Nobelpriset i fysik 2023: Experiment med ljus fångar de kortaste ögonblicken

Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi. Professor Eva Lindroth från Fysikum är en långvarig och nära samarbetspartner till Anne L'Huillier.

Nobelpriset i fysik
Nobelpriset i fysik

Nobelpristagarna har demonstrerat ett sätt att skapa extremt korta ljusblixtar, som kan användas för att urskilja de snabba förlopp där elektroner förflyttar sig eller ändrar sin energi.

Vi människor hinner inte uppfatta snabba händelser. Det är precis som att en film är uppbyggd av enskilda stillbilder men vi uppfattar den som ett kontinuerligt flöde. Vill vi undersöka riktigt korta händelser behövs därför en speciell teknik. När det gäller elektroner sker förändringar ofta på skalor av några tiotal attosekunder. En attosekund är så kort att det går lika många sådana på en sekund som sekunder på hela universums ålder.

— Årets pris har en koppling till Fysikum. Vi vill därför gratulera professor Eva Lindroth, som har varit en långvarig nära samarbetspartner till Anna L'Hullier inom området för årets Nobelpris och bidragit med teoretisk expertis, säger Jan Conrad, prefekt Fysikum.

— När vi kan upplösa flera steg i processen både vad gäller energi och tid, så finns ett väldigt intressant samspel där vi kan få nya infallsvinklar på de kvantmekaniska problemen. I kemiska reaktioner är det vanligt att vissa elektroner förflyttar sig strax innan den egentliga kemiska reaktionen sker, då ju atomkärnorna ändrar läge. En långsiktig dröm skulle vara att vi kan påverka den här dynamiken. På så vis skulle vi kunna styra resultat av olika kemiska reaktioner, säger Eva Lindroth, professor i teoretisk atomfysik.

 

Mer information

Om årets Nobelpris i fysik - Kungliga Vetenskapsakadmien

Om professor Eva Lindroth, Fysikum

Forskningsprojektet Tidtagning på atomnivå (Vetenskapsrådet)

Kvantmekaniska fenomen studeras i realtid (Knut och Alice Wallenbergs stiftelse)

Forskargrupp: Teori för struktur och dynamik med många kroppar hos atomer

Fysikums utbildningar i fysik