Excellenscenter kring globalt samarbete

Nytt anslag till Stockholms universitet för ett internationellt ledande centrum kring forskning om ifrågasättande av globalt samarbete.

Lisa Dellmuths forskning fokuserar på legitimitet, omfördelning och klimatsamarbete i nationell, regional och global politik.

Hösten 2022 utlyste Vetenskapsrådet bidrag till excellenscenter och efter att en internationell panel bedömt de 124 ansökningar som kom in har Vetenskapsrådet nu beslutat att finansiera 15 forskningsmiljöer. En av forskningsmiljöerna som fått anslag är Stockholm Center on Global Governance (SCGG) vid Stockholms universitet. Centret ska ledas av Lisa Dellmuth, professor i internationella relationer, och Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap, som blir projektledare för centret vid Statsvetenskapliga institutionen. 

Ett centralt tema för forskningen vid centret kommer att vara frågan om varför, hur och med vilka konsekvenser som globalt samarbete utmanas av aktörer som auktoritära stater och populistiska ledare. Centret kommer att vara aktivt inom forskning, utbildning och samverkan med det omgivande samhället, inklusive omfattande program för seminarier, workshops och gästforskare. Genom etableringen av SCGG skapas en unik tvärvetenskaplig miljö vid den internationella forskningsfronten och norra Europas första centrum för studiet av globalt samarbete.

 

Tvärvetenskapligt center

Stockholm Center on Global Governance (SCGG) är ett tvärvetenskapligt centrum och de medsökande är professorerna Mark Klamberg, Juridiska institutionen, Torun Lindholm Öjmyr, Psykologiska institutionen, och Aryo Makko, föreståndare av Hans Blix Center vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer samt Historiska institutionen. Varje forskningsmiljö kommer att få 4–6 miljoner kronor per år under fem år, och planen är att ge möjlighet till ytterligare fem års finansiering efter utvärdering.


Läs mer om Lisa Dellmuths forskning här
Läs mer om Aryo Makkos forskning här
___

Läs mer om excellenscenter vid Stockholms universitet