Genom sojabönans lins - från matgröda till skogsskövling

Boken "The Soybean through World History: Lessons for Sustainable Food Systems" utgör en världshistorisk exposé genom sojabönans lins - från matgröda i antikens Kina till huvudsaklig motor bakom dagens skogsskövling i Amazonas.

Genom sojabönans långa historia - dess skiftande platser, roller och betydelser genom världshistorien - undersöks jordbruksglobaliseringens dynamik, liksom framväxten av det moderna jordbruks- och livsmedelssystemet. Boken analyserar också dagens utmaningar och diskuterar lärdomar från sojabönans historia för mer hållbara livsmedelssystem i framtiden. 

Sammantaget erbjuder boken en integrerad social-ekologisk och världshistorisk analys. Det teoretiska ramverket sammanfogar insikter från "Livsmedelsregimer" och "varukedjeanalys" med resiliensteori. Vidare används annalesskolans historiska begrepp longue durée för att kunna särskilja långsiktiga historiska strukturer från kortsiktiga. Tack vare att boken är samförfattad mellan Matilda Baraibar Norberg (docent i ekonomisk historia, vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer), och Lisa Deutsch (universitetslektor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Center) har samhällsvetenskapliga och historiska perspektiv korsbefruktats med naturvetenskapliga perspektiv.  

Därutöver har Ulf Jonsson och Janken Myrdal (professorer emeritus på Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer) också bidragit till bokens forskning,  genom det gemensamma forskningsprojektet "Mirakelgrödan" (pnr 2018-02051) med finansiering från Vetenskapsrådet.