Kurser i teckenspråk och svenska som andraspråk för döva

Vid Institutionen för lingvistik ger vi kurser i svenskt teckenspråk för nybörjare, teckenspråkslingvistik och svenska som andraspråk för döva. Här kan du se vårt kursutbud (observera att kurserna kan ges olika terminer och att alla kurser inte ges varje år).

Foto: Jens Olof Lasthein

Anmälan till höstterminen är öppen mellan mitten av mars och mitten av april. Hela vårt kurs- och programutbud hittar du också i sökmenyn längst ned på sidan.

 

Teckenspråk som nybörjarspråk

För att läsa våra nybörjarkurser krävs inga förkunskaper. Du lär dig grunderna i svenskt teckenspråk och får insikter om språkets uppbyggnad och vilka skillnader och likheter som finns mellan talat språk och tecknat språk.

 
Åsa Gustafsson berättar om kurser som ges för nybörjare höstterminen 2023.
 

Svenska som andraspråk för döva

På kurserna i svenska som andraspråk för döva får du som är teckenspråkig fördjupa perspektivet på skriven svenska och jämföra den med svenskt teckenspråk. Du får svar på frågor om vilka utmaningar i svenska skriftspråket som döva och hörselskadade ställs inför.

Svenska som andraspråk för döva I, 30 hp (ges på 50% över två terminer)

 

Teckenspråkslingvistik – för erfarna teckenspråkstalare

Kurserna i teckenspråkslingvistik vänder sig till dig som är van teckenspråkstalare. Här får du se språket med nya ögon. Hur har tecken bildats? Hur har teckenspråkets ställning förändrats? Och hur använder vi egentligen rummet framför kroppen när vi tecknar?

 

Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning (KTT)

Kandidatprogrammet är en treårig utbildning för dig som är intresserad av att jobba som tolk och som vill ta en kandidatexamen i översättningsvetenskap. Programmet ges av Institutionen för svenska och flerspråkighet medan Institutionen för lingvistik är ansvarig för flera kurser inom programmet.

Kandidatprogrammet ges med två olika inriktningar:

  • intramodal teckenspråkstolkning (för dig som har svenskt teckenspråk som förstaspråk) och
  • tolkning mellan svenskt teckenspråk och svenska (för dig som är nybörjare på teckenspråk)

Inriktning: Intramodal teckenspråkstolkning

Inriktning: Tolkning mellan svenskt teckenspråk och svenska

Sök bland våra utbildningar