Mia Heikkilä ny professor

Berätta lite om dig själv?

-  Jag är ny professor i barn- och ungdomsvetenskap, inriktning förskola och kommer närmast från en tjänst som professor i småbarnspedagogik (en term för förskolepedagogik i Finland red anm) vid Åbo Akademi i Finland. Har tidigare arbetat vid bl a Uppsala universitet, Försvarshögskolan, Göteborgs universitet samt Mälardalens universitet.  

-  Jag är finlandssvensk och har bott i Sverige sedan 1999. Jag bor på Söder och har gjort det även om jag varit verksam vid Åbo Akademi. Uppskattar den kortare resan till jobbet som nu görs på cykel.

Vad har du för bakgrund?

-  Jag disputerade vid Uppsala universitet år 2006 och blev docent vid Mälardalens högskola år 2016. Min avhandling har ett socialsemiotiskt multimodalt perspektiv på hur lärandeprocessen förändras genom skiftande användning av blickar, gester, kropp och tal från förskolan till årskurs ett. Det var en etnografisk studie, och jag arbetade en hel del med professor Gunther Kress vid Institute of Education i London under doktorandtiden.

-  Just nu har jag ett nytt projekt, ResECE som genomförs 2023-27 som handlar om barns resiliens med fokus på lek, hållbarhet och åskådningsforstran i förskolan och där vi tittar på ABC – agency, belonging och compassion.

Berätta lite mer om din forskning?

-  Min forskning handlar om lärandeprocesser, att sätta leken i centrum, och att inkludera sociala kategorier hur man förstår lek och lärande i förskolan. För ett par år sedan hade jag ett projekt som undersökte normmedvetna rum för lek och lärande med syfte att titta på inomhusrummen på förskolan, för att skapa förutsättningar för jämställdhet, lek och lärande.

-  Under inledningen av pandemin genomförde vi ett projekt om förskolebarns deltagande när det gällande början på coronapandemin. Studien undersökte hur barn talade om coronavirusets utbrott i både Finland och Sverige. Grunden till studien var att jag tyckte det var väldigt tyst om barns syn på pandemin, varpå jag tillsammans med några andra på väldigt kort tid skapade en e-enkät som sedan skickades till personalen på olika förskolor. Vi blev överväldigade av responsen och det hela mynnade ut till artikeln ”Barns deltagande i förskole- och daghemskontext under inledningen av coronavirusets utbrott i Finland och Sverige”. Sen blev det till en bok om resiliens i förskolan!
 

Vad fick dig att söka professorstjänsten hos oss?

BUV är en jätteinspirerande miljö och möjligheten att arbeta i ett större sammanhang lockade mig.

-  Jag kände till flera forskare på institutionen sen tidigare och vet att den samlade kompetensen är hög. Sen ska jag inte sticka under stol med att långpendling tär, efter många år.

Vilka förväntningar har du inför ditt nya jobb?

-  Jag har inga konkreta förväntningar, annat än att jag vill bidra till det gemensamma kunskapandet och skapa forskningsprojekt som utvecklar hur vi ser på och tänker om barn, lärande och förskolan. Jag hoppas också på allmänt trevligt häng på jobbet.

Sist men inte minst, vad tycker du om att göra på fritiden?

-  På fritiden sjunger jag i kör, och det har jag gjort sen jag var 6 år, så körlivet är en del av mig. Tycker om att läsa böcker och vara aktiv – på vintern på olika slags skidor, på hösten på fjället och på sommaren i vattnet. Springer och gymmar också. Ikväll ska jag på konsert på Berwaldhallen och i lördags var på Laleh, så jag gillar att lyssna på musik. Oj vad jag låter hurtig, men jag har nog också dåliga sidor och dagar, som alla andra människor.

På denna sida