Information om tentamen

Här har vi samlat all information du behöver kring hur en tentamen på Fysikum brukar gå till, våra tentamensregler, betygsättning, tentamenschema mm.

Student i profil.
Foto: Nikas Björling/Stockholms universitet

Det finns i huvudsak två typer av tentamenstillfällen; ett ordinarie i samband med att en kurs avslutas, eller extra tillfällen där studenter som tidigare varit registrerade på kursen får göra en omtentamen. Inför båda tillfällena måste du anmäla dig via Ladok.


Har du problem med anmälan kontaktar du examination@fysik.su.se.

 

En tentamen på Fysikum är oftast skriftlig, men kan även vara muntlig. För att få godkänt på en kurs måste man uppfylla de förväntade studieresultaten, och tentamen är ett sätt att säkerställa detta. Betyget sätts enligt fastställda betygskriterier, som alltid ska presenteras i samband med kursstart. Eventuella klagomål över rättning av tentamen bör framföras i samband med återlämning av tentamen.

När du deltar vid ett tentamenstillfälle måste du visa upp giltig legitimation. En salsskrivning varar normalt i 5 timmar och resultat meddelas normalt inom tre veckor.

 

Tentamensregler vid Stockholms universitet regleras delvis genom centrala regler och delvis genom lokala regler.

Här kan du få information om de centrala tentamensreglerna

Fysikum har några tillägg och förtydliganden listade nedan:

  • Du måste anmäla dig till en tentamen, både för ordinarie tentamenstillfälle eller omtentamen. Anmälan och görs via Ladok och senast 10 dagar innan tentamensdatum. Anmälan om behov av riktat pedagogiskt stöd skall göras inför varje tentamenstillfälle. Denna görs till examination@fysik.su.se senast två veckor innan tentamenstillfället.
  • Identitetskontrollen utförs innan tentamen börjar. Godkänd legitimation ska läggas på bänken under tentamen.
  • Placeringslistor kan förekomma vid salstentamina. Du som deltar vid en tentamen på Fysikum måste följa anvisningar från skrivvakter om placering.
  • Endast de hjälpmedel som anges på tentamen får användas. Alla andra hjälpmedel är otillåtna. Grafräknare och andra mer avancerade miniräknare är ej tillåtna om så ej särskilt anges. Student ska låna miniräknare under tentamen om avancerad miniräknare ej är tillåten.

Vid toalettbesök ska studenten skriva sitt namn och tidpunkt på en toalettlista. Endast en person i taget. Man får i övrigt ej lämna skrivsalen utan tillstånd.Brott mot Stockholms universitets centrala tentamensregler och tilläggen ovan kan leda till disciplinära åtgärder. Det är studentens skyldighet att känna till och följa dessa regler.

 

Efter att resultat på en tentamen är färdigställt meddelats det till studenten och en digital kopia av skrivningen skickas till studenten via mail. Orginalet kan också hämtas ut hos studentexpeditionen. Resultat meddelas normalt inom tre veckor. Ej avhämtade skrivningar kommer att arkiveras under två år, därefter kan de utgallras.

På denna sida