80-års jubileum av diplomatiska relationer mellan Kanada och Sverige

Centrumet för Kanadastudier var inbjudet den 13 september för att fira 80-års jubileum av diplomatiska relationer mellan Kanada och Sverige på Kanadas ambassad.

Kanadas ambassad i Stockholm I99pema, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>
Kanadas ambassad i Stockholm. Foto: I99pema, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Kanadas ambassadör i Sverige Jason LaTorre sammanfattade de olika typerna av relationer som har upprättats mellan Kanada och Sverige. Han beskrev sammanhanget år 1943 då Sverige och Kanada invigde sina diplomatiska kvarter. Kanada representeras i Sverige av Kanadas ambassad, i Stockholm, och av en honorärkonsul i Göteborg. I Kanada har Sverige en ambassad i Ottawa och honorärkonsulat i Calgary, Edmonton, Halifax, Montréal, Québec, Regina, Toronto, Vancouver och Winnipeg.
Omkring 349.000 kanadensare uppgav att de hade svenskt ursprung, vilket illustrerar hur Sverige bidrog till utvecklingen av Kanada.
Företagsklimatet är utmärkt eftersom många svenska företag har investerat i Kanada, till exempel Ericsson. Det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan Kanada och EU (CETA), som ratificerades av Sverige i maj 2018, ger företag från båda länder möjlighet att konkurrera på lika villkor.
Sist men inte minst delar Kanada och Sverige samma syn på sanning och försoningskommission kring Urfolksminoriteter som nyligen har inrättats i Sverige. Sveriges utrikesminister Tobias Billström betonade i sitt tal det nära samarbetet mellan båda länder.