Att vara utbytesstudent får dig att växa som person

Varje år väljer mer än 1500 studenter från hela världen Stockholms universitet för sina utbytesstudier. I höstas var Celina och Hella från Tyskland två av de lyckligt utvalda.

Celina Schreiber från Universität Hamburg och Hella Tillmann från Leibniz Universität i Hannover gillade verkligen att vara på Erasmusutbyte vid Stockholms universitet. Foto: Jesús Piqueras.

Under höstterminen 2023 deltog två lärarstudenter från Tyskland i Erasmus-mobiliteten vid Stockholms universitet. Celina Schreiber och Hella Tillman kände inte varandra förut, men träffades på Institutionen för biologisk grundutbildning, eftersom de båda ska bli biologilärare.

Varför bestämde ni er för att åka till just Stockholm på Erasmusutbyte?

Celina: – Jag har alltid varit intresserad av de skandinaviska länderna, särskilt Sverige, men hade aldrig besökt något av dem tidigare. Och det faktum att Stockholms universitet är rankat bland de 200 bästa universiteten i världen ökade mitt intresse för att åka hit. Jag ville också förbättra min engelska och visste att svenskarna är väldigt bra på engelska, så det bidrog till mitt beslut.

Hella: – Efter att ha växt upp och studerat i samma stad hela mitt liv, kände jag att jag behövde åka iväg någonstans. I Erasmusprogrammet kunde jag välja mellan många länder, men mitt förstahandsval var Stockholm. Jag ville uppleva riktig vinter, bo i en cool stad och njuta av naturen i Sverige.

Var bor ni under er tid här i Stockholm?

Hella: – Jag delar en lägenhet på Södermalm, med några svenskar. Jag sökte på internet och hittade ett trevligt ställe. Jag är superglad och många, även svenskar, är avundsjuka. Jag bor väldigt centralt, i ett trevligt område där många studenter går ut, tar en fika etc.

Celina: – Jag bor på Lappis, studentområdet som ligger nära campus. En vän som hade varit i Stockholm på en utbytestermin rekommenderade det stället. Så jag ansökte online och hade tur. Lappis ligger väldigt nära universitetet och jag har fått många vänner där.

 

Seminarier på engelska

I början av varje termin anordnar Stockholms universitet en rad välkomstaktiviteter för nyanlända internationella studenter. Celina Schreiber och Hella Tillman kände sig väl omhändertagna och det var under dessa första dagar som de träffade sina nya vänner, mest andra utbytesstudenter.

Celina: – Även om jag har träffat några svenskar i mina undervisningsgrupper så är de flesta av mina kompisar andra Erasmusstudenter. I början var det lättare att få kontakt med internationella studenter än med svenskar, eftersom vi alla var i samma situation. Vi hade flyttat utomlands och kände ingen, så alla letade desperat efter nya vänner.

Hella: – Ja, det här är ganska typiskt... För Erasmusstudenter är det väldigt svårt att få kontakt med svenskar, men jag har ändå lärt känna några. Dessutom är mina rumskamrater svenskar.

Eftersom Celina och Hella vill bli biologilärare har de främst gått kurser inom det området under sin utbytestermin här på Stockholms universitet. Att ha lektioner på engelska var nytt, men det har fungerat väldigt bra. De känner båda att de har fått bättre självförtroende i att tala och skriva på engelska.

 

En fantastisk praktikperiod

De två tyska studenterna gjorde sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på Rödabergsskolan, nära Odenplan, som en del av kursen Teacher Training Placement for Exchange Students, som ges vid Institutionen för ämnesdidaktik.

Hur var det att ha praktik på en svensk skola?

Hella: – Det var jättebra! För mig var det väldigt intressant att se det svenska skolsystemet. Jämfört med Tyskland är de stora skillnaderna digitaliseringen, den obligatoriska lunchen och att eleverna kallar sina lärare vid förnamn. Eleverna var så väluppfostrade och intresserade av ämnet! Jag höll några lektioner och fick mycket erfarenhet av att undervisa på engelska. Alla var väldigt öppna och trevliga mot mig.

Celina: – Ja, jag håller med! Jag höll själv en lektion och eleverna deltog aktivt och med respekt, trots att jag inte är färdig lärare än. Angående lärarna så var alla supertrevliga och välkomnade oss öppet. Vi var alltid välkomna att sitta i personalrummet på rasterna och äta lunch. Jag njöt verkligen av dessa fyra veckor och kunde utveckla mitt självförtroende, min undervisningsförmåga och min sociala kompetens ännu mer.

Vad är ert helhetsintryck av den här terminen?

Celina: – Jag njöt verkligen av min Erasmustermin. Jag är tacksam för alla vänner jag fått på så kort tid och jag är säker på att jag kommer att besöka några av dem i framtiden. Att studera vid Stockholms universitet hjälpte mig att växa som person och jag har fått bättre självförtroende. Jag kunde inte gå några kurser som passade in i mitt program hemma i Tyskland, men jag fick möjlighet att gå kurser som jag är intresserad av och lärde mig ändå mycket under den här tiden. Positivt med det var att jag inte behövde känna pressen att ha de bästa betygen, utan jag kunde fokusera mer på att uppleva Sverige.

Hella: – Ja, jag är också väldigt nöjd med min tid här i Stockholm. Den här terminen kommer att vara en tid i mitt liv som jag minns med ett leende på läpparna. Att studera i Sverige är inte så svårt och jag har haft väldigt roligt här. Jag kommer definitivt tillbaka snart för att besöka mina rumskamrater, och har redan planerat att utforska Sverige mer på sommaren.

Både Hella och Celina rekommenderar verkligen andra studenter att åka till Stockholm på Erasmusutbyte. Deras råd är att vara öppen för nya upplevelser och öppen för att träffa nya människor. Att kliva ur sin komfortzon får en att växa under tiden här.

Happy international students

Att studera utomlands ger minnen för livet

Känner du någon som vill komma som utbytesstudent till Stockholms universitet? Om deras universitet har ett avtal med Institutionen för ämnesdidaktik är de välkomna att kontakta oss. Här finns mer information:

Incoming exchange students

Read the article about Celina and Hella in English