Stockholms universitet

Ny bok om konsthistorikern Felix Horb

Peter Gillgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, berättar om konsthistorikern Felix Horb (1890–1958) som på grund av nazisternas förföljelser 1939 tvingades fly till Sverige.

Omslaget av en bok om Felix Horb och ett målat porträtt som föreställer densamma
Omslaget till boken och ett porträtt av Felix Horb, Stockholms universitets konstsamling, målat av Friedrich Feigl 1909.

Boken ingår i Kungl. Vitterhetsakademiens biografiserie Lärda i Sverige.

Felix Horb var född i en judisk familj i Böhmen men fick sin utbildning i Wien och ingick där i en krets av konsthistoriker av vilka flera kom att bli världsberömda. I Sverige blev Horb ansvarig för Stockholms universitets konstsamling, men han kom aldrig att ingå i det konstvetenskapliga etablissemanget. Han behöll dock kontakten med sina kolleger från ungdomen och hans brevväxling med dem visar att han var en avancerad konsthistoriker vars synpunkter vann respekt hos de ledande namnen inom ämnet.

Horbs öde är en gripande illustration av hur förföljelse, flykt och förlust av ett hemland kan ödelägga en lovande forskarkarriär, och samtidigt en hyllning av en person vars vetenskapliga glöd aldrig avmattades trots de tragiska yttre omständigheterna i hans liv.

 

Öppet seminarium om Horb

Den 17 november kl. 15-17 arrangeras ett seminarium om Horb och konsthistorikern Aby Warburg i biblioteket på Institutionen för kultur och estetik. Detta leds av Peter Gillgren och Daniel Pedersen, litteraturvetare vid institutionen. Öppet för alla.

 

Om Peter Gillgren

Peter Gillgren
Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet

Peter Gillgren är professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Han forskar om renässansens och barockens konst samt om konstvetenskaplig teori och ämneshistoria. Han intresserar sig även för samtida konst, musik och multimedia.

Peter Gillgren är preses i Kungl. Vitterhetsakademien.

Mer om hans forskning