Karin Agerman Chief Scientific Officer CombiGene AB

Många blev förvånade när Karin Agerman berättade att hon skulle ta en Executive MBA vid Stockholms universitet: "Men har du inte pluggat klart? Räcker det inte med en doktorstitel?!" "Nej, att lära mig nytt är det som driver mig", säger hon.

Efter studier i molekylärbiologi gick hon en forskarskola i biomedicin. Efter en doktorandtjänst på Karolinska Institutet och disputationen 2004 blev det några år på AstraZeneca och därefter vidare till ett spännande jobb på Uppsala BIO där hon blev projektledare för ett innovationsprogram som skulle utvärdera och coacha små företag och forskare för att kommersialisera och nyttiggöra forskning och uppfinningar.
 

Foto: Martina Huber
Karin Agerman, Chief Scientific Officer, CombiGene AB

"När jag sedan hittade CombiGene så insåg jag att här fanns allt det som jag sökte." Företaget utvecklar läkemedel mot epilepsi och lipodystrofi med hjälp av genterapi.
Med en doktorsavhandling i molekylär neurobiologi i bagaget blev omgivningen förvånad när Karin Agerman hösten 2018 anmälde sig till Executive MBA programmet vid Stockholm Business School på Stockholms universitet.

"Det var faktiskt min vd:s förslag. Jag kan forskning, men han kände att han gärna ville ha mig som bollplank när det gällde affärsutvecklingen också. Och jag har sedan länge insett att man aldrig blir fullärd."

"Utbildningen har varit helt fantastisk – det jag lärt mig på kurserna har jag direkt kunnat applicera i mitt jobb. Jag kan verkligen rekommendera detta till alla som jobbar på små forskningsintensiva företag. Ofta är vi väldigt duktiga på forskning, men att driva företag kräver så mycket mer och på MBA-programmet får man lära sig alla delar av att driva företag, stora som små."

När det gäller ledarskapsdelen har Karin Agerman kunnat tillämpa de lärdomarna i mötet med medarbetare på underleverantörerna i Keele i Tyskland och i London, där själva produktionsprocessen av medicinen utvecklas.

"Jag försöker träffa dem ofta och dela med mig av vår forskning så de får en bättre överblick och inte bara ser sin del av framställningen av läkemedlet."
På Executive MBA-programmet har Karin Agerman också fått lära sig att arbeta med hållbarhetsfrågor. Till exempel vilka krav man bör ställa på underleverantörer.

"För oss som inte själva har laboratorium handlar hållbarhet mest om att undvika att skriva ut papper och resa i onödan. Dock kan vi göra massor när det gäller våra underleverantörer, här kan vi ställa krav inte minst när det gäller utsläpp av kemikalier och läkemedel under produktionen. För mig har det varit så otroligt nyttigt att gå kursen om hållbarhet."

Kontakten med de övriga deltagarna har också gett många insikter. Då spelar det ingen roll att en del säljer seglingsresor till Kroatien och att andra kommer från pepparkaksbranschen.
"Jag har till exempel fått lära mig mycket om produktion och logistik av produktionschefen från Nyåkers pepparkakor."

Vill du veta mer om Executive MBA-programmet?

Gör en intresseanmälan

På denna sida