Green links: corporate networks and environmental performance

Michał Dzieliński och Lu Liu, båda vid finanssektionen, har nyligen fått artikeln "Green links: corporate networks and environmental performance" accepterad för publicering i Review of Finance, en av de främsta tidskrifterna inom finans.

I artikeln undersöker Michał Dzieliński och Lu Liu tillsammans med medförfattare (Hossein Asgharian vid Lunds universitet och Zahra Hashemzadeh vid Saxo Bank) spridningen av företags miljöprestanda bland konkurrenter samt från kunder till leverantörer och vice versa. Viktigt är att de fokuserar på en objektiv måttstock för växthusgasintensitet definierad som ett företags CO2-ekvivalenta utsläpp i ton dividerat med dess intäkter i miljoner USD.

Lu Liu och Michał Dzieliński
Lu Liu och Michał Dzieliński

De finner betydande spridning av miljöprestanda bland konkurrenter och presenterar ytterligare bevis som motiverar att effekten är kausal. Varför påverkas företag egentligen av sina konkurrenters miljöprestanda? Författarna analyserar vidare att spridningen mellan konkurrerande företag härstammar från både konkurrens och teknologisk överföring. Viktigt är att de finner att spridningen är stark när företagets egen miljöprestanda är dålig från början och när konkurrenten förbättrar sin miljöprestanda, vilket lindrar oro över att förbättringar i prestanda koncentreras bland företag som redan är gröna. Den övergripande slutsatsen är att nätverkseffekter bland konkurrerande företag är en betydande kraft som formar miljöprestanda, oftast i rätt riktning.

Artikelns resultat kan vara användbara för att vägleda regeringar, aktivister och andra intressenter att engagera sig med rätt företag för att maximera miljöeffekterna på hela nätverket av konkurrenter. För företagsledare själva kan kunskapen om att förbättringar de gör på sina egna företag kommer att ha positiva effekter på andra företag förhoppningsvis ge mycket behövlig inspiration att bli ledande inom miljöprestanda.

Läs artikeln "Green links: corporate networks and environmental performance"