Marinarkeologi i vattnet utanför Asine i Grekland

För tredje året i rad genomför Institutionen för arkeologi och antikens kultur, i samarbete med Svenska institutet i Aten och den grekiska eforian en marinarkeologisk undersökning utanför bronsåldersbosättningen Asine på Peleponnesos i Grekland.

Platsen har undersökts av svenska arkeologer sedan 1921 då undersökningarna inleddes av Axel W Persson och Otto Frödin, med engagerat stöd av den dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf. 

De marinarkeologiska insatserna har tidigare omfattat avsökning och inventering av fornlämningar under vatten inom ett större vattenområde. I år koncentreras arbetet till en hamnanläggning som skjuter ut omkring 70 meter från stranden i direkt anslutning till själva Asinebosättningen. Plattformen anlades ursprungligen ovan vatten och har varit bebyggd med små hus eller bodar. Genom olika geologiska processer har den så småningom hamnat under vatten. 

Jens Lindström från Nordic Maritime Group rensar fram ett hugget stenblock som fallit ut från den översvämmade hamnanläggningen.

Vid Asine finns lämningar från många olika tider – från stenåldern till andra världskriget. Maritima näringar och sjöfart har varit en betydande del av tillvaron på platsen. Enligt Homeros Illiaden deltog skepp från Asine i det Trojanska kriget. Den långa kontinuiteten på platsen gör det svårt att på avgöra hur gammal den sjunkna hamnanläggningen egentligen är. 

Årets marinarkeologiska fältarbete syftar till att försöka datera hamnen genom att gräva provschakt i sjöbottnen i direkt anslutning till den uppbyggda hamnplattformen. Vattendjupet är knappt 4,5 meter och den lösa sanden transporteras bort med en ejektorsug. Förhoppningen är att på sikt kunna knyta hamnen till de olika lämningar som grävts ut på land. 

Förutom ovan nämnda institutioner ingår även deltagare från Göteborgs universitet och marinarkeologifirman Nordic Maritime Group i arbetsstyrkan. 

Läs mer om projektet i tidsskriften "Populär arkeologi": 
Asine från Sjösidan

Kontakt
Ann-Louise Schallin, Professor Antikens kultur och samhällsliv 
ann-louise.schallin@antiken.su.se 

Niklas Eriksson, Docent/forskare, marinarkeologi 
niklas.eriksson@ark.su.se