Stockholms universitet

Skrivarträffarna skapar struktur och glädje i forskarstudierna

Hösten 2022 startade projektet Forum för Doktorander – en satsning för att ge stöd åt doktorander så att fler slutför sin avhandling i tid och även mår bra under forskarstudietiden. En del av projektet är de skrivarträffar som hålls i Gula Villan en gång per vecka.

Fotot: Gunnar Zetterberg
Anna Thörnell vid en av skrivarträffarna i Gula Villan. Foto: Gunnar Zetterberg

 

 

Forum för doktorander

En viktig del av projektet är de skrivarträffar som hålls en gång i veckan och där har bland andra Anna Thörnell deltagit. Hon är litteraturvetare och doktorerar med ett projekt inom elektronisk poesi och har ett år kvar av sinforskarstudietid. Hon hörde talas om projektet Forum för doktorander när hon var med i doktorandrådet på sin institution.

- Jag kände till att det fanns ett initiativ till att ta tag i de problem som man kan ha som doktorand och när jag fick information om kursen ”Finish on time” som Åsa Burman håller i deltog jag i den. Där hörde jag talas om skrivarträffarna som planerades och jag kände direkt att det var något för mig, berättar Anna Thörnell. Jag hoppades att det skulle hjälpa mig att implementera tanken om att jobba i Units. Jag har testat Units tidigare, men inte gjort det på rätt sätt, så det ville jag lära mig, förklarar hon.

 

Mindre riska att prokrastinera

Ett utbrett fenomen bland doktorander är att prokrastinera och just skrivandet är vanligt att skjuta framför sig. Vid skrivarträffarna på Forum för doktorander är själva syftet att få exklusiv tid och fokus att komma igång med textarbetet.

Att arbeta i Units innebär att man jobbar koncentrerat i 45 minuter för att sedan ta paus. Metoden är evidensbaserad, flera olika studier visar på gott resultat. På skrivarträffarna inom Forum för doktorander görs två gemensamma Units, med ett avbrott för fika. 

Anna Thörnell. Foto: Privat

- Att sitta där och se andra göra samma sak gör det lättare att komma igång. Man kan påminna sig om att ”det är det här jag ska göra, inget annat”. Det gör det lättare att komma ner i djupfokus. Att man sedan tvingas sluta när sessionen är över gör att man slipper den negativa upplevelsen av att långsamt tappa koncentrationen, säger Anna Thörnell. 

Vid varje skrivarträff brukar det komma sex personer och att ses i grupp med andra doktorander bidrar också till att skapa en positiv upplevelse av skrivandet. Inför första sessionen görs en runda där var och en berättar om vad de ska jobba med just den här träffen och vilka förhoppningar man har inför skrivarsessionen. Efter 45 minuter tar alla paus, fikar tillsammans och gör sedan ett 45-minuters pass igen. När det är avslutat görs en runda igen och då berättar var och en hur just den här träffen har känts och vilka resultat som uppnåtts. 

”Jag vill föra vidare hur viktiga skrivarträffarna är för mig, och vilken stämning det är när vi ses. För alla upplever den här lättnaden och arbetsglädjen. Man ska ta chansen om man får den!”

Anna Thörnell berättar att fördelen med att sitta tillsammans med andra som gör samma sak leder till att det blir lättare att stärka sitt fokus. Deltagarna hjälper varandra att lägga den tid som krävs.

- Genom att vi sitter tillsammans stärker vi varandra och det blir tydligt att det här sättet att arbeta är bra – vi får höra när andra fått till något bra och även det motsatta förstås, vi får höra att även andra kan misslyckas. Det gör att man känner sig mindre ensam, säger Anna Thörnell. 

 

Mindre oro i vardagen

Forum för doktorander innehåller även aktiviteter som sociala träffar samt ett mentorsprogram, något som Anna i nuläget inte deltar i. 

Skrivarträffarna hålls en gång i veckan i Gula Villan. Foto: Gunnar Zetterberg

- Det är skrivarträffarna som varit viktigast för mig. Vetskapen om att jag kan gå in i djupfokus åtminstone där och då, gör också att jag i högre grad vågar släppa tankarna på avhandlingen i övriga vardagen, till exempel med barnen. Det skapar ett lugn att veta att möjligheten att verkligen koncentrera sig och få jobbet gjort på arbetet finns där, förklarar Anna Thörnell.

Skrivarträffarna har gett Anna Thörnell en avlastning i vardagen och hon är tacksam att projektet startat.

- Jag vet ju att det har diskuterats i ledningen att doktorander haft det tufft på olika sätt. Att Forum för doktorander nu är på plats vittnar om en respekt för doktorandernas situation som vi inte sett så här konkret tidigare.

På denna sida