SOFI:s Johanna Rickne tilldelas Assar Lindbeck-medaljen 2023

2023 års Assar Lindbeck-medalj tilldelas Johanna Rickne, professor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet, och Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, för deras nydanande forskning om jämställdhet och politisk ekonomi.

Foto av Johanna Rickne och Olle Folke, mottagare av Assar Lindbeck-medaljen 2023.
Foto av Johanna Rickne och Olle Folke, mottagare av Assar Lindbeck-medaljen 2023. Foto Johanna: Marcus Marcetic/ Wallenbergstiftelserna.

En huvudlinje i Olle Folkes och Johanna Ricknes forskning är att studera politikers bakgrund och egenskaper. Detta har varit svårt att studera eftersom fullständiga data på politikers bakgrund och egenskaper inte varit tillgängliga. Folke och Rickne har löst detta med hjälp av unika data om vilka individer som kandiderat i svenska val, som de sedan länkat till svenska registerdata. Deras innovativa utnyttjande av registerdata har avslöjat viktiga mönster i data som inspirerat andra forskare och bidragit till ett nytt forskningsprogram kring politisk selektion, inte bara i Sverige och andra skandinaviska länder utan också internationellt i  t ex Brasilien, Italien, Nepal och USA, skriver Nationalekonomiska föreningen i sitt pressmeddelande.


Efter många år av samarbete är vi är jätteglada över det här priset, säger Johanna Rickne och Olle Folke när de meddelas nyheten.

 

Olle Folkes och Johanna Ricknes forskning är brett citerad och har fått ett stort akademiskt genomslag inom både nationalekonomisk och statsvetenskaplig forskning. 

Priset hedrar Assar Lindbecks mångskiftande och banbrytande nationalekonomiska forskningsinsatser och utdelas vartannat år till i Sverige verksam forskare under 45 år som gett ett signifikant bidrag till ekonomiskt tänkande och ekonomisk kunskap. Priskommittén för Assar Lindbeck-medaljen för år 2023 har utgjorts av professor Olof Johansson-Stenman (ordförande), Göteborgs universitet, professor Lena Edlund, Columbia University och professor David Strömberg, Stockholms universitet.

 

Läs mer om Johanna Rickne 

Läs mer om Johanna Ricknes forskning här

 

Läs hela pressmeddelandet här