Clara kan tänka sig att bosätta sig i Wien

Grundläraren Clara Ernstell gjorde sin sista VFU på Svenska Skolan i Wien. En resa som hon är supernöjd med. Clara rekommenderar alla att ta chansen att bo i en stor europeisk stad och göra sin praktik där.

Vy från centrala Wien.
Clara Ernstell njöt av att få uppleva den fina staden Wien under en så lång period. Foto: Privat.

Den mentala förberedelsen inför att göra min sista verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands var viktig. Jag gick igenom kursplan, betygskriterier, boendekostnader, matpriser, utflykter och turistmål, samt pratade mycket med familjevänner som bor i Wien.

Det kändes otroligt spännande, pirrigt och nervöst att resa iväg till en stad där jag bara varit ett fåtal gånger, för att faktiskt bo där i cirka två och en halv månad. Det var upplyftande att få uppleva en stad under en så lång period och verkligen bo in sig i staden, lära sig spårvagnslinjer, hitta smultronställen och gå på gator jag aldrig skulle ha gått på som vanlig turist. Det var en givande tid för mig att lära känna staden, och att lära känna mig själv på ett annat sätt.

Bra boende i fantastiskt område

När jag kom fram till Wien möttes jag av min hyresvärd (som jag aldrig hade träffat tidigare), hennes man och deras fina hund. Det var ett glatt möte och de skulle köra mig och mitt bagage till lägenheten.

Min hyresvärd var mycket trevlig och omhändertagande, gav tips och fanns alltid till hands om det var något. Jag bodde i en lägenhet på bottenvåningen med mycket utrymme på 30 kvm. Där fanns sådant som är nödvändigt i ett kök, och det fanns även tvättmaskin någon våning upp som jag kunde låna för en extra slant. De sista veckorna bodde jag i en annan fin lägenhet två våningar upp i samma hus, en tvåa med egen tvättmaskin.

Lägenhetshuset där jag bodde ligger vid Yppenplatz, ett socialt och aktivt torg med många restauranger, en park, musik och marknader med otroliga maträtter från hela världen. Det var verkligen ett fantastiskt område att bo i. Otroliga kommunikationer in till centrum samt till Svenska skolan. Att åka kollektivt kostade 50 euro per månad. (Om någon skulle vara intresserad av boende så kan jag förmedla kontakt med min hyresvärd.)

Uppskattad svensk pedagogik

Svenska Skolan i Wien består av cirka 50 elever som går i förskoleklass, årskurs 1, årskurs 2 samt i en blandklass för årskurs 3-6. På skolan går även förskoleelever. Skolan har en bra struktur för att få det att fungera.

Det var intressant att möta eleverna eftersom det var fler än jag trott som inte talade svenska i hemmet. Flera föräldrar placerar nämligen sina barn på Svenska Skolan för att det svenska skolsystemet har en mycket uppskattad pedagogik, så där finns barn som inte har någon svensk koppling alls. Jag snappade upp mycket som barnen sa och lärde mig på det viset tyska, som jag inte kunde innan, och mot slutet av praktiken kunde jag förstå när de pratade.

Klassrum i Svenska Skolan i Wien.
På Svenska Skolan i Wien går det cirka 50 elever från förskoleklass till årskurs 6. Foto: Privat.

Ytterligare något som jag noterade var att det kunde vara ett spritt åldersspann mellan eleverna, eftersom tyska elever börjar skolan ett år tidigare än svenska elever. En elev i årskurs 1 kan därför vara sex år medan en annan precis har fyllt åtta - i vissa situationer var det påtagligt, men för det mesta fungerade det bra. Eftersom man i vilket fall är liten i årskurs 1, och alla elever är olika oavsett klass, så behöver man som lärare ändå anpassa sig till att de ska lära sig nya saker. Handledare och personal på skolan var helt fantastiska, man kände samhörighet både bland vuxna och barn.

Många fina upplevelser

Under min lediga tid umgicks jag med kompisar jag hade träffat tidigare, familjevänner eller kompisar som jag fick under min vistelse i Wien. Jag har vandrat i närliggande berg, besökt museer, caféer, promenerat, joggat, testat ny mat samt upplevt och träffat otroliga och sociala människor i olika situationer. Jag fick även besök av min bror, hans flickvän och min pappa, vilket var mysigt - vi hittade på olika saker att göra och jag fick visa vad jag visste och hade lärt mig om staden.

En kopp med latte.
På det mysiga caféet Wustenrot i centrala Wien sitter man som i en inglasad bur. Foto: Privat.

Jag är verkligen supernöjd med min resa och praktik i Wien. Att få se hur Svenska Skolan i Wien fungerar samt besöka och bo i en stad som jag redan kände till lite. Jag skulle kunna tänka mig att bosätta mig där om jag fick chansen.

Jag rekommenderar alla att ta chansen att bo i en stor europeisk stad, samt att självklart försöka göra VFU på Svenska Skolan där!

Clara Ernstell, som nu är färdig grundlärare för förskoleklass och årskurs 1-3

Så här ansöker du om att göra VFU utomlands

På denna sida