Universitetslärarutbildning 2 Bas 4,5 hp

Utbildning

Datum: torsdag 26 september 2024

Tid: 10.00 – 15.00

Plats: Kursstart på campus

Högskolepedagogisk fortsättningskurs för dig som vill lära mer om undervisning och lärande och fördjupa dig i valfri högskolepedagogisk fråga genom ett pedagogiskt utvecklingsprojekt. Du förväntas kombinera UL2 Bas med en annan högskolepedagogisk fortsättningskurs om minst 3 hp som du väljer utifrån ditt intresseområde.

Kursen riktar sig till dig som har både undervisningserfarenhet och tidigare högskolepedagogisk utbildning, UL1 eller motsvarande. I den här kursen ges du möjlighet att fördjupa dig i frågor som är relevanta inom din egen pedagogiska praktik. Med stöd av handledning och kamratlärande kan du utforska sådant som hur dina studenter utvecklar förståelse eller hur du kan utveckla lärmiljön i ditt utbildningssammanhang. Kursen riktar sig till alla universitetslärare vid Stockhols universitet eller inom Stockholm trio, oavsett ämnesområde.

 

Om kursen

UL2 Basmodul motsvarar tre veckors studier (4,5 hp) och är tänkt att kombineras med ytterligare en fördjupningskurs motsvarande 3 hp utifrån ditt eget intresseområde. Kursen är en flexibel variant av universitets behörighetsgivande högskolepedagogiska fortsättningskurs Universitetslärarutbildning 2 där du ges du möjlighet att stärka din professionella roll som universitetslärare genom att utveckla ett utforskande förhållningssätt till undervisning och lärande (akademiskt lärarskap).

Innehåll och upplägg

Kursens upplägg är utformad för att genomföras parallellt med, eller i sekvens med, ytterligare en högskolepedagogisk kurs. Det innebär att du i en valfri kurskombination kan fördjupa dig i ett område som du är extra intresserad av. Genom att undersöka en fråga som är relevant i din egen undervisningspraktik har du möjlighet att fördjupa dina ämnesdidaktiska kunskaper.

Kursen består av tre obligatoriska kursträffar, varav två är campusförlagda och ett online. Mellan kursträffarna erbjuds kursdeltagarna grupphandledning och förväntas bidra med återkoppling för att stötta varandra i utvecklingen av de individuella projektarbetena. Kursen ges på engelska men diskussioner och handledning anpassas i möjligaste mån utifrån deltagarnas val av svenska eller engelska.

Efter avslutad kurs förväntas deltagarna kunna:

  • Identifiera och utforska en högskolepedagogisk fråga med relevans inom den egna pedagogiska praktiken med stöd av högskolepedagogisk forskning, teori och reflekterad praktik.
  • Tillvarata och analysera egna och andras erfarenheter av undervisning och lärande inom det egna ämnet eller sammanhanget.      
  • Föreslå och kommunicera möjlig pedagogisk utveckling utifrån resultatet av att utforska egen praktik och med stöd av högskolepedagogisk litteratur av relevans för det egna ämnet eller praktiken.

UL2 Bas kombineras med valfri fördjupningskurs

För att uppnå en hel UL2 kurs (motsvarande 7,5 hp) kombineras UL2 Bas med en valfri fördjupningskurs om minst 3 hp som du söker separat. Valfri kurs innefattar högskolepedagogisk fördjupningskurs som ges av CeUL eller Stockholm trio. Den valfria kursmodulen kan inte vara en introduktionskurs eller forskarhandledarkurs.

Fördjupningskurser som ges vid CeUL våren 2024:

Pedagogisk relationskompetens. Kursstart 24 sep.

Att undervisa i fält – utomhusdidaktik för lärande och undervisning. Kursstart 17 sep

Digital competencies in teaching. Kursstart 7okt

Inclusive teaching in higher education. Kursstart 10 okt

Akademisk litteracitetsutveckling. Kursstart 17 okt

Se också kurser vid KTH och KI:

Läs mer om kursutbyte genom Stockholm trio

 

Anmälan

Våra kurser vänder sig i första hand till, och är kostnadsfria, för anställda vid, eller associerade till, Stockholms universitet. När din ansökan har behandlats får du ett meddelande genom bokningssystemet med anvisningar hur du slutför din anmälan. Därefter är din anmälan bindande och vid avhopp senare än två veckor innan kursstart faktureras institutionen med 2000 kronor. Genom din anmälan bekräftar du att ditt deltagande i kursen är förankrad hos prefekt eller motsvarande.

Anmäl dig här

 

Hösten 2024

Kursdagar:

26 sep kl 10─15: Campus träff

23 okt kl 9─11: Online via Zoom

27 nov kl 10─15: Campus träff

Lokal/Hitta till: Kursträff 1 och 3 hålls på campus, kursträff 2 online via Zoom.

Språk: Tvåspråkig svenska/engelska. Kursen ges på engelska men diskussioner och handledning anpassas i möjligaste mån till önskat språk.

Kurslitteratur: Meddelas vid kursstart.

Intyg: Seminarietillfällena är obligatoriska. Deltagare med godkänt resultat på kursen erhåller kursintyg. Kurs/kurspoäng registreras inte i Ladok.

Kursansvarig: Linda Barman, universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik