Harald fick en djupare förståelse för undervisning

Harald Henriksson studerar på ämneslärarprogrammet vid Stockholms universitet och är snart redo att börja arbeta som gymnasielärare. Vårterminen 2023 tog han studieuppehåll för att göra en längre praktik på en skola i Tyskland.

Porträttbild av Harald Henriksson
Blivande ämnesläraren Harald Henriksson tog studieuppehåll en hel termin för att göra praktik i Tyskland. Foto: Stina Robén.

Harald Henriksson går sista terminen på ämneslärarprogrammet vid Institutionen för ämnesdidaktik (IÄD). Han har alltid intresserat sig för språk och är snart klar med utbildningen till gymnasielärare i engelska och tyska. Han har arbetat som yrkesmilitär och tycker att relationsbyggande och ledarskap är engagerande ämnen, så efter några år inom Försvarsmakten kändes det helt rätt att gå vidare till läraryrket.

 

Ville förbättra sin tyska

Inför sitt sista studieår började Harald fundera på att åka iväg till Tyskland en tid. Han ville förbättra sina språkkunskaper, öva på att undervisa i tyska och få lite bättre insikt i den tyska kulturen. Han tog kontakt med Karin Boberg, som är VFU-studierektor vid IÄD, och tillsammans undersökte de vilka möjligheter det fanns att göra en längre praktik i Tyskland.

Under en vandringsresa i Dolomiterna ett par år tidigare hade Harald lärt känna en person från staden Augsburg. Han blev intresserad av att åka dit, och när det nu blev aktuellt att göra praktik i Tyskland undersökte han därför vilka skolor i Augsburg som kunde passa honom. Han mejlade till flera skolor och berättade lite om sig själv och varför han var intresserad av att göra praktik där, men fick inte så många svar.

– Av ungefär femtio förfrågningar fick jag kanske svar från fem skolor. Man får verkligen ligga på och det är viktigt att vara tydlig med vad man har för syfte, mål och förväntningar med sin praktik, säger Harald.

Samtidigt skrev Harald en ansökan till Erasmus där han specificerade syfte och mål med praktiken och beskrev på vilket sätt den skulle genomföras. Han lämnade in sin ansökan i december och innan jul hade han fått ett positivt svar.

 

Fick hålla egna lektioner

En av skolorna som svarade var A.B. Von Stettensches Institut – en flickskola från årskurs 5 upp till gymnasiet. Skolan hade många positiva recensioner på nätet och kunde dessutom erbjuda handledning, så i februari 2023 påbörjade Harald sin praktik där.

Till en början följde han bara med och observerade sin handledare, som undervisade i engelska på gymnasienivå, men ganska snart fick Harald hålla lektioner på egen hand. För det mesta undervisade han i engelska, men även i tyska som andraspråk i en annan klass.

Harald berättar att Sveriges skolsystem skiljer sig åt från Tysklands och det gör även klassrumskulturen.

– Eleverna stod vid sina bänkar och hälsade god morgon när jag kom in i klassrummet. Det kändes lite ovant att tilltalas som Mr. Henriksson och Ni, men med tiden vande jag mig.

Under sin praktik i Tyskland undervisade Harald mest i engelska, men även i tyska som andraspråk. Foto: Harald Henriksson.

Harald upplevde att han utvecklades snabbt i språket eftersom han pratade tyska både med sina arbetskamrater, på möten och fikaraster, och med vänner på fritiden.

– Dialekten i Augsburg är speciell, så i början var det lite svårt att hänga med och förstå, men det blev snabbt lättare. Under de första två månaderna var jag ganska trött i huvudet på kvällen efter att bara ha pratat engelska och tyska hela dagen, säger han med ett menande leende.

Jag tycker att alla som pluggar ett språk borde tillbringa en längre tid i landet där språket talas, eftersom man får en djupare förståelse för språket, skolsystemet och hur undervisningen ser ut.

Harald Henriksson, blivande lärare i engelska och tyska

 

Viktigt med fritidsintressen

Att göra praktik utomlands innebär även en del lediga kvällar och helger – något som till en början kan kännas ensamt. Haralds stora intressen är friluftsliv och cykling, så han tog med sig sin cykel till Tyskland. I början cyklade han omkring rätt mycket själv och lärde känna staden Augsburg och dess omgivningar.

– Det var väldigt häftigt att efter jobbet på fredagen kunna sätta sig på cykeln och trampa upp till en alpby i närheten, och bara sitta vid en sjö i den vackra naturen. Jag valde att åka till Augsburg just utifrån mina fritidsintressen och det är jag väldigt glad för, säger Harald.

Ganska snart lärde han känna några personer med samma intressen. Det är viktigt att själv vara aktiv och ta sig utanför sin komfortzon, för att hitta personer att umgås med på fritiden.

– Jag har utvecklats på ett socialt plan via den här upplevelsen, när det gäller att våga närma mig nya människor, säger Harald.

Alpvy utan Augsburg i Tyskland
Harald gillar friluftsliv och cykling, så efter en intensiv praktikvecka i skolan trampade han ofta upp mot alperna utanför Augsburg för att varva ner i den vackra naturen. Foto: Harald Henriksson.
 

Bra merit för jobb

Nu är Harald Henriksson snart klar med sina studier och har börjat söka lärarjobb här hemma i Sverige. Han märker att arbetsgivare tycker att hans praktik utomlands är en bra merit – det gör att han står ut lite från andra sökande.

Att ha undervisat på ett annat språk i ett annat land beskriver Harald som en mycket givande upplevelse, där den största behållningen har varit språkkunskaperna.

– Jag kände att om jag ska undervisa i tyska i Sverige så måste jag ha spenderat mer tid i Tyskland och ha lite bättre koll på, och relation till, den tyska kulturen. Jag tycker att alla som pluggar ett språk borde tillbringa en längre tid i landet där språket talas, eftersom man får en djupare förståelse för språket, skolsystemet och hur undervisningen ser ut, avslutar Harald.

Haralds tips till dig som vill göra praktik utomlands

  • Börja planera i god tid för att hitta rätt skola och boende.
  • Planera resan tidigt för att hålla nere resekostnaderna.
  • Välj plats utifrån dina intressen, till exempel naturupplevelser.
  • Våga gå ur din komfortzon för att lära känna nya människor.