Jacob Kimvall
Jacob Kimvall.

Det är en del i föreläsningsserien med teman från utställningen “Älskade postnummer”.

Om föreläsningen

Graffiti är hiphopkulturens bildkonstnärliga uttryck. Den är antagligen också både kulturens mest kontroversiella och äldsta del. Redan i slutet av 1960-talet började ungdomar i New York använda husväggar för att sprida sina namn, ofta pseudonymer i kombination med ett gatunummer: Barbara 62, Taki 171 och Stay High 149. Signaturerna växte snart till målningar, och graffitimålarna tog plats i staden. De använde tunnelbanevagnarna som yta, och bokstavsbilderna reste ut i staden. Sättet att utnyttja en existerande infrastruktur som distributionsmedium påminner för övrigt om hur hiphop-DJ:n utnyttjar redan existerande musik för att skapa nya verk.

OSA senast den 4 november: postmuseum@postnord.com
Inträde: 80 kr
Under 18 år gratis inträde.

Om Jacob Kimvall

Jacob Kimvall är filosofie doktor i konstvetenskap och lektor vid Institutionen för kultur och estetik. Han forskar bland annat på (konst)institutioner, visuella kulturstudier och graffiti/gatukonst samt på det framväxande forskningsfältet hiphop-studies.

Kimvall undervisar vid Konstvetenskap I: Visuella studier och inom andra delar av konstvetenskap och curating, till exempel som handledare av kandidat- och masteruppsatser. Mer om Jacob Kimvall.