Flerspråkighetslaboratoriet

Flerspråkighetslaboratoriet vid Centrum för tvåspråkighetsforskning erbjuder möjligheter till experimentell språkvetenskaplig forskning med bland annat EEG/ERP, Eye Tracking och beteendeexperiment.

Syftet med Flerspråkighetslaboratoriet är att främja språkvetenskaplig forskning, särskilt med inriktning mot flerspråkighet. Labbet är delvis finansierat via den särskilda resurs som Humanistiska fakulteten tillskjutit det ledande området Andraspråk och tvåspråkighet. Forskare från de institutioner som utgör området har därför tillgång till labbet. Vid användning tillkommer kostnader endast för förbrukningsmaterial.

Person sitter i ljudbåset med dator, mikrofon och hörlurar.
José Alemán Bañón, föreståndare för Flerspråkighetslaboratoriet. Foto: Pia Nordin
 

Utrustning

Flerspråkighetslaboratoriet har plats och utrustning avsedd för experimentell datainsamling genom beteendeexperiment, elektroencefalogram (EEG) och Event-related potentials (ERP) och Eye Tracking.

Ett par kraftfulla datorer möjliggör dessutom bild- och ljudredigering (Adobe) och statistisk databehandling (R, Matlab) som förekommer i den fortlöpande forskningen. På alla datorer finns mjukvara för stimulipresentation (E-Prime, PsychoPy, Psychtoolbox 3, DMDX m.m.).

Datainsamling kan ske via ett antal teststationer utrustade med responsboxar (Cedrus), Voice Keys och hörlurar av studiokvalitet. Stationerna är optimerade för datainsamling med millisekundprecision.

Laboratoriet är utrustat med ett BioSemi ActiveTwo EEG-system och har 32 kanaler med aktiva elektroder. Synkronisering av stimuli sker via en Cedrus StimTracker. Det finns bland annat stöd för presentation av visuella stimuli via en höghastighetsmonitor (LED, 120 Hz) eller en CRT-monitor, och auditiva stimuli via specialhörlurar från Eytmotic. För dataanalys finns mjukvaran Brain Analyzer från Brain Vision, samt EEGLab och Fieldtrip i Matlab.

Flerspråkighetslaboratoriets Eye Tracker kommer från SensoMotoric Instruments GmbH i Tyskland och är av modellen RED 500.

 

Vem får använda Flerspråkighetslaboratoriet?

Flerspråkighetslaboratoriet är tillgängligt för forskare, doktorander och studenter för större eller mindre projekt. Här finns mer information om hur man får tillgång till laboratoriet.

Flerspråkighetslaboratoriet är tillgängligt för forskare och doktorander vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, samt för forskare inom det ledande området Andraspråk och tvåspråkighet.

Du som är student vid institutionen (Centrum för tvåspråkighetsforskning, Svenska/Nordiska språk, Tolk- och översättarinstitutet) får gärna använda Flerspråkighetslaboratoriet för att samla in data till en uppsats på kandidat- eller masternivå.

Vid olika tidpunkter så kan det också finnas behov av assistenter som kan hjälpa till med datainsamling i olika projekt. Kontakta laboratoriets föreståndare om du vill veta mer.

 

Registrering

För att få tillgång Flerspråkighetslaboratoriet behöver du registrera dig som användare och godkänna användarvillkoren. I vissa fall (vid användning av EEG och Eye Tracker) krävs ytterligare introduktion vilket ordnas vid behov. Kontakta labbets föreståndare för mer information, se Kontakt.

 

Bokning

Bokning av rum och utrustning sker genom en gemensam kalender som du får tillgång till samtidigt som du registrerar dig som användare.

 

Delta i experiment

I Flerspråkighetslaboratoriet pågår flera olika forskningsprojekt och det finns ofta möjlighet att ställa upp som deltagare.

För att få mer information om tillgängliga studier och för att anmäla ditt intresse kontakta Flerspråkighetslaboratoriets föreståndare, se Kontakt.

 

Om att delta i experiment med EEG

För att du ska kunna komma förberedd så följer här information om tekniken, hur experimenten går till och vad som kan vara bra att tänka på.

Om du har en hörsel- och/eller synnedsättning

I de flesta experiment får man höra ljud och/eller se text och bild. Om du vet med dig att du har någon typ av hörselnedsättning eller synnedsättning (utöver astigmatism som korrigeras med glasögon eller linser) så berätta det för experimentledaren i förväg. I vissa fall kan det leda till att experimentet inte går att genomföra.

Din språkutveckling som barn

De flesta experiment som genomförs undersöker språk på ett eller annat sätt. Om du vet med dig att du har haft problem med språkutvecklingen som barn, till exempel genom någon form av talfel, kontakta experimentledaren i förväg.

Om du har implantat av metall eller elektronisk utrustning

EEG är känsligt för metall och elektronik som befinner sig i närheten av kroppen. Om du vet med dig att du har någon typ av implantat eller annan elektronisk utrustning som som inte kan avlägsnas från kroppen, informera gärna experimentledaren i förväg.

Om något av detta är oklart eller om du har ytterligare frågor, kontakta experimentledaren.

EEG är en förkortning för elektroencefalografi och är en teknik där man mäter elektrisk aktivitet i hjärnan. Tekniken består av elektroder som registrerar och förstärker hjärnans elektriska signaler och som placeras i en särskild mössa med hjälp av en elektrolytgel. Detta gör att den svaga elektriska aktivitet som pågår i hjärnan kan mätas direkt från skalpen.

I vårt labb använder vi ett system med 40 elektroder som går snabbt att applicera (cirka 15–20 minuter) och är bekvämt att ha på sig. Inspelningarna sker i ett vanligt kontorsrum med god ventilation för att ge en så behaglig miljö som möjligt.

Tvätta håret

Håret bör vara rent och utan hårvårdsprodukter såsom hårgelé, hårspray eller vax. Dessa produkter kan skada elektroderna och gör att experimentet inte går att genomföra. Innan experimentet så kan man därför att bli ombedd att tvätta håret och hårbottnen. Hårtvättningen sker i vårt tvättrum som är utrustat med handdusch, och vi tillhandahåller milt, icke-allergent barnschampoo samt handdukar. Det är också möjligt att tvätta håret i förväg, gärna samma dag som experimentet ska ske.

Din frisyr

Under experimentet så måste elektroderna ha god kontakt med skalpen, så experiment går därför inte att genomföra med alla typer av frisyrer. Om du är osäker på om du kan delta eller inte, kontakta experimentledaren.

Sminka dig inte och använd inte hudvårdprodukter

Eftersom elektroder ibland kommer att placeras i ansiktet så bör ansiktet vara fritt från smink, krämer eller andra hudvårdsprodukter. Det går bra att tvätta ansiktet i samband med experimentet.

Använd inte kontaktlinser

Om du har linser rekommenderas att du istället har glasögon under experimentet, eftersom linser gör att man blinkar mer, vilket i sin tur påverkar inspelningarna.

Var utvilad

Kom gärna utvilad till experimentet. Vissa experiment kräver att man utför olika uppgifter, andra går ut på att man till exempel får titta på en film, och då är det viktigt att hålla sig vaken. Om man av något skäl känner sig ur form så är det bäst att ställa in och boka en ny tid. Det går bra att boka om tiden även med kort varsel.

Stressa inte

Planera in experimentet i ditt schema så att du inte är stressad när du kommer eller ivrig att komma därifrån. Om du har svårt att hinna så kontakta experimentledaren så för att komma överens om en ny tid som passar bättre.

Gel i håret

Efter experimentet så kommer det att finnas lite ofarlig gel kvar i håret. Det finns möjlighet att tvätta håret, men det går också bra att låta gelen vara kvar tills dess man kommer hem (kom ihåg att ta med en mössa om det är vinter!).

Om du har frågor

Om du vill, kommer du ha möjlighet att ställa frågor om studien och om EEG efter att experimentet är avslutat.

 

 

Kontakt

Denna sidas webbadress: biling.su.se/flersprakighetslaboratoriet.

Förståndare för Flerspråkighetslaboratoriet
På denna sida