Experten kommenterar bussförarnas rädsla för att tala med medier

På onsdagen gick yttrandefrihetsexperten tillika journalistläraren vid Stockholms universitet Nils Funcke ut och kommenterade den rädsla för att tala med medier som flera chaufförer på bussföretaget Keolis vittnat om för P4 Uppland.

Funcke kommenterade de Keolis-anställda chaufförerna rädsla för att tala med medierna Foto Privat/UL
Nils Funcke kommenterade på onsdagen den rädsla för att tala med medierna som de anställda chaufförerna på bussföretaget Keolis upplever i regionbusstrafiken i Uppland. Foto Privat/UL– Det är djupt beklagligt. För tanken är ju att alla anställda oavsett vem man har som arbetsgivare har ju en grundlagsfäst rätt att lämna uppgifter till media, säger Nils Funcke till P4 Uppland. 

Nils Funcke berättar för radiokanalen att att alla arbetstagare visserligen har en lojalitetsplikt till sin arbetsgivare, oavsett om det är i privat eller offentlig sektor. Men tillägger samtidigt att den har vissa begränsningar.   

– Du har möjlighet att lämna uppgifter till media eller för offentliggörande på olika sätt. Jag har svårt att se varför arbetsgivare överlag är så rädda för att arbetstagarna ska kunna berätta om missförhållanden.

Bussförare vittnar om stress och tystnadskultur

Fackförbundet: Arbetsgivarna lägger sig i förarnas privatliv