Bristande legitimitet hotar det globala klimatarbetet konstaterar forskare

Lisa Dellmuth, professor i internationella relationer, forskar bland annat om klimatarbete och legitimitet och i en ny studie undersöker hon hur förtroendet för det internationella klimatarbetet ser ut inom olika grupper i samhället.

I en intervju i webbtidningen Extrakt berättar professor Lisa Dellmuth om ett av sina nya forskningsprojekt med titeln Social ojämlikhet och legitimitetsuppfattningar gentemot globalt klimatsamarbete som syftar till att undersöka hur förtroendet för det internationella klimatarbetet ser ut inom olika grupper i samhället.

mycket talar för att personer med låg inkomst har särskilt lågt förtroende för klimatpolitiken

Lisa Dellmuth, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet, forskar om legitimitet och förtroendet för det internationella klimatarbetet.

Lisa Dellmuth beskriver det som att mycket talar för att personer med låg inkomst har särskilt lågt förtroende för klimatpolitiken, men menar att detta behöver studeras vidare. Den övergripande tesen är att förtroendet är lägre inom låginkomstgrupper eftersom de systematiskt gynnas mindre än andra grupper av den klimatpolitik som just nu förs, förklarar Lisa Dellmuth i intervjun. Samtidigt ska hon, i den nya studien, också se om synen på den globala klimatpolitiken påverkas av kön och etnicitet. 

I ljuset av klimatförhandlingarna vid COP28 i Saudiarabien - som av många betraktas som både en framgång men samtidigt också en stor  besvikelse - ligger forskningen precis rätt i tiden och vi ser med spänning fram emot kommande forskningsresultat. 

---

Länk till forskningsprojektet

Läs hela intervjun i webbtidningen Extrakt