Utlyses: tre doktorandanställningar i genusvetenskap

Nu utlyser vi tre doktorandanställningar i genusvetenskap inom ramen för forskarskolan ”Genus, humaniora och digital kultur”. Sista ansökningsdag: 2023-04-15.

 

Forskarutbildningsämne

Stockholms universitet utlyser tre doktorandanställningar i genusvetenskap inom ramen för forskarskolan ”Genus, humaniora och digital kultur” (https://www.gender.uu.se/utbildning/forskarutbildning/graduate-school-in-gender-humanities-and-digital-cultures/). Forskarskolan ska fokusera betydelsen av digital kultur i relation till humanistiska aspekter av genusvetenskapen som tvärvetenskapligt fält. Vid Stockholms universitet inkluderar humaniora såväl levd erfarenhet och etnografi som text i en snävare bemärkelse. Möjliga avhandlingsämnen kan exempelvis utgöras av digitala mediekulturer, grupper och communities, genus och mångfald (aktivism och sociala rörelser gällande ex. feminism, antirasism, queer, trans, funkisfrågor), digitala mediegenrer (ex. arkiv, museer, minnesstudier, audiofiktion), digitala estetiska och kulturella upplevelser i produktion och reception, digital intimitet och hälsa. Som doktorand i genusvetenskap ingår du både i forskarskolan ”Genus, humaniora och digital kultur” i samarbete med Uppsala universitet och Södertörns högskola, samt i Genusakademins forskarskola som erbjuder kurser samt möjlighet att nätverka med doktorander med genusinriktning från olika ämnen på Stockholms universitet.

Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet
 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet har den som avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet gäller enligt den allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå i genusvetenskap att med godkänt resultat genomgått kurser på avancerad nivå om minst 30 hp i huvudområdet genusvetenskap inklusive ett examensarbete om minst 15 hp i genusvetenskap eller ett examensarbete om minst 15 hp med genusinriktning i annat huvudområde än genusvetenskap på avancerad nivå.

För särskild behörighet krävs därutöver att den sökande behärskar antingen svenska, danska eller norska, samt därutöver engelska. Språkfärdigheterna måste omfatta förmåga att läsa, tala och skriva på respektive språk. Undantag kan medges enbart för sökande som inte har förmåga att skriva på svenska, danska eller norska, men kan läsa och tala ett av dessa språk.

Behörighetskraven kan uppfyllas även av den som inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kompetens. Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Länk till annonsen