Att få ta del av människors tankar genom historien

Idéhistoria gör att man kan se saker och ting i sitt sammanhang, det säger vår alumn Martin Wallström, som också har fått mängder av tips, både journalistiskt och till andra ämnen som han har pluggat.

Om hela historien vore en tecknad serie, så kan man enkelt säga att ämnet historia är mer knutet till teckningarna och idéhistoria handlar mer om pratbubblorna, vad människor har tänkt, sagt och skrivit genom historien.
Att läsa idéhistoria är att få ta del av en mängd olika sådana 'pratbubblor' och hur de förhåller sig till varandra.

så beskriver Martin Wallström ämnet idéhistoria och att få ta del av det.

Martin Wallström. Foto: Privat.

Martin Wallström är journalist, redaktör och kommunikatör. Han berättar att hans karriär började redan under studietiden:

–Under studierna frilansade jag och fick efter det fast jobb på det förlag jag skrev för. Jag övergick från att vara journalist, till att bli digital redaktör och numera kommunikatör. Den banan har gått genom vidareutbildning, med bland annat en magisterutbildning i strategisk information och kommunikation.

Hur är det att plugga idéhistoria?

–Praktiskt så är det varierat, från tentor som kräver mycket inläsning eller seminarier där man bidrar mer muntligt och associerat, till uppsatser som kräver mer strukturerade ansatser, säger Martin.

Vad har man för nytta av att ha läst idéhistoria?

–Det är väldigt värdefullt att ha fått ta del av en sammanhängande kronologi över hela det västerländska tänkandets historia. Det gör ju att man kan se saker och ting i sitt sammanhang. Sedan har jag fått mängder av tips, både journalistiskt och till andra ämnen som jag har pluggat.

Till våra nuvarande studenter vill Martin skicka med två tips.

–Fundera tidigt under studierna på vad du vill göra med det du lär dig, säger Martin. Du kan frilansa, jobba extra som bibliotekarie eller kanske läsa ämnet vid sidan om helt andra studier, inom exempelvis teknik, medicin eller biblioteks- och informationsvetenskap.

Han tipsar också de studenter som vet att de kommer att vilja skriva uppsats, om att det är smart att relativt tidigt försöka koppla studierna i idéhistoria till något annat ämne som man är intresserad av, studerar eller har läst förut. Har man exempelvis skrivit en uppsats i statsvetenskap, psykologi, teknik eller medicin, så finns där inte sällan en idéhistorisk vinkel som det ofta kan finnas förutsättningar att utveckla vidare, säger Martin.

Kurser i idéhistoria

När du läser idéhistoria får du studera hur synen på världens uppbyggnad, kunskapens gränser och människans uppgift har förändrats under tidernas lopp.

Om våra utbildningar

 

Kontakt

Har du frågor om studier i idéhistoria? Hör av dig till vår studievägledare.

Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen, Teatervetenskap
På denna sida