Masterprogram i medeltidsstudier

Masterprogrammet i medeltidsstudier kan läsas med olika inriktningar. Här finns information för dig som är nyfiken på programmet och för dig som redan påbörjat dina programstudier om vart du kan vända dig.

Medeltida målning av riddare på häst som dräper en drake, kvinna ser på i bakgrunden
Saint George and the Dragon, ca 1432/1435, Rogier van der Weyden. National Gallery of Art.

Hösten 2024 kan medeltidsprogrammet sökas med två inriktningar: Historia och idéhistoria. Inriktningarna är uppbyggda på liknande sätt men med något varierande innehåll. 

Obligatoriska kurser

Både inriktningen Historia och Idéhistoria omfattar flera kurser inom huvudområdet Historia samt fördjupade kurser inom din valda inriktning. Kurserna berör bland annat historiebruk, vetenskapstraditioner, forskningetik och olika metoder och teoribildningar som är relevanta för medeltidsstudier. Här ingår även kurser i paleografi (handskriftsforskning) och medeltidsforskning. Här får du möta källmaterial från medeltiden och lära dig tyda det. Du får även bekanta dig med andra discipliner som bedriver forskning inom medeltiden, till exempel arkeologi, konstvetenskap och nordiska språk. I programmet ingår även en kurs i avancerad akademisk engelska. 

Programmet avslutas med Examensarbeteskursen, där du under en termin producerar en vetenskaplig undersökning presenterad i uppsatsform - din masteruppsats. Till hjälp i arbetet ingår seminarier och individuell handledning.

Valbara temakurser, färdighetskurser och praktik

Av de fyra terminer som programmet innefattar består termin två och tre till stor del av kurser som du själv väljer. Här kan du fördjupa dig i något intresse eller bredda dina kunskaper. En viss andel av de valbara kurserna behöver vara inom ditt valda huvudområde. En av kurserna ska vara ett medeltidsspråk, till exempel latin eller fornsvenska. Det går även att läsa ämnen inom andra områden som intresserar dig - eller som du kanske tänker beröra i din masteruppsats. 

Under programmet kan du också ta chansen att gå en praktikkur, och på så sätt utforska de karriärsmöjligheter du har som medeltidshistoriker, och få arbetserfarenhet. Tidigare studenter har praktiserat på platser som Riksarkivet, Medeltidsmuseet, Historiska museet, Runverket och SVT. Varje student ordnar själv sin praktik och därmed finns möjlighet att pröva det just du är mest intresserad av.  

Vissa förändringar i programmets studiegång kan ske inför varje antagning. För att hitta särskild information för innevarande termin, sök på inriktningarnas kurskoder i utbildningskatalogen:

HMEDA-HIST för inriktning Historia

HMEDA-IDEH för inriktning Idéhistoria

Redan programstudent? Se inriktningarnas programsidor eller kontakta studentexpedition eller studievägledare om du har frågor. 

 

Kontakt

Om du har frågor om utbildningsplaner eller annat som gäller dina pågående studier kan du kontakta expedition, studievägledare eller studierektor för avancerad nivå på Historiska institutionen.

 

Studentexpedition

Vår studentexpeditionen ansvarar för administration kring kurser och program på grundnivå, avancerad nivå och inom forskarutbildningen.

På studentexpeditionen kan du

  • registrera dig på den kurs som du ska läsa
  • få svar på praktiska frågor om dina pågående studier
  • få intyg på dina studier eller din registrering (digitala intyg hämtar du på student.ladok.se)
  • meddela studieuppehåll eller avbrott
Studentexpedition
Studierektor avancerad nivå
Studie- och karriärvägledare

Sök bland våra utbildningar