Forskare: Gränsen mellan verklighet och fiktion riskerar att suddas ut i brottsrapporteringen

Har nyhetsmedierna ett ansvar för hur de rapporterar om olika brott? Håller gränsen mellan fiktion och verklighet på att suddas ut? På måndagen medverkade Ester Pollack, professor emeritus i journalistik, Stockholms universitet, i SVT Kulturnyheterna. Hon ser en fara i att medierna använder de kriminellas egna smeknamn i sin rapportering.

Ester Pollack Foto: SVT Kulturnyheterna
Ester Pollack Foto: SVT Kulturnyheterna

 

Se Kulturnyheterna 2 okt 2023 (start 00:34, kan ses till 9 okt)

– Ja, då ger man ju de här personerna, förövarna i det här fallet – en viss personlighet, karaktärer. Man skapar ett galleri av människor, och man träder nästan in i en fiktionaliserad värld, säger Ester Pollack till SVT och tillägger att: 

– Hur rättvisan fungerar, vad det är för hot vi ser? All den här informationen, kunskapen, får vi genom medierna. Och det gör också att det skapar både trygghet ibland, men otrygghet också - att det påverkar människor. Var kan vi röra oss?  

Enligt Ester Pollack riskerar brottsrapporteringen att spä på rädslan ute i samhället.

– Det finns ju forskare som säger att just den där rädslan spelar större roll – än de verkliga brotten ibland, därför att innerstan kan tömmas på människor – på platser där det verkligen skulle behöva finnas mycket folk. Istället lämnar vi den tomma åt dem som vill begå diverse brott.
 

TEXT: 
Svante Emanuelli