Gudar, herdar och furier – danskostymer i rörelse

Teaterforskaren Petra Dotlačilová föreläser vid Livrustkammaren den 22 februari. Föredraget illustreras på plats av dansaren Noah Hellwig som visar olika dansstilar i tidstypisk koreografi och kostym.

På 1700-talets teaterscener dansade herdar, nymfer, fauner, greker, romare, turkar, spöken, till och med furier. Var och en av dem hade en egen stil. Deras kostym – den för dans och balett – var redan då en specifik typ av dräkt, anpassad både till karaktären och rörelse på scen. Vilka var de olika dansstilarna på 1700-talsscenen och hur skiljde de sig åt? Petra Dotlačilová berättar om dansens utveckling, hur den var kopplad till olika rollkaraktärer och om dansdräkternas särdrag.

Föredraget illustreras på plats av dansaren Noah Hellwig som visar olika dansstilar i tidstypisk koreografi och kostym. Det är ett unikt tillfälle att få se 1700-talets danskostymer i rörelse och ha möjlighet att titta närmare på några av dessa

Petra Dotlačilová
Petra Dotlačilová.
 

Om Petra Dotlačilová

Petra Dotlačilová är postdoktor i teatervetenskap vid Institutionen för kultur och estetik och Centre de musique baroque de Versailles utanför Paris. I sitt forskningsprojektet om processer, politik och skapande i 1700-talets teaterkostym undersöker hon hur makt och ideologi uttrycks genom 1700-talets teaterkostymer.

Mer om hennes forskning