Vi utvecklar nya lärmiljöer inom naturvetenskap och teknik

Världens och forskningens behov förändras i takt med att frågor om hållbar utveckling blir mer akuta — men utvecklas vår undervisning? Nydanande pedagogiskt utvecklingsprojekt där lärare vid SU och KTH prövar nya sätt att undervisa i denna period som kallas antropocen.

Abstract illustration av jordklotet
Illustration: Mostphotos

Nu är ett kreativt och nyskapande högskolepedagogiskt projekt igång med målet att omforma undervisningen inom naturvetenskap och teknik genom att tillämpa befintlig forskning inom undervisning för hållbar utveckling. Projektet pågår under år 2024 och utvärderas/avslutas under våren 2025. Projektet är en samverkan mellan Stockholms universitet (SU) och Kungliga tekniska högskolan (KTH) och medverkar gör 16 universitetslärare från de båda högskolorna.

Bakgrund

Högskolelagen och de båda högskolornas egna strategimål innehåller formuleringar om att bedriva undervisning som bidrar till hållbar utveckling. Men hur sådana perspektiv ska kunna integreras i traditionell undervisning har vi mindre stöd i. I projektet vill vi bredda synen på naturvetenskap och teknik och öka medvetenheten om dess roll och dess påverkan på individ, samhälle och miljö. Samtidigt arbetar vi inom ramen för befintliga utbildningsstrukturer och utbildningsinnehåll.

Syfte och inriktning

Genom att utveckla nytt undervisningsmaterial och nya metoder hoppas vi att studenterna kommer att utveckla en djupare förståelse för ämnesundervisningens roll och relevans i frågor som rör hållbar utveckling. I projektet prövar vi att tänka utanför de traditionella undervisningssätten inom naturvetenskap och teknik, och utmanar gängse normer och värderingar. Därför använder projektet en tvärvetenskaplig ansats som integrerar insikter från olika discipliner.

Projektet riktar sig till olika lärare, till den som ännu inte diskuterar hållbarhetsfrågor i sin undervisning och till den som gör det men vill få stöd att vidareutveckla sin undervisning för hållbarhet. Tillsammans med andra engagerade lärare i projektet och projektledning med experter inom fältet är alla med och skapar en unik lärandemiljö inom naturvetenskap och teknik.

Projektets upplägg och tidsåtgång

Vi inleder projektet med sex workshoppar under våren 2024 där vi tillsammans teoretiskt och praktiskt utforskar, prövar och diskuterar olika möjligheter. Workshopparna kommer att bearbeta, både praktiskt och teoretiskt, utmaningar som är kopplat till undervisning i och med hållbarhet i fokus; systemperspektiv, natursyn, frågor om normativitet och pluralism, emotioner och förändring. Målet är att arbeta fram ett nytt undervisningsupplägg (nytt innehåll eller nya former som till exempel case, drama eller värderingsmetodik). Det utvecklade kursupplägget prövas i undervisning under hösten 2024 och utvärderas.

Under hela projekttiden har deltagarna det kollegiala stödet från övriga lärare i projektgruppen och från de universitetspedagogiska utvecklare som håller i projektet, i allt från inledande workshoppar till utveckling av ny undervisning, implementering och utvärdering. Medverkan är högskolepedagogiskt meriterande.

Vi som håller i projektet är Veronica Flodin PL (SU), Miriam Huitric (SU), Iann Lundegård (SU) och Eva Österlind (SU), Leif Dahlberg (KTH) och Anne-Kathrin Peters (KTH).

Läs mer om projektet

Transformation av naturvetenskap och teknikutbildning för Antropocen-eran
 

 

Kontakt

Har du frågor om projektet, välkommen att kontakta oss.
Veronica Flodin, Institutionen för ämnesdidaktik vid SU.
E-post: veronica.flodin@su.se
Anne-Kathrin Peters, Institutionen för lärande vid KTH
E-post: akpeters@kth.se

På denna sida