Petra Dotlačilová föreläser vid Livrustkammaren

Petra Dotlačilová, forskare i teatervetenskap, håller ett föredrag den 22 oktober i samband med öppningen av utställningen Teaterkungen.

Tre teaterdräkter från Livrustkammarens samling
Foto: Jens Mohr, Livrustkammaren, SHM.

Utställningen presenterar teaterkostymerna på Gustav III:s tid. För första gången visas ett femtiotal unika dräkter gemensamt i en utställning tack vare ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan.

 

Petra Dotlačilovás föreläsning: Vad kläderna berättar

Redan 1556 skrev italienaren Leone de' Sommi att skådespelarna skulle vara klädda på ett sådant sätt att publiken kunde känna igen karaktären så snart de kom in på scenen. Kostymen skulle på ett trovärdigt sätt visa rollfigurens status, ålder och ursprung. Samtidigt begränsade normer kring vad som ansågs anständigt möjligheten att klä aktörerna verklighetstroget fullt ut. Dessa två principer inom den tidigmoderna teatern – verklighetstrogen estetik och social anständighet – formade teaterkostymernas specifika estetik.

Petra Dotlačilová
Petra Dotlačilová.

Under föredraget presenteras de viktigaste karaktärerna som dök upp på den gustavianska tidens scen, de visuella förlagorna till deras kostymer samt hur dessa anpassades för teatern. Vidare diskuteras hur kostymen på en gång återspeglade den (påhittade) dramatiska handlingen och det (verkliga) sociala sammanhanget, eller hur kostymer för drama, opera och dans skilde sig åt. Föredraget illustreras med ett rikt bildmaterial från italienska, franska och svenska arkiv, målningar som fångar kostymer på scenen och fotografier av kostymer som bevarats i Livrustkammarens samling.

Mer om utställningen på Livrustkammarens hemsida

 

Om Petra Dotlačilová

Petra Dotlačilová är postdoktor vid Institutionen för kultur och estetik och Centre de musique baroque de Versailles utanför Paris. I sitt forskningsprojektet om processer, politik och skapande i 1700-talets teaterkostym undersöker hon hur makt och ideologi uttrycks genom 1700-talets teaterkostymer.

Mer om hennes forskning