Öppna upp en värld av möjligheter — mina erfarenheter av Humanistiska fakultetens forskarskola

Är du doktorand och letar efter en stöttande och mångsidig gemenskap för att stärka din forskning? I så fall är Humanistiska fakultetens forskarskola något för dig.

Anna Mammitzsch. Foto: Maria Moreno Rivas.

I den här intervjun berättar Anna Mammitzsch, doktorand i tyska med inriktning på sociolingvistik, om sina erfarenheter av forskarskolan och de ovärderliga insikter forskarskolan och de ovärderliga insikter hon har fått under resans gång.

Anna, kan du berätta lite om ditt forskningsämne?

Javisst! Min forskning fokuserar på tyska migranter i Stockholm, särskilt de som anlände som vuxna. Jag undersöker deras berättelser om hur de navigerar i vardagen i ett främmande land, hur de lär sig svenska och hur de integreras i det svenska samhället. Det är fascinerande att fördjupa sig i komplexiteten kring identitet och att anpassa sig till två olika kulturer, särskilt när man har levt 20–25 år i kulturen.

Det låter som ett spännande forskningsområde. Vad har du för erfarenheter av Forskarskolan?

Min erfarenhet av forskarskolan har varit omvälvande. Jag är inne på mitt sista år som doktorand, och genom forskarskolan har jag sett platser och fått perspektiv som har varit avgörande för min forskning. Doktoranderna på forskarskolan är mycket belästa och jag har haft förmånen att samarbeta med människor från olika bakgrunder som alla delar samma engagemang för forskning.

Kan du berätta om de kurser du har läst på forskarskolan?

Forskarskolan erbjuder kurser som både lär ut tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för teori och metod inom humaniora, och praktiska kurser där du till exempel kan lära dig mer om att skriva vetenskapliga publikationer, hur öppen vetenskap fungerar och hur man hanterar data. Kursutbudet varierar och återspeglar aktuella akademiska trender.

Eftersom jag är doktorand inom ett mindre ämnesområde har min professionella utveckling och forskning haft stor nytta av utbytet mellan institutioner och ämnesområden för att stärka mitt nätverk. De specialiserade kurserna förde samman doktorander med liknande forskningsintressen från olika institutioner, till exempel från etnologi, antropologi och filosofi. Jag lärde mig att se min egen forskning ur olika perspektiv, vilket också utvecklade en djupare förståelse för den. Jag uppmuntrar alltid mina doktorandkollegor att utforska fakultetens kurser. De är en guldgruva av kunskap.

Det finns finansieringsmöjligheter inom forskarskolan. Kan du berätta mer om det?

Stockholms universitet erbjuder många stipendier och finansieringsmöjligheter, som har varit avgörande för min akademiska resa. Tillsammans med andra doktorander anordnade jag en skrivretreat i maj i år i Sigtuna med finansiering från forskarskolan. Den var öppen för doktorander som arbetar med projekt som rör språk. I ett workshop-format hade vi skrivsessioner där vi fokuserade på att arbeta med våra avhandlingar och delade med oss av idéer om hur vi kunde utveckla vårt skrivande. Dessutom hade vi en inbjuden gästtalare, professor Mary Jane Curry, som deltog via Zoom och delade med sig av värdefulla insikter om hur man slutför sin avhandling och aspekter att tänka på när man ska publicera vetenskapligt.

Hur är det med karriärutveckling?

Karriärutveckling är en viktig del av den akademiska resan. Varje termin erbjuder Forskarskolan finansiering för så kallade ”kvalitetssäkrande verksamheter” som på olika sätt berikar eller stärker forskarutbildningen. Dessa ska välkomna doktorander från flera ämnesområden. För närvarande är vi därför en grupp med doktorander från olika institutioner vid Humanistiska fakulteten som organiserar en karriärworkshop för alla doktorander inom humaniora. Vårt mål är att bjuda in doktorandalumner från Stockholms universitet som har gått olika karriärspår. De ska delta i en paneldiskussion och dela med sig av sina personliga erfarenheter efter tiden inom akademin. Det finns institutioner som saknar information om karriärmöjligheter, och vi vill därför bidra med detta. Det är uppmuntrande och lugnande att få veta mer om hur andra framgångsrikt har hittat jobb inom och utanför den akademiska världen och uppnått anställningstrygghet.

Kan du berätta om din erfarenhet av konferenser och den mest värdefulla lärdomen du har fått från forskarskolan?

Forskarskoleprogrammet erbjuder doktorander vid den Humanistiska fakulteten att delta i tre konferenser som tar upp utmaningar och aktuella frågor i olika stadier av tiden som doktorand. Konferenserna täcker en rad olika ämnen, bland annat övergången från att vara student till att bli doktorand, publicering, handledning, utveckling av forskningsprojektet och framtida akademiska karriärmöjligheter. Jag har deltagit i två av dessa konferenser, och de var otroligt berikande. Förutom att träffa doktorander från olika ämnesområden ger de workshopinriktade konferenserna en bra inblick i de rättigheter och skyldigheter som doktorander i Sverige har.

Fakulteten sponsrade också en resa till Cambridge 2022 till en tvärvetenskaplig konferens med partneruniversitet i Storbritannien, USA, Australien och Tyskland, där vi kunde presentera och diskutera våra avhandlingsprojekt mellan ämnen och forskningsfält. Det var ett stolt ögonblick att få representera Stockholms universitet där och det internationella och tvärvetenskapliga utbytet var inspirerande.

Den mest värdefulla lärdomen jag har fått från forskarskolan är att det är avgörande att engagera sig för att främja sin karriär. Tveka inte att ställa frågor och dra nytta av de möjligheter som erbjuds. Isolera dig inte, utan ta kontakt och utforska. Humanistiska fakulteten erbjuder olika plattformar och arbetsgrupper där du kan uttrycka dina åsikter och aktivt skapa din karriärväg.

Slutligen, vilka tips har du till andra doktorander som funderar på att delta i forskarskolan?

Mitt råd är att kolla upp vad forskarskolan erbjuder med ett öppet sinne. Om du inte hittar någon kurs som intresserar dig, ta kontakt med forskningssekreteraren Lars Nordgren som ansvarar för forskarskolan i humaniora, och se om det kanske går att ordna. Delta i kurser, omfamna tvärvetenskapligheten och överväg att publicera en vetenskaplig artikel tillsammans med dina doktorandkollegor! Om du tycker att det är svårt att hitta på webbplatsen, be din handledare eller studierektor om vägledning.

Läs mer om möjligheterna som finns på forskarskolan här.