelska institutionen genomföra sin tredje termin som utbytesstudent vid City University i Hong Kong. Läs mer om vad också du som ämneslärarstudent i engelska har möjlighet till.
  • Störst fel när elever översätter med dator 2015-03-18 Elever tror sig ha nytta av datorns översättningsredskap när de skriver uppsats i ett främmande språk. Men det blir precis tvärtom. Det visar Kent Fredholms licentiatuppsats.
  • Samhällskunskap och historia viktigt för elevers samhällsengagemang 2015-03-16 Det gymnasieelever lär sig i samhällskunskap och historia kan användas i ett aktivt samhällsliv både under och efter skoltiden. En ny avhandling bidrar med redskap som kan utveckla samhällskunskaps- och historieämnet i skolan.
  • Fokus på elevens ständiga förbättring i skolan 2015-02-23 I skolans utvecklingssamtal, skriftliga omdömen och utvecklingsplaner samverkar lärare och elever i arbetet med att skapa en elev som hela tiden förbättrar sig. Detta oavsett vilken nivå eleven befinner sig på. Gabriella Höstfälts avhandling belyser konsekvenser av dagens resultatinriktade läroplan.
  • Disputation: Johan Sandahl 2015-02-27 Disputation i ämnesdidaktik.
  • Så upplever utländska lärare sitt yrke i den svenska skolan 2015-02-09 Nyanställda utländska lärare ser den svenska skolan med delvis nya ögon och tvingas hantera utmaningar i form av språkbyte och annorlunda elev-lärarrelationer. Aina Bigestans avhandling kastar nytt ljus på skolan som verksamhetsmiljö.
  • Nya metoder mot mobbning söks i annorlunda forskningsprojekt 2015-02-16 Vid Stockholms universitet pågår just nu ett forskningsprojekt där doktorander dokumenterar de ungas vardag med videokamera. Syftet är att ta reda på hur barn och ungdomar samspelar med varandra i förskolan och på högstadiet. Den kunskapen ska ligga till grund för nya strategier att förebygga mobbning och kränkningar i skolan.
  • Tidskrävande process att lära sig svenska i vuxen ålder 2014-12-19 En ny avhandling från Stockholms universitet undersöker hur några vuxna andraspråkstalare reflekterar kring sina erfarenheter av språkanvändning och språkinlärning.
  • Verktyg för museipedagogers professionsutveckling 2017-10-23 Naturhistoriska riksmuseet har beviljats ett forskningsbidrag för projektet ”Verktyg för museipedagogers professionsutveckling”. Projektet leds av Jesús Piqueras, forskare vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik
  • Så skapar gymnasieelever uppfattningar om genus och nation 2014-11-27 Tidigare forskning om individers lärande har kritiserats för att bygga på antagandet att individer är likgiltiga inför det ämne som behandlas i undervisningen. En ny avhandling i pedagogik av Jonas von Reybekiel Trostek vid Stockholms universitet visar däremot hur olika normer kommer till uttryck i gymnasieelevers och högskolestudenters lärprocesser.
  • Lärare kan göra skillnad för elevers intresse i naturvetenskap 2014-11-18 När syften, normer och värden blir en delad angelägenhet i klassrummet finns förutsättningar för att eleverna utvecklar smak för naturvetenskap. Det visar en avhandling i didaktik av Per Anderhag vid Stockholms universitet.
  • Språkliga hinder svåra att utmana för matematiklärarstudenter 2014-10-13 Vad är viktigt för blivande matematiklärare? Vilka möjligheter och hinder möter de i sin utbildning? Det har Kicki Skog undersökt i sin avhandling om lärarstudenters möjligheter till inflytande och makt att påverka sin situation.
  • Linda gjorde VFU i södra Spanien 2014-07-06 Lärarstudenten Linda genomförde sin sista praktikperiod på lärarprogrammet på den svenska skolan i Fuengirola i södra Spanien. Hon önskar att fler får vara med om en sådan rik vistelse. Läs hennes inspirationsbrev.
  • Anna gjorde VFU på Nya Zeeland 2014-07-04 Lärarstudent Anna Furu, som går Lärarprogrammet med engelska och svenska som andraspråk åk 7–9 och gymnasiet, gjorde höstterminen 2013 två VFU-veckor på Nya Zeeland.