Erik Westberg - mobilsystemet 5G

Erik Westberg tog både en grundexamen samt en doktorexam på Fysikum. Idag utveckar han mobilsystemet 5G på Ericsson.

Porträtt Erik Westberg.
Erik Westberg - foto privat.

Jag har ett fantastiskt jobb på Ericsson där jag utvecklar mobilsystemet 5G. 5G möjliggör uppkoppling av i stort sett allting, ifrån bilar, industrirobotar och drönare till fuktsensorer i jordbruksland, gatlyktor och personlig medicinsk utrustning. På Ericsson har jag en roll som chefsarkitekt för våra system med frihet att välja mina egna arbetsuppgifter. Det innebär stort ansvar, komplex problemlösning och inte minst dagligt samarbete med ingenjörskollegor av världsklass. Arbetet är internationellt med en handfull resor till Kina, Japan och USA varje år och många internationella kontakter däremellan.

 

Vilken utbildning gick du på Fysikum?

Jag tog min grundexamen i fysik på Fysikum och fotsatte sen doktorsstudier inom teoretisk fysik, med en avhandling som behandlade kvantfysik i tunna skikt med anknytning till kvanthalleffekten. Efter två års forskning på Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston, så återvände jag till Sverige och började jobba på Ericsson.

 

Vad var det bästa med studietiden på Fysikum?

Min utbildning i fysik var forskarförberedande och gav en väldigt bra grund. När jag läste hade jag ett starkt personligt intresse för teoretisk fysik och matematik. De relativt små undervisningsgrupperna, närheten till forskning och tillgängligheten till forskare och lärare bidrog till hög kvalitet på undervisningen. Förmågan att strukturera och adressera problem som ingen löst tidigare har haft enorm nytta av i min karriär.

 

Har du några tips till blivande studenter?

Läs efter intresse och ha inte alltför stort fokus på yrkeslivet. Då blir studierna roligare och resultatet bättre, och chanserna ökar att du får ett jobb du trivs med efter studierna. Bygg även upp ett personligt nätverk under studietiden. T.ex. genom att vara aktiv i kårarbete eller olika föreningar. Vill du doktorera så kommer en doktorsexamen att ge dig en stor fördel under resten av ditt yrkesliv. Den erfarenhet du får i forskarmetodik och problemlösning har ett högt marknadsvärde och öppnar också för tjänster som du annars inte kan söka. En doktorsexamen ger en bra löneutveckling, och hos oss på Ericsson innehas de flesta tyngre teknikpositionerna av doktorer.

 

På vilken sätt har din utbildning hjälpt dig i ditt nuvarande arbete?

Det som jag har haft absolut störst nytta av är träningen i logiskt tänkande och de verktyg jag fått med mig för att kunna hantera komplexa problem. Sedan har jag haft viss nytta av den grundläggande matematiken, klassisk elektromagnetism och förståelse för lösningar till vågekvationer. Min erfarenhet är att när man kommer ut i näringslivet, efter en fysikexamen, är det relativt enkelt att ta till sig den branchspeficika kunskapen.

 

Vilka förmågor har du utvecklat tack dina studier som du anser vara viktiga i ditt arbete?

Logiskt och faktabaserat tänkande, förmågan att strukturera och lösa komplexa problem, en vana att se saker i ett större sammanhang och att kunna titta bortanför standardlösningar. Användbara metoder är tex förenklingar (skala bort det oväsentliga, hitta kärnan och själen i problemet), approximationer, förstå beroenden och konstruktion av vettiga diagram och grafer för att se själva strukturen i problemet. 

På denna sida