Intervju med Sophea, student på Förskollärarprogrammet

Sophea studerar på Förskollärarprogrammet, här delar hon med sig av sina synpunkter och tips för dig som är ny eller som vill börja studera.

Studentambassadör Sophea, student på Förskollärarprogrammet. Foto: Ylva Carlsdotter, Stockholms universitet.
Studentambassadör Sophea, student på Förskollärarprogrammet. Foto: Ylva Carlsdotter, Stockholms universitet.

Är det något som du hade velat veta innan du började studera?

-    Hitta din egen studieteknik! Även om du pluggar med dina kurskamrater, så fungerar det ibland inte riktigt att plugga på samma sätt. Jag fick testa mig fram och hade lite erfarenhet från andra utbildningar, men de flesta saker har jag tagit med mig från gymnasiet. Jag gick natur, där ingick det mycket att analysera och reflektera.

Hur kommer det sig att du har valt att studera till förskollärare?

-    Jag har alltid velat komma ur läraryrket för att det känns som hela familjen är lärare. Mest på min mammas sida, men min pappa är väldigt akademisk, han har pluggat i många år. Då måste någon i familj komma ur yrket, så jag har testat mig fram och pluggat annat, men det har inte fungerat. Mamma har alltid sagt till mig att du ska bli om inte grundskolelärare, så förskollärare. Jag har alltid sagt nej, men så testade jag att arbeta på en förskola. Jag sökte och fick ett jobb som vikarie och jag trivdes faktiskt. Det som jag fastnade mest för var barn som behöver lite extra hjälp. Från att inte kunna alls till att till exempel kunna skriva egna meningar och börja läsa. Jag dras till sådana barn, att hjälpa dem att utvecklas, för att jag vet att det finns något där inne hos dem. Så min mammas dröm gick i uppfyllelse, men jag är också glad att jag läser det här, och vidare så kanske jag blir specialpedagog.

Hur trivs du här i skolan och med utbildningen?

-    Jag trivs bra, lärarna är väldigt pedagogiska. Jag tycker att SU har lagt upp utbildningen bra. De kombinerar från det teoretiska till det praktiska. Till exempel från förra terminen då arbetade vi mycket med pedagogisk miljö. Efter det hade vi praktik, VFU och då fick vill kolla hur förskolorna tänker kring den pedagogiska miljön, hur de har lagt upp det och hur de har ställt fram saker och ting beroende på vilken barngrupp det är. Sedan fick vi komma tillbaka till skolan och därifrån göra en uppgift utifrån den pedagogiska miljön.
-    Även nu i termin två när vi har estetiska moment, är det något vi kommer att ta med sedan när vi ska gå på vår VFU 2. Vi ska göra en aktivitet med barnen utifrån bild, dans och musik. Vi får testa på och komma på olika moment för barnen inom det estetiska området.
-    Det är bra av lärarna att ha tagit med det önskemålet från tidigare studenter utifrån kursutvärderingarna.

Studentambassadör SOphea, student på Förskollärarprogrammet. Foto: Ylva Carlsdotter, Stockholms universitet.
Studentambassadör Sophea, student på Förskollärarprogrammet. Foto: Ylva Carlsdotter, Stockholms universitet.

Vad är det sämsta med att studera?

-    Jag kommer inte på något som skulle vara sämst. Det enda jag tycker är jobbigt är de stora salstentorna. Jag tycker att de kunde dela upp en mindre del i salstenta och en del hemtenta. Och vissa kurser borde vara under längre tid. Jag tycker att man behöver få mer tid på sig.

Hur har det varit att hitta här på Campus? Med salar, litteratur och lunchställen?

-    Jag är en person som gillar att kolla upp saker i förväg. I början var det lite förvirrande. Jag kommer från en liten ort där det knappt går bussar, så att komma därifrån till huvudstaden var tufft i början, men tack vare min tjejkompis som visade mig runt så gick det ganska bra.

-    Och jag har kollat litteraturen. Jag kollar om det finns andra alternativ till att köpa böckerna. Kanske finns den på biblioteken. Jag kollar i förväg vad det är för kurs nästa månad, och från och med den dagen ställer jag mig i kö för boken. Man kan också kolla på begagnade böcker, facebooksidor, marketplace eller någon köp-och-sälj. Det har jag gjort för att spara pengar. Det finns alltid studenter som lägger ut sin gamla studentlitteratur. Där kan du får dem för en billigare peng. Det är inte billigt att plugga.

-    Jag brukar ta med lunch, det försöker jag så gott jag kan, men annars ska det vara en enkel lunch. Jag vill inte bli för mätt för att slippa matkoma. Har jag inte med mig lunch brukar jag gå och handla plocksallad i A-huset, Södra husen.

Plan 1 på BUV, Svante Arrhenius väg 21A. Foto: Rebecca Aplehag, Stockholms universitet.
Plan 1 på BUV, Svante Arrhenius väg 21A. Foto: Rebecca Aplehag, Stockholms universitet.

Något annat du har tänkt på sedan du började plugga här?

-    En sak som gjorde att jag kom in rätt så snabbt i studentlivet var att jag gick med i en förening, jag gick med som medlemsansvarig och därifrån som vice ordförande. Där var jag aktiv i ett år. Nu har jag tyvärr tvingats avsluta, det blev lite för mycket. Det blev för mycket med studier, föreningen och jobb, men även privat. Jag arbetar vid sidan om, dels som vikarie på förskolan och så ibland som barnvakt, dels som receptionist, men receptionistjobbet har jag slutat med, så nu har jag bättre balans med tiden och mår bättre.

Vilka är dina bästa tips till en blivande student?

1.    Hitta din egen studieteknik
2.    Gör ditt bästa
3.    Du klarar mer än vad du tror
Det är mina tre bästa tips just nu! 😊

På denna sida