Bildningspodden #172 | Glädje

I det andra avsnittet av Bildningspoddens serie om känslor lever vi oss in i glädjens historia och psykologi. Gäst i avsnittet är Annelie Drakman, idéhistoriker specialiserad på medicin- och känslohistoria. I sommar ger hon för tredje året i rad distanskursen Glädjens idéhistoria.

Målning som föreställer man som skrattar

Självhjälpslitteraturen vill ofta lära oss att den som är glad och tänker positivt mår bättre och lever längre. Andra har menat att det i själva verket är glädjedödaren som maximerar lyckan för så många som möjligt. Går glädje att mäta? Hur förhåller den sig till lycka, förnöjsamhet och salighet? Är glädje samma sak idag som den var på 1400-talet? Och hur har glädjen sett ut och låtit genom kulturhistorien?

Lyssna på podden på anekdot.se

 

Om Bildningspodden

Bildningspodden är en del av bildningsmagasinet Anekdot och bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Bildningspodden och Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna.

 

Om Annelie Drakman

Annelie Drakman
Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet

Annelie Drakman är forskare och lärare i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik. Hon intresserar sig i sin forskning särskilt för äckel och glädje. I sitt nuvarande projekt undersöker hon hur uttryck av glädje använts av framstående fysiker för att definiera forskning som aktivitet och forskaren som person, främst från 1945 och framåt. I sommar undervisar hon vid en kurs om glädjens idéhistoria.

Mer om hennes forskning

 

Läs kursen i sommar

Sommarkursen Glädjens idéhistoria går på distans under studieperioden 3 juli – 7 juli. Anmäl dig senast den 15 mars:

Glädjens idéhistoria