Kemiska sektionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kemiska sektionen

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Dags för årets Nobelpris!

Här kan du följa tillkännagivandena av Nobelprisen live!

Nu har du chansen att Zooma med en kemidoktorand!

Det populära projektet "Zooma med en kemidoktorand" som startades av Kemiska sektionen och KRC är tillbaka! Nu i ännu större format genom samarbete med Umeå universitet, Göteborgs universitet och Lunds universitet. Doktorander från alla lärosäten zoomar ut till gymnasieklasser och berättar om sin forskning. Projektet är ett sätt för oss att nå ut med vår forskning, inspirera och väcka intresset för kemi och samtidigt stötta ämneslärare i landet! Läs mer på KRCs hemsida och hitta anmälningslänken där.

”Jag fick aha-upplevelser hela tiden under utbildningen”

Daniel Martinez Molinas intresse för näringslära ledde honom till Nutritionslinjen – en utbildning i samarbete mellan Stockholms universitet och Karolinska Institutet. Här studerade han allt ifrån biokemi till humanfysiologi. Idag är Daniel forskningschef på ett företag vars metod kan mäta hur exempelvis läkemedel och gifter interagerar med proteiner i celler.

Mistra SafeChem, ett stort svenskt forskningsprogram för grön och hållbar kemi

Mistra SafeChem är ett stort svenskt forskningsprogram för grön och hållbar kemi, med målet att minska exponeringen för farliga ämnen. Flera forskare från Kemiska sektionen vid Stockholms universitet deltar i projektet.

En bild på My som står vid en grå vas

”Kemiprogrammet på SU ger dig alla möjligheter att göra karriär”

My Persson tog sin kandidatexamen i kemi för tre och ett halvt år sedan. Idag jobbar hon som sektionschef för ett av kvalitetslabben på Octapharma AB. My framhäver att det räcker det med en kandidatexamen för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Uppsamlingstentor 2021

Nu är datumen för uppsamlingstentorna satta. Du måste webbanmäla dig till den tentamen du vill skriva via Ladok. Anmälan öppnar den 1:a augusti och stänger den 8:e augusti 2021. Observera att vi i år har infört strikt deadline för anmälan. Tentamen ställs in om ingen har anmält sig före sista anmälningsdatum. Glöm inte att anmäla särskilt stöd om du har det beviljat.

Anton, marinbiolog som blev labingenjör

Anton Stolt läste först marinbiologi men fastnade lite oväntat för kemi. Anton bytte utbildning och idag arbetar han som laboratorieingenjör på ett medicinföretag.

Arrhenius-plaketten 2020 till professor David Drew

David Drew, forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik vid Kemiska sektionen, har fått ta emot Arrhenius plaketten från Svenska kemisamfundet. Plaketten, till Svante Arrhenius minne, har delats ut varje år sedan 1960. 

Christian Broberger beviljas prestigefyllt anslag från ERC

Fyra forskare vid Stockholms universitet har beviljats Advanced Grants from EUs forskningsorganisation, ERC. En av forskarna är professorn i neurokemi Christian Broberger som är verksam vid Institutionen för biokemi och biofysik vid Kemiska sektionen.

Lovisa, supersäljare med en master i analytisk kemi

”Jag ville träffa mer människor – därför bytte jag labbjobbet mot en roll inom försäljning”.

Efter ett spännande år på ett dopinglabb ville Lovisa Österlind träffa mer människor. Idag ansvarar hon för försäljning av förbrukningsartiklar och instrument för provupparbetning – det bästa av två världar menar Lovisa.

Kemister belönas av Kungliga Vetenskapsakademin

Kungliga Vetenskapsakademin (KVA) har belönat sju verksamma forskare för deras arbeten inom fysik, kemi, medicin och ekonomiska vetenskaper samt för insatser som främjat svensk forskning. Tre av dessa kommer från Kemiska sektionen och alla är verksamma vid Institution för biokemi och biofysik.

Pod om vaccin och vaccinhistoria!

Bildningspodden är tillbaka, och nu med ett avsnitt om vaccin och vaccinhistoria! Superintressant för dig som är intresserad av kemi och vill fatta vad det handlar om. Klicka på länken så hittar du den.

Nytt centrum stärker forskning inom hållbar kemi

Ett nytt centrum ska synliggöra och utveckla forskning och utbildning inom hållbar kemi vid Stockholms universitet. Hit kommer även forskning utanför Kemisektionen samt aktörer utanför universitetet att knytas.

Hur Stockholms universitet tacklar klimatkrisen: Från AI till grön kemi

Forskare vid Stockholms universitet fokuserar på många utmaningar som är relaterade till den pågående klimatkrisen och en mer hållbar framtid. The Local har intervjuat tre av våra forskare, om deras arbete, oro och förhoppningar.

Ett år med pandemi

Det är svårt att förstå att det är ett år sen pandemin nådde oss. Vi minns med glädje och tacksamhet hur våra forskare mobiliserade för att förse vården med handsprit-

Klicka på länken nedan för att läsa artikeln.

Öppet hus på Stockholms universitet

Den 10e mars slår vi upp våra digitala portar för alla som vill ”hälsa på”. Vill du lyssna på varför man ska plugga naturvetenskap på SU så ska du kolla in våra webinarier. Har du generella frågor om studier i naturvetenskap eller vill höra från en student om hur det egentligen är – kolla in vår helt öppna Zoom-kanal mellan 15.30-18.00.

Välkommen in!
 

Examensarbete i materialkemi – ANSÖK NU!

Gå med i forskargruppen Sustainable Materials Chemistry på MMK för att utveckla kolloidala ligninpartiklar för miljövänliga industriella applikationer.

Förståelse av cellens energifabriker kan bidra till utveckling av nya läkemedel

Forskare från insitutionen för biokemi och biofysik vill förstå processer in i minsta detalj som är centrala för allt levande.  Kunskapen om dessa fabriker och dess maskiner kan leda till att nya läkemedel, mot exempelvis tuberkulos kan komma att utvecklas.

VT21 (och sommaren 2021) kursutbud och kursinformation

Här kan du hitta information och scheman för alla kurser som ges vid Kemiska sektionen under vårterminen och sommarterminen 2021, samt hänvisningar till kurskatalogen.

Under första perioden våren 2021 kommer undervisning att bedrivas huvudsakligen online, med vissa undantag där moment kommer att genomföras på campus om de kan genomföras på smittsäkert sätt.

För den andra perioden under våren 2021 hoppas vi kunna återgå till viss campusbaserad undervisning i mindre grupp, i den mån det kan genomföras smittsäkert. Mer information kommer att publiceras här när det närmar sig kursstart.

 

”Att få jobba inom en Nobelkommittén är nog bland det bästa man kan få vara med om"

Gunnar von Heijne är en av Sveriges mest citerade forskare inom området biokemi och är känd för sin forskning om membranproteiner. Han har även varit ledamot och ordförande i Nobelkommittén för kemi. Allt började med en inspirerande kemilärare på gymnasiet.

Från kemistudier till chefskap i tillverkningsindustrin

Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin. Men allt startade med kemistudier vid Stockholms universitet. ”Jag drivs av att lära mig nya saker och att ständigt se ett kundvärde i det jag gör. Det och kunskaper i kemi har tagit mig till ledande roller”, berättar Helen.

Små träfibrer skapar nästa generation hållbara isoleringsmaterial

Att tillsätta lite vatten till träbaserat nanoskum gör att materialet blir superisolerande. Det var ett överraskande resultat för materialforskare vid universitetet, som nyligen fick sin upptäckt publicerad i tidskriften Matter.

Smaranda, MSc in neurochemsitry in KÖL building

"Biokemi har en elegans som verkligen sticker ut!"

Smaranda Bacanu lämnade sina påbörjade kemistudier i Rumänien och flyttade till Sverige. Väl här prövade hon på att jobba i restaurangbranshen, men passionen till kemin dog aldrig. Hon följde sitt intresse och sökte kandidatprogrammet i kemi här på Stockholms universitet och senare masterprogrammet i neurokemi. Idag är hon cancerforskare och doktorerar inom medicinsk vetenskap.

”Forskning när den är som bäst är att komma på något nytt – ett samband ingen vetat om tidigare”

Astrid Gräslund är inte bara en legendarisk forskare inom biofysik – hon blev även den första kvinnliga ledamoten att väljas in i Nobelstiftelsens styrelse.  

– Nobelarbetet har varit som en extra guldkant på min forskningstillvaro, säger Astrid.

En bild på My som står vid en grå vas

”Kemiprogrammet på SU ger dig alla möjligheter att göra karriär”

My Persson tog sin kandidatexamen i kemi för tre och ett halvt år sedan. Idag jobbar hon som sektionschef för ett av kvalitetslabben på Octapharma AB. My framhäver att det räcker det med en kandidatexamen för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Information om studier vid kemiska sektionen under rådande Covid-19 pandemi

Lärare, kursassistenter och administrativ personal vid Kemiska sektionen arbetar för närvarande hårt för att kunna utföra vår kemiundervisning med samma kvalitet som under normala omständigheter men samtidigt vara så flexibla så vi kan minska smittspridning. Detta kan innebära att du som student kan få mindre schemalagd tid på laboratoriet, att du börjar senare och då även slutar senare (för att undvika rusningstrafik), att du inte kan äta lunch innan dina labbar eller att du inte kan stanna kvar i våra lokaler efter att ditt labbarbete är gjort. Läs mer för att se vad du kan göra för att ta ditt ansvar.

Lajban, min främsta uppgift som akademisk lärare är att inspirera våra studenter till högre studier

Behovet av nya, unga forskare kommer ständigt att öka! Studera därför kemi på högsta nivå. Det menar docent och tidigare universitetslektor Lars-Johan Norrby. Efter 45 år som lärare och forskare berättar han om spännande upptäckter, varför lärarrollen varit viktigast och hur han fått smeknamnet Lajban. 

Rösta fram Årets hjälte 2020

Handspritsteamet på Stockholms universitet är finalister i det nyinstiftade priset "Årets hjälte" på Framtidsgalan 2020! Gå in och rösta på insatsen som resulterade i 22 000 liter handsprit till vården.

Bild på en kvinna klädd i svart tröja med tryck.

”Tack vare mina kemistudier kan jag se kopplingen mellan hälsa och teknologi på ett naturligt sätt”

Den tidigare kemistudenten Stina Lundgren Högbom jobbar idag som Global Relationship Manager vid Health and Sports Technology Initiative. I sitt jobb skapar hon samarbeten mellan akademi, industri och myndigheter inom hälsa och sportteknik.
– Mina kemistudier är en stor del av vad jag är idag, säger Stina.

Stockholm Material Hub - skapar framtidens tandvård!

Hur en konstgjord tand ser ut, fungerar samt hur den produceras är en komplex process. Stockholm Material Hub är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan materialkemister, tandläkare och kliniker för att skapa framtidens material för tandimplantat. Professor James Shen, vid institutionen för material- och miljökemi leder samarbetet. Läs mer om samarbetet samt vilka material som kan komma att spela roll för framtidens tandimplantat.

Anslag från Knut och Alice Wallenberg till forskning om agression

Hur kontrolleras aggression i hjärna och vilka metoder kan vi använda för att påverka den? Det är en fråga som Christian Broberger, professor i neurokemi vid Institutionen för biokemi och biofysik hoppas kunna svara på under ett fem-årigt forskningsprojekt som nu fått ett anslag om 20,4 miljoner sek från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse inom området medicin.

Distanslabbar - en nödlösning som öppnade upp för bättre inlärning

Våren 2020 blev inte som någon tänkt sig – all undervisning vid Stockholms universitet gick online och alla som arbetar med utbildning fick tänka om, tänka nytt och agera snabbt. Föreläsare fick ge sig ut i det digitala landskapet och lära sig ett helt nytt sätt att undervisa. I samma veva fick Stockholms universitet ett uppdrag från regeringen att starta ett naturvetenskapligt basår. Nu har de som arbetar med basåret beviljats ett anslag från Rektor för utveckling av laborationer och rapportskrivning vid distansundervisning.

Kemiska Övningslaboratoriet 25 år

Det första Kemiska övningslaboratoriet placerades vid Naturhistoriska Riksmuseet och var Stockholms universitets första byggnad i Frescati. Byggnaden invigdes av Gustaf VI Adolf 1963. Kemiska övningslaboratoriet var kvar i byggnaden till 1995, då de nya, som vi finns i idag, lokalerna vid Arrheniuslaboratoriet stod klara.

Häng på oss här när vi blickar tillbaka på 25 år av kemi på KÖL!

 

Syrgas förlänger batteriers liv

Forskare vid institutionen för material-och miljökemi har utvecklat en metod för att återvinna gamla batterier vilket kan ge bättre och billigare laddningsbara hydridbatterier (NiMH). Nu har SVT Nyheter gjort en kort video om upptäckten som publicerats i tidsskriften Molecules.

Kemiforskning förklarad direkt i klassrummet

I våras, mitt under covid 19-pandemin, gjorde tre av kemisektionens doktorander besök i varsin gymnasieklass för att berätta om sin forskning och våra utbildningar. Allt skedde digitalt och var ett pilotprojekt som nu har resulterat i ett rikstäckande initiativ kallat ”Zooma med en kemidoktorand”. Initiativet är ett samarbete mellan Kemisektionen vid Stockholms universitet och Kemilärarnas resurscentrum (KRC).

Uppsamlingstentor 2021

Nu är datumen för uppsamlingstentorna satta. Du måste webbanmäla dig till den tentamen du vill skriva via Ladok. Anmälan öppnar den 1:a augusti och stänger den 8:e augusti 2021. Observera att vi i år har infört strikt deadline för anmälan. Tentamen ställs in om ingen har anmält sig före sista anmälningsdatum. Glöm inte att anmäla särskilt stöd om du har det beviljat.

Återvinning av batterier förenklas med ny metod

En ny metod för att återvinna gamla batterier kan ge bättre och billigare laddningsbara hydridbatterier (NiMH). Det visar en ny studie av forskare vid Institutionen för material- och miljökemi.

Nya lösningar för att minska koldioxidutsläpp

För att Sverige ska nå utsatt klimatmål om att bli fossilfritt till 2045 krävs nya, innovativa lösningar. Ett nytt projekt med forskare från bland annat Stockholms universitet ska utveckla gröna katalytiska metoder för att omvandla koldioxid till nya, hållbara material.

Löser stora problem i livets små byggstenar

Xiaodong Zou är en problemlösare – hon utvecklar metoder för hur världen kan undersökas på atomnivå. Men att bli professor i Stockholm var ingenting hon hade kunnat föreställa sig när hon växte upp i Kina och såg en framtid som bonde.

”Det finns ständigt nya saker att upptäcka och fascineras över”

Hon driver frågan kring jämställdhet i akademin och arbetar för att ett kandidatprogram i grön kemi ska bli verklighet. Möt sektionsdekan Berit Olofsson som blev professor i organisk kemi när hon nyss fyllt 40 år. – Organisk kemi kräver en spännande kombination av teoretiskt kunnande och experimentell skicklighet, där ingen dag är den andra lik på labbet, berättar Berit.

Life Science Sweden har publicerat intervju med Berit Olofsson

Kemiska sektionen har fått mycket medial uppmärksamhet när vi initerade handspritstillverkning för sjukvården i våra egna undervisnings - och forskningslokaler. 

"Vi har levererat 22 000 liter handsprit" berättar sektionsdekan Berit Olofsson till Life Science Sweden med Kemivärlden. 

Mobiltelefoner kan bidra till enkelt virustest

Professor Mats Nilsson vid Stockholms universitet leder ett av de projekt med inriktning på covid-19 som nu får anslag från SciLifeLab samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Projektet går ut på att utveckla ett snabbt och enkelt test för virus, där mobiltelefonen kan bli ett viktigt verktyg.

Tack till alla som hjälper till

Under rådande Corona-pandemi så har Kemiska sektionen fått uppmärksamhet för sitt initiativ - att blanda handsprit till sjukhusen i Stockholms län. Vi tackar alla som är iblandade alltifrån ideella föreningar, sjukhuspersonal, politiker, andra läroverk, studenter, forskare och annan tekniskt personal vid Naturvetenskapliga fakulteten till sprittillverkare, läkemedelsindustrin och Naturhistoriska riksmuseet.

Vi är stolta att kunna hjälpa till på bästa sätt vi kan och är tacksamma för den respons vi har fått från framförallt sjukvården, allmänheten och alla andra forskare vid våra systersektioner på Stockholms universitet. 

Kemister är experter på att blanda till lösningar, att föra faktabaserade resonemang och omvandla det till praktisk handling. Det är grunden till allt vårt arbete. Vårt engagemang till att skapa en hållbar värld och ett hållbart samhälle genomsyrar all vår forskning och den utbildning som vi bedriver - och är det som drivit detta initiativ.

Press runt vårt initiativ samt en video kan du se om du klickar vidare.

/Kemiska sektionen

Linus Arvstrand läser en masterutbildning i analytisk kemi på Stockholms universitet..

Möt några av våra studenter och föreläsare

Funderar du på att söka vårt kandidatprogram i kemi till hösten, men är inte helt övertygad än? Passa på att läsa vad våra egna studenter har att säga om deras studier och vad de hoppas att uppnå i framtiden. Deras bakgrunder är lika olika som deras personligheter, men alla har självklar plats på Kemiska sektionen!

Kemiska sektionen tillverkar handsprit till vården!

Kemister vid Kemiska sektionen har på kort tid mobiliserat sig, blandat till och donerat handsprit till Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna. 

 

Biokemist vid Stockholms universitet ny medlem i KVA

Professor Martin Högbom vid institutionen för biokemi och biofysik är en av Kungliga vetenskapsakademins nya medlemmar.  "Jag blev förvånad och så klart väldigt glad. Kungliga vetenskapsakademin är en nyckelspelare i att stärka forskning i samhället, vilket är viktigare än någonsin" säger han.

Scheman för vårterminen 2020

Scheman och övrig information för kurser till våren 2020 kan du hitta här. Vi jobbar hårt för att se till att ett preliminärt schema finns tillgängligt ca 4 veckor innan kursstart.

Anslag inom Röntgen-Ångström Cluster till forskare

Kemiska sektionen gratulerar Professor Ulrich Häussermann verksam vid Institutionen för material och miljökemi som har beviljats ett anslag från Röntgen-Ångström Cluster för det fyraåriga projektet ”In-situ studier av hydreringsreaktioner vid höga tryck - ett steg mot nya supraledande hydridmaterial?”.

Göran Gustafssonpriset 2020 i kemi till David Drew

Kemiska sektionen gratulerar David Drew till det prestigefyllda priset från Göran Gustafssons stiftelse i kemi 2020. Kemiska sektionen gratulerar även Hiranya Peiris som tilldelats samma pris i fysik.

Ny forskning visar hur malariaparasiter tar upp socker

Forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik har nu i detalj kunnat visa hur malariaparasiter tar upp socker, en upptäckt som kan leda till bättre läkemedel mot malaria. Forskningen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ultrastrukturer i mitokondrien möjliggör ATP produktion genom kinetisk koppling

Forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik har i samarbete med forskare vid Universitetet i Bern samt Max Planck institutet upptäckt hur ultrastrukturer i mitokondrien möjliggör ATP produktion genom kinetisk koppling. De nya resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Kemiska sektionens kansli & Studentexpedition

Öppettider och telefontider:

Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

E-post: kemi@su.se

Telefon: 08-16 3709

Foto

Om inte annan källa anges är foton på kemi.su.se är från:

Andreas Bergius

Kemiska sektionen

Niklas Björling

Jens Olof Lasthein

Unsplash

Sök program och kurser

Våra utbildnignar Till utbildningskatalogen