Vad kan Nobelpristagaren Svante Arrhenius privatliv lära oss om naturvetenskapernas och Nobelprisets fortsatta manliga dominans? I det här allra sista avsnittet för terminen kommer vi att ta avstamp i sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet, och i det vetenskapliga klimat som rådde under den tiden. I ett småskiligt akademiskt Sverige, där kvinnornas roll inom vetenskapen var som outsiders, och där familjens roll hade betydelse för den naturvetenskapliga verksamheten.

Forskat om genusstrukturer inom naturvetenskapen

Staffan Bergwik
Staffan Bergwik. Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet

Gäst i avsnittet är Staffan Bergwik, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet, som bland annat forskat om genusstrukturer inom naturvetenskapen under första halvan av 1900-talet, och mer specifikt om Nobelpristagaren Svante Arrhenius, som är en av de män som belönats med Nobelpriset när de varit verksamma vid Stockholms universitet.

Vad lever kvar?

Svante Arrhenius liv, där privatlivet med en borgerlig hemmafru och barn var tätt sammanflätat med det offentliga livet som en av tidens mäktigaste vetenskapsmän, kanske kan ge några svar på den fortsatt manliga dominansen både inom naturvetenskaperna och inom Nobelpriset. Vad kan vi dra för lärdomar av allt detta idag? Vad lever kvar, och vad är förändrat?

Låtlista i inslagsordning:

Edward Malow – Op1. №11
Edward Malow – Make Your Wish
Edward Malow –  Op.5 №2
Oursvince – Bells Bells

All musik i avsnittet är licensierad under Creative Commons.

Signaturen som används i Bakom Bokhyllan är hämtad ur stycket Die Zeit-Ung, komponerad av tonsättaren Stefan Levin.

Har du idéer på teman för podden eller vill medverka själv?
Hör av dig! bakombokhyllan.sub@su.se

Ljudklipp i inslagsordning:

Ljudklippen i början är hämtade från SVT:s Nobelsändningar från prisutdelningen och banketten. Ljudklippen i slutet är hämtade från Kungliga vetenskapsakademiens webbsändningar från tillkännagivandena av årets Nobelpris i fysik och kemi samt från Nobel Prize Museums webbsändning från tillkännagivandet av årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. 

Till alla avsnitt av Bakom bokhyllan

Om Staffan Bergwik

Staffan Bergwik är professor i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik. Han forskar på naturvetenskapernas kulturhistoria under 1800- och 1900-talen. Bland hans forskningsintressen finns frågor om vetenskap och media, sinnes- och känslohistoria samt genus och naturvetenskap. 

Staffan Bergwik är ansvarig för forskning i idéhistoria vid institutionen. Han undervisar studenter i idéhistoria på alla nivåer.

Mer om Staffan Bergwiks forskning.