Konrad Burchardi tilldelas ERC Consolidator Grant

IIES lektor Konrad Burchardi tilldelas anslag för projektet Agricultural Productivity and Technology Adoption in Sub-Saharan Africa (ADAPT).

Produktiviteten inom jordbruket i Afrika söder om Sahara är exceptionellt låg, vilket gör att miljontals hushåll inom jordbruket utsätts för låga inkomster och perioder av svält. Konrad Burchardis tredelade projekt kommer att utveckla och tillämpa nya empiriska metoder för att kvantifiera omfattningen av felallokering av insatsvaror i jordbruket söder om Sahara. Han kommer att testa och utvärdera nya metoder för att uppmuntra ett effektivt införande av moderna jordbruksinsatsvaror samt utveckla nya tekniker för att mäta jordbruksproduktion i sådana miljöer till låga kostnader. 

Jordbrukets produktivitet i Afrika söder om Sahara har i stort sett stagnerat det senaste halvseklet, vilket utsätter stora delar av befolkningen för låga inkomster och perioder av hunger. Moderna insatsvaror som konstgödsel och hybridutsäde har möjliggjort stora produktivitetsökningar inom jordbruket på andra håll, men har knappt skett i Afrika söder om Sahara. I det här projektet studeras nya metoder för att studera och uppmuntra ett effektivt införande av moderna insatsvaror och det kommer att utveckla nya metoder för forskning om jordbrukets produktivitet i utvecklingsländer, säger Konrad Burchardi.

Consolidator Grants är European Research Councils (ERC) prestigefyllda anslag för forskare med 7-12 års erfarenhet sedan doktorsexamen. Consolidator Grants kan beviljas upp till 2 miljoner euro för en period av 5 år.