Mikaela är investment manager på Karolinska Development

Hon gick kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet. Därefter tog hon sin master på forskningscentret CHESS vid Stockholms universitet. Idag jobbar Mikaela Sörman som investment manager på Karolinska Development.

Mikaela Sörman
Foto: Håkan Soold

När det var dags för universitetsstudier tyckte Mikaela Sörman att det först var svårt att välja. Folkhälsovetenskap var inte någonting hon hade haft i kikaren. Men så såg hon en annons i en tidning i Lund när hon var nere och tittade på olika universitetsutbildningar. Annonsen var för en utbildning i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet.

– Det lät som en bra balans mellan mina olika intressen. Förutom medicin har jag alltid varit intresserad av policyfrågor, här kunde man få lite av båda delarna. Så på den vägen var det, säger Mikaela Sörman.

 

Kandidat på KI och master på CHESS

Nu blev det inte Lund utan kandidatprogrammet på Karolinska Institutet (KI). Därefter gick hon vidare till masterprogrammet i folkhälsovetenskap på Centrum för ojämlikhet i hälsa, CHESS, vid Stockholms universitet. Ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som sedan 2018 är en del av Institutionen för folkhälsovetenskap.

Att kunna läsa och förstå forskningen, epidemiologi i alla dess former, samt att faktiskt förstå hur hälso- och sjukvårdsväsendet fungerar. Det är de tre viktigaste kunskaperna jag fått med mig från min utbildning i folkhälsovetenskap.

Det var när Mikaela gjorde en praktik på EuroHealthNet i Bryssel – en organisation som verkar för minskade hälsoskillnader inom och mellan de europeiska länderna, genom partnerskap mellan folkhälsoinstitut, myndigheter och forskningscentra – som hon bestämde sig för att fördjupa sig i ojämlikhetsfrågor när det gäller hälsa.

– Jag tyckte det skulle vara roligt att åka iväg och se folkhälsoarbete i en internationell miljö, och Bryssel är ju lite av Europas huvudstad. Praktiken handlade om ojämlikhet i hälsa och det var där jag fick upp ögonen för att fortsätta på det spåret och söka till CHESS på masternivån.

 

Blev rekryterad av Boston Consulting Group

Efter masterexamen jobbade Mikaela ett litet tag som forskningsassistent på ett annat forskningscentrum på Stockholms universitet: Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD – också det en del av Institutionen för folkhälsovetenskap sedan 2018. Men när hon blev rekryterad av Boston Consulting Group, ett management consulting-företag, för ett jobb som Knowledge Analyst inom Health Care området kände hon att det var drömjobbet för henne.

– Tack vare min utbildning kunde jag översätta epidemiologiska trender till vad det betyder för möjliga marknadstrender inom medicinteknik och läkemedelsindustrin, vilka förbättringar som behövs. Och det var just vad som behövdes i min roll där – förståelsen för hälso- och sjukvårdsindustrin men också att kunna läsa och ta till mig data och översätta det till business.

På Boston Consulting Group stannade Mikaela i sex år innan hon gick vidare till sin nuvarande tjänst som del av investerings-teamet på Karolinska Development. Ett börsnoterat företag och ett av de äldsta riskkapitalbolagen som specialiserar sig specifikt på life science i Norden.

 

Är mentor för en masterstudent

Även här tycker Mikaela att hon har stor nytta av sin utbildning i folkhälsovetenskap. Särskilt förståelsen för hälso- och sjukvårdsindustrin, vilka prioriteringar som görs inom vården och kunskapen om olika policyer och regler som styr vården.

– Att kunna läsa och förstå forskningen, epidemiologi i alla dess former, samt att faktiskt förstå hur hälso- och sjukvårdsväsendet fungerar. Det är de tre viktigaste kunskaperna jag fått med mig från min utbildning i folkhälsovetenskap.

Dessa insikter och mycket annat är något hon också delar med sig i sin roll som mentor inom ramen för Stockholms universitets mentorskapsprogram.

– Jag har precis börjat samarbetet med min andra mentee, som går samma masterprogram som jag gick, vilket är jättekul. Jag hoppas jag att jag kan vara lite av ett bollplank och diskutera de utmaningar man möter både i programmet och även när det är dags att fundera på hur en karriär framöver kan se ut.

Läs mer om utbildningarna i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet.

Håkan Soold

Mikaela Sörman

Ålder: 33 år
Yrke: Investment Manager på Karolinska Development
Utbildning: Masterprogrammet i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet
Familj: Man och två små barn
Bor: Stockholm
Fritidsintressen: ”Just nu handlar det mest om att umgås med barnen. Sandlådan är en jätterolig plats. Pulkabacken är en också en fantastisk plats. Annars är jag mycket intresserad av resor, mat och segling.”
Drivkrafter: ”Att lära sig något nytt hela tiden. Det är ett sådant privilegium att få ta del av Nordens främsta forskning och innovationer inom hälso- och sjukvården, att höra vad dessa fantastiska forskare och innovatörer gör. Det är det som verkligen motiverar mig!”
Tips till nuvarande och blivande studenter: ”Gör det som känns roligt! Det är okej att vara intresserad av mycket och tycka allt är kul och att prova på olika saker. Många tror att man måste ha en röd tråd som man ska följa och att det är avgörande vad du väljer för masteruppsats. Min masteruppsats har ingenting att göra med vad jag gör idag.”