Forskarpresentation - Jesper Sollerman

I dag introducerar vi Jesper Sollerman, professor i supernovagruppen som studerar explosionerna av massiva stjärnor.

Kan du beskriva ditt nuvarande projekt på ett enkelt sätt?

Jag leder supernovagruppen i Zwicky Transient Facility-projektet med flera dedikerade supernovateleskop på Palomar i Kalifornien. De senaste 6 åren har vi övervakat himlen varje natt för exploderande stjärnor.

Porträtt av Jesper Sollerman
Jesper Sollerman. (Bild: Rickard Kilström)

Vilka förväntningar och/eller utmaningar finns det för framtiden?

Från och med 2025 kommer det nya Vera Rubin-observatoriet i Chile att påbörja sin verksamhet, och prognosen är miljontals supernovor under de kommande tio åren. Det kommer att vara en enorm utmaning att hantera en sådan tsunami av data.

Vilken del av din forskning tycker du är mest spännande?

Jag gillar tydligt upptäcktsaspekten. Att hitta en ny supernova som ingen annan hade sett tidigare. Jag tror att jag har världsrekordet i antalet upptäckta supernovor, med flera tusen under de senaste åren. Och jag gillar när dessa supernovor beter sig på sätt vi inte förväntade oss. Och jag gillar att hitta saker vi inte ens letade efter!

Har du några råd för blivande astronomer som är intresserade av ditt expertområde?

Gör det! Det är roligt.

Teleskop i förgrunden mot en stjärnspäckad natthimmel
1.2 meters Samuel Oschin teleskopet vid Palomars observatorium. Det används för att skanna stora delar av himlen vilket låter oss systematiskt söka efter kortlivade händelser som t.ex. Supernovor. (Bild: Palomar/Caltech)