Videoproduktion för lärare

Utbildning

Datum: måndag 5 februari 2024

Tid: 00.00

Plats: Kursstart med självstudier

Kursen som hjälper dig bli riktigt bra på att göra videofilmer. Du lär dig hela processen från koncept till manus till inspelning, redigering och publicering. Här producerar du en film under handledning.

Jonas Collin som håller i kursen är mediepedagog och producent vid Centrum för universitetslärarutbildning och Institutionen för data- och systemvetenskap, där han är ansvarig för en professionell studio. Jonas har över 20 års erfarenhet av videoproduktion och har haft ett stort antal workshoppar och kurser riktade mot just högskolan.

 

Fördelar med film i undervisningen är många

Du kan frigöra dig från schemat då filmen kan vara publicerad online under hela kursen, du kan visa saker som du inte kan ta med dig till föreläsningssalen och du kan intervjua personer som annars inte skulle kunna delta. Studenter kan sedan se filmerna i egen takt, på bussen eller ute på fältet och de kan pausa och se om. De behöver inte heller missa något på grund av sjukdom. Du kan använda filmerna för att vända på din undervisning, studenterna kan lära sig grunderna via filmen så att kunskaperna kan diskuteras och fördjupas när ni ses på campus eller online.

En film kan vara så mycket mer än en inspelad föreläsning och kvalitén kan höjas markant om du tar dig över den första kunskapströskeln, och då kan det också bli mycket givande och kreativt att arbeta med videoproduktion.

Du som deltar på kursen kommer att få låna viss utrustning som mikrofon, lampa och mobilstativ. Du kommer att behöva köpa en egen licens av redigeringsprogrammet Camtasia som kostar ca 3000 kr. För aktuellt pris hör med den som är licensansvarig på din institution.

 

Kursinnehåll

  • Att använda film i undervisning
  • Inspelningsutrustning och medieteknik bl.a. mobiltelefon, greenscreen och AI
  • Program för inspelning och redigering
  • Att agera framför kameran
  • Koncept, dramaturgi och manus
  • Miniprojekt som avslutning: Skapa en egen film

Kursen ges till stor del online med tre obligatoriska campusträffar och kompletteras med online träffar på Zoom och  korta instruktionsfilmer online. Utöver nedanstående kurstillfällen förväntas du lägga ner tid på kursmaterial och övningsuppgifter. Sammantaget motsvarar kursen ungefär två veckors arbete på heltid, motsvarande 3 hp.

 

Anmälan

Våra kurser vänder sig i första hand till, och är kostnadsfria, för anställda vid, eller associerade till, Stockholms universitet. Fortsättningskurser är också öppna för anställda vid Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan. När din ansökan har behandlats får du ett meddelande genom bokningssystemet med anvisningar om hur du slutför din anmälan. Därefter är din anmälan bindande och vid avhopp senare än två veckor innan kursstart faktureras institutionen med 2000 kronor. Genom din anmälan bekräftar du att ditt deltagande i kursen är förankrad hos prefekt eller motsvarande.

Anmälan stängd

Kursdagar våren 2024:     

Kursstart med självstudier: 5 feb 

12 feb kl 14-15.30: Zoom, kursintroduktion och handledning.
22 feb kl 9-12: Studioinspelning på DSV Grupp A*
22 feb kl 13-16: Studioinspelning på DSV Grupp B*
5 mar kl 13-16: Zoom, spela in i din hemmastudio
19 mar kl 10-16: Filmberättande och inspelning av inslag på DSV*
24 apr kl 13-16: Zoom, workshop om dramaturgi, koncept och slutuppgift
7 maj kl 8-17: Zoom, handledning förstudie i grupper. (Bokning av tidsslott på 2 tim.)
5 jun kl 14-16: Avslutning och visning av filmutkast på DSV*
13 jun: Deadline. Inlämning av färdig film

Handledningstillfällen online: Förutom de obligatoriska kursträffarna finns 6 frivilliga handledningstillfällen via zoom: Kl 14—15.30, den 7 mars, 26 mars, 11 april, 16 maj, 23 maj och 30 maj

Lokal/Hitta till: *På-plats träffar sker i Institutionen för data- och systemvetenskaps (DSV) lokaler i Kista

Språk: Svenska

Kurslitteratur:  Sahlin, Josefina (2019). - Att arbeta som videoreporter : från filmning till redigering. Nedladdningsbart material på lärplattformen tillkommer

Intyg: Seminarietillfällena är obligatoriska. Deltagare med godkänt resultat på kursen erhåller kursintyg. Kurs/kurspoäng registreras inte i Ladok.

Kursledare: Jonas Collin, mediapedagog vid Institutionen för data- och systemvetenskap