Att leda utveckling av högre utbildning

För dig som ansvarar för utbildningsfrågor på övergripande fakultets- eller universitetsnivå. Programmet syftar till att ge djupare förståelse för innebörden i ett pedagogiskt ledarskap och ger deltagarna redskap att bidra till utveckling av långsiktigt hållbara miljöer för lärande, både för studenter och den personal som ansvarar för utbildning vid svenska lärosäten.

Nationellt utbildningsprogram framtaget av en arbetsgrupp länkad till SUHF:s expertgrupp för högskolepedagogiska frågor och är en del av satsningen "Högskolepedagogiskt lyft" vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

Det vänder sig till dig som ansvarar för utbildningsfrågor på övergripande fakultets- eller universitetsnivå.

Programmet som sträcker sig över hela år 2025 består av tre stycken två- till tredagars internat och däremellan fyra webbinarier.

Programmets röda trådar

  • pedagogiskt ledarskap på lärosätets olika nivåer
  • kultur för lärande och utveckling - balansen mellan regelverk och möjligheter till utveckling.
  • hållbar pedagogisk utveckling vid lärosätet.
  • beredskap för förändring i universitetssystemet.

Varje tema kommer att fokuseras på olika sätt med olika aktiviteter, fallstudier, exempel. Det ingår även ett deltagarorganiserat studiebesök.

Efter programmet har du fått redskap för att bidra till lärosätets utveckling av gemensamma och systematiska åtaganden för undervisningens kvalitet. Därtill syftar programmet till ett nationellt nätverksbyggande med fokus på ledarskap för utveckling av utbildning.

Programtillfällen

15-17 januari, internat (Stockholm preliminärt)

14 februari, webbinarium

14 mars, webbinarium

24-25 april, internat (Umeå preliminärt)

23 maj, webbinarium

26 september, webbinarium

20-21 november, internat (Kalmar preliminärt)

Ansökan och urval

Ansökningsperioden pågår till 30 augusti 2024.

Du bör ha ansvar för utbildningsfrågor på övergripande nivå. Det är därför viktigt att ansvarsområdet framgår av ansökan. Programmet eftersträvar spridning av deltagare från hela landet och tar hänsyn till detta i antagningsprocessen. Första programtillfället kommer att anta 24 deltagare.

Kostnad: 5 000 kr (exklusive moms) per deltagare

Ansökningsformulär till programmet
 

 


 

 

 

På denna sida