Temperaturskillnad på 4 grader
För första gången har forskare från åtta universitet fastställt temperaturskillnaden mellan platser i skogar och utanför dem, över hela världen. Artikeln bygger på en sammanställning av mätningar som skett på 98 ställen, spridda över fem kontinenter; i tropikerna, tempererade zoner och nordliga skogar.
Studien visar att den maximala temperaturen i skogar över hela värden är i genomsnitt 4 grader lägre än utanför skogar.
Denna kunskap kommer leda till bättre prognoser om hur klimatuppvärmningen kommer påverka skogens biologiska mångfald.
Skogar värmeisolerar
- Med sina lövverk och grenar skapar träd ett värmeisolererande lager över skogen, förklarar professor Pieter De Frenne på Ghent University, därför är sommarens maximala temperaturer mycket lägre i skogen än utanför den. På vintern och natten är mönstret omvänt; skogstemperaturen är i genomsnitt 1 grad varmare istället.
Den nya datan visar att skogstemperaturerna i genomsnitt är 4 grader svalare än utanför skogen, när det är varmt. Värmeböljor på sommaren blir därför starkt dämpade under trädens grenverk. Växter och djur i skogen kommer därför uppleva uppvärmningen i lägre grad än de arter som inte lever i skogar. Eftersom skogar täcker en fjärdedel av jordens yta och rymmer två tredjedelar av all biologisk mångfald, har detta viktiga konsekvenser för förutsägelser om klimatpåverkan:
- Det kan till exempel göra att uppvärmningen och således effekterna i skogsekosystem kanske överskattas, säger professor Kristoffer Hylander på Institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet.

Buffert mot klimatuppvärmning
För första gången visar forskarna också att högre temperaturer ökar buffertkapaciteten för de maximala temperaturerna för globala skogar också. Uppvärmningen av maximala lufttemperaturer i skogarna är därför sannolikt lägre än vad forskarna förväntat sig.
De Frenne:
- Även om temperaturen utanför skogarna fortsätter öka, följer temperaturer i skogen inte nödvändigtvis samma trend. Skogar kan därför verkligen betraktas som en buffert mot klimatuppvärmning. Därför pekar resultaten på att vi ska bevara våra befintliga skogar och öka skogsplantering.
Mer information
Artikeln i Nature Ecology & Evolution.
Professor Kristoffer Hylander
Institutionen för ekologi, miljö och botanik, Stockholms universitet.
Telefon: 0765 525267
E-post: kristoffer.hylander@su.se
Professor Pieter De Frenne
Faculty of Bioscience Engineering, Ghent University
Telefon: 0497 82 15 02
E-post: pieter.defrenne@ugent.be