På praktik i Andersonville, Chicago

När Wilhelm Stålhane Bünger fick reda på att Kandidatprogrammet i historia inkluderade tio veckor praktik så visste han direkt att han ville göra sin praktik utomlands. Och så blev det. Under vårterminen 2024 har han fått pröva på museiarbete på the Swedish American Museum i Andersonville, Chicago.

Porträttbild
Wilhelm Stålhane Bünger, student på Kandidatprogrammet i historia, Stockholms universitet. Foto: Privat.

Studenterna som gör praktik inom något av Historiska institutionens program väljer och ordnar sina praktikplatser själva. Wilhelm  Stålhane Bünger, som är både svensk och amerikansk medborgare, tänkte att det här skulle vara en gyllene chans att få åka till USA och göra praktiken där.

–Jag kontaktade cirka 20 museum och av dem svarade endast två, berättar han.
Ett av de museum som svarade var the Swedish American Museum i Andersonville, och efter en intervju var praktiken fixad

Museum och kulturarvscentrum

Wilhelm berättar att Andersonville är ett område i norra Chicago som historiskt varit ett centrum för de svenska immigranter som kommit till staden.

–Det svensk-amerikanska museet är nog egentligen mer ett kulturarvscentrum, där allt möjligt som har med Sverige att göra finns. De har såklart utställningar som vilket annat museum som helst, men de driver också flera projekt som relaterar till Sverige eller svensk kultur, säger Wilhelm.

På muséets andra våning huserar det svenska konsulatet. Där håller de till exempel online-kurser i svenska och driver en söndagsskola, som heter Svenska Skolan, där de lär barn om svensk historia och geografi. Museet hjälper också sina medlemmar med släktforskning och har konstutställningar där svenska konstnärer får ställa ut sina verk. Nyligen har man också öppnat ett svenskt café i byggnaden som serverar kanelbullar och andra svenska bakverk. –Här finns också en butik där det går att köpa direktimporterade svenska produkter som Abbas sill eller Kalles kaviar, säger Wilhelm.

Det skulle också visa sig att det även fanns ensvensk praktikant till på museet.

–The Swedish American Museum har de finansiella medlen till att sponsra praktik för en student från utlandet per termin. Då fixar de boende och står för visum, vilket de redan hade gjort när jag kontaktat dem, berättar Wilhelm.

–Så detta har de då inte behövt göra för mig, men det gör det lite extra kul när det finns en till praktikant från Sverige på kontoret!

Utmaningar och fördelar med utlandspraktik

Den största utmaningen med att göra praktik utomlands, tycker Wilhelm, har varit att hitta ett bra boende.

–För tillfället bor jag i Southside och det tar mig circa en och en halvtimme att pendla åt ett håll varje dag. Men den nionde April ska jag flytta in i ett faktiskt hem som ägs av två historieprofessorer som varit snälla nog att låta mig hyra ett rum av dem här i Andersonville!

Det roligaste med praktiken har såklart varit att få chansen att vara i USA i ett mer professionellt sammanhang.

Rent arbetsmässigt så har det projekt Wilhelm jobbar med under praktiken varit något av en utmaning.

–Mitt uppdrag är att organisera dokument av donationer där medlemmar eller andra svenskättlingar har donerat pengar för att köpa en tegelsten till museets ”Immigrant Wall of Honor”, berättar han. Till varje donation finns även ett namn och lite bakgrundsinformation om den släkting eller förfader som donatorn vill hedra bifogat. Information som genom donationen placeras på en plakett som pryder en tegelsten i muren.

Student i kontorsmiljö bakom en högdokument
Under praktiken på The Swedish American Museum i Andersonville, Chicago har Wilhelm bland annat arbetat med att organisera och digitalisera dokument av donationer kopplat till museets projekt ”Immigrant Wall of Honor”. Foto: privat.

–Projektet med donationer påbörjades 1992 och de tidigare anställda har inte organiserat de här mapparna överhuvudtaget, berättar Wilhelm och tillägger att han ha ungefär fyra kontorslådor av dokument att gå igenom. Efter att allt ordnats i alfabetisk ordning kommer Wilhelm även digitalisera alla dokument så att informationen blir mer lättillgänglig. Ett hyfsat omfattande arbete alltså.

–Men jag kommer lösa biffen!

Det roligaste med praktiken, menar Wilhelm, har varit varit att få chansen att vara i USA i ett mer professionellt sammanhang. Tidigare har han bara varit där på besök hos familj och vänner men att vara här och få jobba tycker han har varit väldigt spännande. Han tillägger att det också har varit kul att få träffa och interagera med alla museets medlemmar och volontärer. Många av gästerna tycker det är intressant att det är en ''riktig'' svensk på plats och väljer att finslipa sin svenska med Wilhelm, trots att de är födda och uppvuxna i Chicago.

– Jag hade chansen att prata med några av museets medlemmar över kaffe och våfflor igår. Då satt jag och Henry, 94 år gammal, som är född här och har levt hela livet i Chicago och pratade och diskuterade på svenska. Idag kom han in igen för att ge mig en flaska av sin hemmagjorda glögg, berättar Wilhelm.

Framtidsplaner, och tips för den som ska göra praktik

Att Wilhelm sökte till Kandidatprogrammet i historiska studier var ingen tillfällighet. Historia har alltid varit hans ”passionsämne” och redan i lågstadiet visste han att han ville arbeta med det på något sätt.

–När det sen var dags att söka gymnasium sökte jag mig till Katedralskolan i Lund som är det enda gymnasiet i Sverige som har ett historieprogram, berättar han. Sedan har det bara fortsatt på det spåret.

Trots sitt stora historieintresse så erkänner Wilhelm att han sedan första dagen på kandidatprogrammet har varit skoltrött och längtat efter att bli klar med sin utbildning. Men på sistone har han, trots det, börjat överväga att plugga vidare och funderar nu på att göra en magister inom reklam och marknadsföring, för att bredda kompetensen lite mer.

Var även smartare än jag, och sök stipendier i god tid, det kommer underlätta en hel del!

–Mina framtidsplaner är antingen att plugga eller att fortsätta inom museibranschen. Däremot så är det lite oklart om jag ska göra det i Sverige, Chicago eller i Texas. Jag måste kika på vad det finns för möjligheter och fatta ett beslut därefter.
Wilhelms råd till studenter som ska söka praktik är att försöka göra det utomlands.
–Sverige kommer alltid att finnas kvar så varför inte ta tillfället i akt nu när man är ung och inte har några större åtaganden, menar han.

Vissa saker önskar han dock att han planerat lite bättre. Flera av de stipendier som Wilhelm kollade upp inför praktiken, bland annat från några svensk-amerikanska institut och intressegrupper, hade han exempelvis behövt ansöka om redan under höstterminen.

–Så var även smartare än jag, tillägger han, och sök stipendier i god tid, det kommer underlätta en hel del!

Här kan du läsa mer om Kandidatprogrammet i historia